Door Anoniem: LuchtAlarm is ontworpen om te blijven werken bij rampen, mobiele netwerken zijn ontworpen om geld te verdienen.
Dat is niet erg, maar geeft grote verschillen:
Mobiel <---> Luchtalarm
4 uur noodstroom <---> 96 uur noodstroom
Valt direct uit als apparatuur onder loopt <---> blijft werken bij overstroming
Geen handbediening mogelijk <---> Nooddiensten kunnen ook lokaal handmatig alarm activeren
Groot aanvalsoppervlak vanwege de vele functies <---> Apart netwerk met 1 doel, klein aanvalsoppervlak
NLAlert is geweldig voor grote branden, (plaatselijke) wateroverlast, vliegtuig crashes en dergelijke. Voor hele grote rampen zoals '53, een invasie, kernaanval, grootschalige cyber aanvallen of grote langdurige stroomuitval is het niet geschikt. En ja, het is te hopen dat het nooit nodig is, maar je haalt je airbags toch ook niet uit je auto omdat je ze niet gebruikt?
Je hebt volkomen gelijk, en je argumenten zijn heel sterk. Ik denk alleen dat het luchtalarm voor die dingen waar NL Alert niet zo goed voor geschikt is ook niet echt geschikt is.
Is er echt toegevoegde waarde van het luchtalarm bij een kernaanval? Misschien. Schuilen in kelders en zo heeft dan zeker zin als je op enkele tientallen kilometers afstand bent, dan zou je het best eens kunnen overleven. Vraag alleen is of, als het luchtalarm af gaat, mensen weten dat dat is wat ze moeten doen. Als je er van uit gaat dat we niet over meerdere dagen meerdere kernaanvallen te verduren krijgen (wat me redelijk lijkt, heeft het zin meerdere kernbommen op de haven van Rotterdam te gooien?) dan is NL-Alert met een boodschap "zoek dekking zo laag mogelijk en blijf weg van ramen" denk ik nuttiger dan een luchtalarm. Na de eerste aanval doen beide systemen het niet meer mag je van uit gaan. Sowieso kan je je de vraag stellen of een grootschalig nuclear conflict nog wel een realistisch scenario is. Ik weet dat mensen snel naar Poetin wijzen, maar ik geloof niet dat het Russische leger echt een nuclear conflict met de Navo wil. Er komt eerder een opstand vanuit het leger tegen Poetin.
En wat is de toegevoegde waarde van een luchtalarm bij een cyber aanval? Stel je loopt over straat, en het luchtalarm gaat af, wat ga je dan doen? Je hebt geen idee wat er aan de hand is, ga je dan dekking zoeken in een kelder tegen wat dan een cyberaanval blijkt te zijn? Gaan we sowieso bij een cyberaanval alarm slaan, heeft dat nut?
Langdurige stroomuitval ontwricht de samenleving, maar na het eerste NL-alert weet iedereen snel genoeg wat er aan de hand is. Heeft het nog zin om daarna het luchtalarm te kunnen gebruiken? Wat is in zo'n scenario daarvan de toegevoegde waarde? Dit is het grootste issue met het luchtalarm: de aard van de dreigingen zijn heel divers, en het alarm kan geen verdere informatie verschaffen.
Het ouderwetse luchtalarm is heel geschikt voor dreigingen waarvoor het ontworpen is, en het was in die tijd de enige mogelijkheid. Tegen een dreigend bombardement vanuit grote hoeveelheden vliegtuigen met conventionele bommen is het bijvoorbeeld heel geschikt, dekking zoeken heeft dan echt nut. Alleen..dat gaat niet meer gebeuren, die tijd is voorbij. Dus als je het hebt over die 96 uur, en dat het tegen overstroming kan, en dat het handmatig bediend kan worden dan heb je gelijk, maar dan nog: wat hebben we er precies aan, en onder welke omstandigheden is het van toegevoegde waarde?
Het belangrijkste argument voor behoud van het luchtalarm is denk ik de psychologische factor. Het is een maandelijkse herinnering aan het bestaan van bedreigingen, en een kapstok voor discussie waarmee je misschien de bevolking er toe kan aan zetten redelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Te weinig mensen hebben een noodvoorraad drinkwater, noodzakelijke medicijnen, dekens,dekzeil, brandstof etc in huis. Dat zou een betere campagne waard zijn.