image

Burgerrechtenbeweging vreest live gezichtsherkenning door Europese AI-wet

woensdag 1 mei 2024, 14:59 door Redactie, 19 reacties

De Europese burgerrechtenbeweging EDRi vreest live gezichtsherkenning in openbare ruimtes als gevolg van de Europese AI-wet waar onlangs het Europees Parlement mee instemde. Zo staat in de wet dat biometrische identificatie in de publieke ruimte niet is toegestaan, maar gelden hier allerlei uitzonderingen voor, waardoor autoriteiten dit middel toch kunnen inzetten.

"De AI Act zou allerlei onacceptabele biometrische praktijken moeten verbieden, maar wat we sinds het begin hebben gezegd, dat het in plaats daarvan een blauwdruk kan worden voor het uitvoeren van biometrische massasurveillance", zegt Ella Jakubowska van EDRi. "Zoals we voorspelden heeft de uiteindelijke wettekst een potentieel dystopische stap richting het legaliseren van live publieke gezichtsherkenning gezet, wat tot nu toe niet expliciet in EU-landen is toegestaan."

Jakubowska merkt op dat al lange tijd wordt gesteld dat dit soort praktijken niet compatibel zijn met fundamentele rechten, zoals het recht op waardigheid, privacy, databescherming, vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie. "Door ze in allerlei contexten toe te staan, legitimeert de AI Act deze verschrikkelijk praktijken." Toch ziet EDRi nog een klein lichtpuntje, en dat is het voorkomen dat de uitzonderingen die real-time gezichtsherkenning mogelijk maken in nationale wetgeving terechtkomen.

De Europese AI-wet moet namelijk naar nationaal recht worden omgezet. De burgerrechtenbeweging komt dan ook met een 'juridische en praktische' handleiding om het legaliseren van biometrische massasurveillance tegen te gaan. Onlangs waarschuwde ook burgerrechtenbeweging Bits of Freedom voor mazen in de Europese AI-wet.

Reacties (19)
01-05-2024, 15:24 door Anoniem
Een reactie: Het is zorgwekkend dat de Europese AI-wet ruimte laat voor live gezichtsherkenning in openbare ruimtes, ondanks dat biometrische identificatie in principe niet is toegestaan. Het is belangrijk om de fundamentele rechten, zoals privacy en vrijheid van meningsuiting, te beschermen en te voorkomen dat deze praktijken worden gelegitimeerd. Het is goed om te zien dat de burgerrechtenbeweging EDRi zich hiertegen verzet en een handleiding biedt om dit tegen te gaan. Het is nu aan nationale wetgevers om ervoor te zorgen dat deze mazen niet in nationale wetgeving terechtkomen en de privacy van burgers beschermd blijft.
01-05-2024, 15:24 door Anoniem
Gewoon gebruiken als kapstok.
Jas eroverheen hangen en klaar.
01-05-2024, 15:38 door Anoniem
Al deze uitzonderingen gaan ervoor zorgen dan gezichtsherkenning op grote schaal gaat worden uitgerold, leveranciers het (door)ontwikkelen en camera's het standaard ondersteunen. In de klein lettertjes zal vast ergens staat dat de gebruiker verantwoordelijk is voor bladibla, maar ondertussen bestaat privacy niet meer.

Zo holt deze wetgeving de AVG achterna, je camera's mag je niet zomaar op de openbare weg richten, maar dit gebeurd op zo'n grote schaal dat je nergens meer ongefilmd over straat kunt. En de beelden worden geanalyseerd en verhandeld door Googlge/Apple/Amazon en tientallen Chinese bedrijven voor allerlei dolen die ze netjes in de EULA zetten die niemand leest of begrijpt.
01-05-2024, 15:55 door Anoniem
Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?
01-05-2024, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?

Natuurlijk geldt: hoe meer van het gezicht zichtbaar, hoe beter de herkenning. Maar ten tijde van COVID haalden de Chinesen akelig hoge percentages herkenning van mensen met een masker.
01-05-2024, 16:24 door Valheru
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?

Hoed op met een zooitje leds op de rand, meeste camera's hebben daar ernstig moeite mee ;)
01-05-2024, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?

Natuurlijk geldt: hoe meer van het gezicht zichtbaar, hoe beter de herkenning. Maar ten tijde van COVID haalden de Chinesen akelig hoge percentages herkenning van mensen met een masker.

Soms is de virusscanner kwaadaardiger dan het virus zelf. Zodra je mensen als een prul ziet, een ding om algoritmes of AI mee te trainen, dan kunnen er ongelukken gebeuren en het kost weer jaren om een offline netwerk te formeren dat dit effectief weet te bestrijden.
01-05-2024, 17:21 door Anoniem
Door Valheru:
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?

