Demissionair minister Yesilgöz van Veiligheid en Justitie wil dat gegevens van slachtoffers uit processtukken van politie en het Openbaar Ministerie (OM) worden gehouden. Het gaat dan specifiek om alle processen-verbaal van opsporingsambtenaren en alle stukken die het Openbaar Ministerie zelf produceert. De bewindsvrouw heeft hiervoor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) in internetconsultatie gebracht, zodat het publiek daarop kan reageren.
Volgens de minister moet met de maatregel de privacy van slachtoffers beter worden beschermd. Uit onderzoeken van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) blijkt dat slachtoffers een zeer onaangename inbreuk op hun privacy ondervinden als verdachten via het procesdossier inzage hebben in hun persoonlijke gegevens. Volgens het onderzoek is deze inbreuk voornamelijk het gevolg van de manier waarop gegevens in de strafrechtketen worden verwerkt.
"Door alleen die gegevens van het slachtoffer te vermelden die de rechter nodig heeft voor het nemen van een beslissing in de strafzaak, kan spanning tussen de privacy van het slachtoffer enerzijds en een behoorlijke en eerlijke berechting van de verdachte anderzijds worden vermeden", aldus de uitleg van de maatregel. Die zal met name ict-aanpassingen vereisen, alsmede veranderingen op het gebied van opleiding en interne communicatie. Daarnaast zal er moeten worden ingezet op alertheid en bewustwording van de eigen medewerkers op het gebruik van persoonsgegevens van slachtoffers.
Als het gaat om documenten van andere instanties en personen dan de politie en het Openbaar Ministerie, wordt ingezet op aanvullende beleidsmaatregelen, met name op het terrein van opleiding en bewustwording. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om stukken die zijn opgesteld door deskundigen, de reclassering of Slachtofferhulp Nederland. Bij de uitleg van de maatregel wordt gesteld dat er geen honderd procent zekerheid gegeven kan worden dat slachtoffergegevens nooit meer zonder noodzaak voorkomen in het strafdossier. "Dat is ook niet wat het amendement beoogt", zo staat aanvullend vermeld. Het publiek kan tot 12 april op de internetconsultatie reageren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.