Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.
Juridische vraag: Mijn werkgever wil het BYOD beleid voor onze organisatie zodanig aanpassen, dat er alleen nog met laptops gewerkt kan worden, die volledig op Microsoft producten draaien. (Windows 11, Office365, enz). Ik heb gewetensbezwaren tegen het gebruik van software van Big Tech bedrijven en werk al 25 jaar zonder problemen met open source. Hoe sterk sta ik als ik bezwaar wil maken tegen deze beleidswijziging?
Antwoord: Ik moet nu even cru zijn: nee. De werkgever kiest de gereedschappen en bepaalt hoe het werk gebeurt. Gewetensbezwaren brengen vrijwel altijd met zich mee dat je ontslag moet nemen. Van je werkgever eisen dat die het werk anders inricht vanwege jouw gewetensbezwaren kan enkel heel soms bij een kernaspect van een religieuze overtuiging en alleen als er een reëel alternatief is.
Hier gaat het om bring-your-own-device beleid, waarbij werknemers de eigen laptop met eigen software mogen inzetten voor werkzaken. Dat kan, en in zo'n vrije setting is het dan helemaal prima dat jij dat met een laptop met FreeBSD en LibreOffice doet in plaats van Windows 11 en Office 365.
Maar ook als dit al enige jaren het beleid is, blijft de werkgever gerechtigd van gedachten te veranderen en over te willen stappen naar een meer gecontroleerde omgeving. Goed werkgeverschap vereist dat hij hier wel enige vooraankondiging en overgangstijd voor laat, dus niet op vrijdag 13:00 aankondigen dat iedereen maandag op Windows 11 moet zitten of dat om 9:00 de IT-afdeling langskomt met een installatie-CD.
Daar staat tegenover dat een werknemer niet verplicht kan worden de eigen laptop mee naar het werk te nemen. BYOD in deze vorm is een keuze, en die keuze impliceert niet dat je dat device voor altijd moet blijven gebruiken. Je kunt dus als werknemer met gewetensbezwaren de BYOD regeling opzeggen en een laptop van de werkgever verlangen. Wel zal daar dan natuurlijk Windows 11 en Office 365 op staan.
Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.