Hoed op met een zooitje leds op de rand, meeste camera's hebben daar ernstig moeite mee ;)
Zelf draag ik al jaren mirror coated glasses met infrarood block daar kunnen meeste cameras ook niet mee overweg onder bepaalde condities mind you. Niet ervoor gekocht of eigenlijk voor bedoeld maar het werkt redelijk. En voor de exobitante prijs dat ik er voor heb neergelegd destijds een welkom extraatje. Reguliere zonnebril gaan je iedergeval niet helpen die houden UV tegen niet IR.
01-05-2024, 17:27 door Anoniem
Door Valheru:
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?

Hoed op met een zooitje leds op de rand, meeste camera's hebben daar ernstig moeite mee ;)

Ik zie een verdienmodel voor op elk treinstation, tankstation en luchthaven om het even uit de kermis- en feestwinkelsfeer te halen. Nu nog een politicus die dergelijk hoofddeksel draagt.
01-05-2024, 18:51 door Anoniem
Het toch wat als jij straks zodanig gekleed moet gaan zodat je niet overal gevolgt kan word door de AI.
01-05-2024, 20:44 door Anoniem
Door Anoniem: Het toch wat als jij straks zodanig gekleed moet gaan zodat je niet overal gevolgt kan word door de AI.

Moet je mensen zien kijken als je zo over straat gaat. Dan ziet AI alsnog dat er iets opvallends door het beeld loopt, want je wordt nagekeken, al dan niet door de dokter. Ach, vroeger lukte het een halve natie een fluitketel op zijn hoofd te laten zetten omdat een komiek dat deed. Of een vlag uit te hangen omdat er iemand jarig was. Een mondkapje was de laatste mode rage die ik mij kan herinneren.

Een hoed of zonnebril met onzichtbare ledlampjes weten te verkopen (maar wel met zendertje erin zodat we elkaar herkennen) voor de dubbele prijs, dat zou wel eens de vakantiehit van 2024 kunnen worden.
01-05-2024, 22:16 door Anoniem
Mondkapjes dragen nu nog diegenen die professioneel demonstrant zijn. Ik zie die tegenwoordig constant op TV als er over de intifada in de USA of de Summer of Love gaat.
01-05-2024, 22:30 door Anoniem
Door Anoniem: Mondkapjes dragen nu nog diegenen die professioneel demonstrant zijn. Ik zie die tegenwoordig constant op TV als er over de intifada in de USA of de Summer of Love gaat.

Dan waren de Coronajaren blijkbaar de mooiste jaren van hun leven, en die willen ze graag op deze wijze voortzetten.
02-05-2024, 08:37 door Anoniem
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?
Met standaard zonnebrillen wel.

Dit soort zonnebrillen met reflectoren en filters ter voorkoming van iris scan en gerichts herkenning kunnen dat wel enigszins voorkomen.
https://www.reflectacles.com/order/phantom-miasma

Het boek "Digitale camouflage schminken voor Dummy's" schijnt ook in de maak te zijn, al is de auteur nog onbekend.
02-05-2024, 09:44 door Anoniem
Vroeg of laat worden ook alle smartphones gebruikt om gezichten op straat te scannen met gezichtsherkenning en AI, dan hebben overheden een extra massasurveillancetool.
02-05-2024, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem: Vroeg of laat worden ook alle smartphones gebruikt om gezichten op straat te scannen

De Verkliksamenleving
Naslagwerk, 5 april 2024

Aangemoedigd door de politie filmen we in Nederland massaal de straat. Er ontstaat een collectieve massasurveillance. Ondanks protest zijn de cameradeurbellen al jaren uitgerust met gezichtsherkenning. Als er komende zomer ineens een drone boven je achtertuin hangt, dan voel je je bespied. Je wordt gedwongen je gedrag aan te passen.

https://privacyfirst.nl/artikelen/de-verkliksamenleving/
02-05-2024, 11:34 door Anoniem
Ze vrezen nog !!?
Zoals al eerder vermeld:
Zo mag real-time gezichtsherkenning worden ingezet voor het zoeken van mensen die worden vermist of slachtoffer van mensenhandel of seksueel misbruik zijn.
Er word altijd wel iemand vermist en er zullen altijd wel mensen rondlopen die slachtoffer zijn van mensenhandel of sexueel misbruik Dus mag het altijd en overal, meer uitzonderingen heb je niet nodig!
Aangezien het tegenwoordig lastig wordt om je in het openbaar te verplaatsen zonder een camera tegen te komen,.zal dus van iedereen die zich voor een camera vertoont diens gezicht worden herkend.
NB 25 april jl https://www.security.nl/posting/839358#posting839412

