Vanochtend is op Schiphol de proef gestart met een digitaal reisdocument op de smartphone van reizigers, het Digital Travel Credential (DTC). Bij de pilot creëren deelnemers zelf een digitaal reisdocument door via een smartphone-app de chip van hun paspoort uit te lezen. Vervolgens moet er een selfie worden gemaakt. Deze foto wordt vervolgens vergeleken met de foto die op de paspoortchip is opgeslagen.
De pilot wordt in opdracht van de Europese Commissie door het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid, ministerie van Binnenlandse Zaken en Rijksdienst voor Identiteitsgegevens uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, Schiphol, KLM en technologieleverancier Idemia. De Europese Commissie kwam met het verzoek om het gebruik van een DTC in het grensproces in de praktijk te testen.
De EU ontwikkelt momenteel beleid voor het gebruik van een digitaal reisdocument, waarmee in de toekomst het gebruik van DTC eventueel mogelijk kan worden gemaakt voor boarden en grenspassage. Passagiers die met KLM van Canada (Calgary, Edmonton, Toronto, Vancouver en Montreal) naar Amsterdam vliegen komen in aanmerking om aan de pilot mee te doen, mits ze in bezit van een Belgisch, Nederlands of Canadees paspoort en boven de 18 jaar oud zijn.
Reizigers ontvangen van KLM een e-mail met de vraag of zij aan de pilot willen meedoen. Passagiers kunnen zoals gezegd vervolgens thuis hun paspoortgegevens via een speciaal ontwikkelde app uploaden, in combinatie met een gezichtsfoto. Deze data wordt vervolgens door de grenscontroleautoriteit gecheckt. Bij aankomst op Schiphol gaan deelnemers door een speciale DTC ‘Tap & Go’ grenspoort. Op basis van een gezichtsscan wordt de DTC opgehaald. Deelnemers houden vervolgens hun paspoort tegen de grenspoort aan.
Als er een match is tussen de DTC en het aangeboden paspoort en er zijn geen bijzonderheden uit de eerder uitgevoerde controles voortgekomen, kan de grens worden gepasseerd. Een fysiek paspoort blijft voor de pilot wel nodig. De verwachting is dat de reiziger op deze manier het grensproces sneller kan doorlopen. "Met DTC-1 in combinatie met de toepassing van biometrie, kunnen reizigers snel en makkelijker de grens over", aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.