Hoe kan het toch dat Europarlementariërs zoiets knulligs over het hoofd hebben gezien, of zijn ze murw van al dat debatteren over uitzonderinkie hier, uitzonderinkie daar zodat door de gecreeërde complexiteit de ontstane gatenkaas in de nieuwe wet niet meer gezien wordt?
Weer een vreemde actie van onze Europese bestuursleden waarmee het vertrouwen van burgers nog meer in de min komt te staan.
En waar moet je dan op stemmen de komende EU verkiezingen om dit te laten stoppen? De enige partij die ik lees is de piratenpartij, al heeft die z'n naam nou niet mee om serieus genomen te worden!
https://www.kiesraad.nl/actueel/nieuws/2024/04/29/20-politieke-groeperingen-nemen-deel-aan-europees-parlementsverkiezing
Maar ach, al die andere Nederlandse partijen die ik in die lijst zie staan, neem ik ook niet meer serieus:

GROENLINKS / Partij van de Arbeid (PvdA)
Samengaan om groter te worden, met verschillende standpunten, duhh
VVD
Na 12 jaar dit land total loss gemaakt
CDA - Europese Volkspartij
mede schuldig in die zelfde rutte kabinetten en kotst juist omtzigt uit, duhh
Forum voor Democratie
terug naar 1938
D66
mede schuldig in die zelfde rutte kabinetten, en arrogantie ten top
Partij voor de Dieren
geen link mee en heeft standpunten waar ik niet achter sta
50PLUS
bestaat tie nog , ook geen link mee
PVV (Partij voor de Vrijheid)
popiejopie partij, met verkeerde rechtse vriendjes
JA21
meelooppartij en achter die Joost schuilt m.i. stiekem zo'n rechts vriendje
NL PLAN EU
De naam alleen al, EU-minded, dat wil ik nou juist niet meer
ChristenUnie
Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
ajb geen religie met politiek mengen!
BBB
nepnepnep, BBBeppie komt burgelijk over, maar die boerenorganisaties die ze steunt, stinken m.i.
Meer Directe Democratie
ken ik niet, klinkt te goed om waar te zijn
SP (Socialistische Partij)
Graag, maar worden ook niet serieus genomen, komen de laatste jaren nationaal al te zwak over
vandeRegio
ken ik niet
Volt Nederland
Nee, veeeelste EU minded
Belang Van Nederland (BVNL)
ken ik niet
NSC
twijfel, twijfel, omtzigt praat wel goeie dingen, maar twijfel, twijfelt te veel en zit m.i. nog midden in een niet zelf-erkend burnout
Piratenpartij - De Groenen
die is voor privacy, niet digidrammend, maar die naaam , arrgggh
03-05-2024, 09:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Vroeg of laat worden ook alle smartphones gebruikt om gezichten op straat te scannen

De Verkliksamenleving
Naslagwerk, 5 april 2024

Aangemoedigd door de politie filmen we in Nederland massaal de straat. Er ontstaat een collectieve massasurveillance. Ondanks protest zijn de cameradeurbellen al jaren uitgerust met gezichtsherkenning. Als er komende zomer ineens een drone boven je achtertuin hangt, dan voel je je bespied. Je wordt gedwongen je gedrag aan te passen.

https://privacyfirst.nl/artikelen/de-verkliksamenleving/

Technologische mogelijkheden reiken al veel verder. Technoanarchisten leven de ideologie dat mensen goed zijn, alleen de verkeerde elementen in de samenleving nog opgeruimd moeten worden om de ideale samenleving te realiseren. Daar is iedereen goed, en begrijpt iedereen elkaar, praat iedereen even 'netjes', wordt er niet gestolen (ook geen ideeën) of geslagen (alleen tegen boksballen). Anarchisme was een belangrijke politieke stroming in de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog, en de vorming van de Europese Unie (jaren tachtig 20e eeuw.) Opdat wij nooit vergeten waar het fascisme haar inspiratie vandaan haalde.
03-05-2024, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zou een zonnebril kunnen helpen tegen gezichtsherkenning?
Of kijkt AI daar doorheen?
Met standaard zonnebrillen wel.

Dit soort zonnebrillen met reflectoren en filters ter voorkoming van iris scan en gerichts herkenning kunnen dat wel enigszins voorkomen.
https://www.reflectacles.com/order/phantom-miasma

Het boek "Digitale camouflage schminken voor Dummy's" schijnt ook in de maak te zijn, al is de auteur nog onbekend.

Volgens mij kan je met een bloemlezing uit de reacties alhier een aardige bundel samenstellen. Graag met een ouderwets CD-rom of usb-stickje erbij zodat de koper van het boek meteen het geleerde veilig in praktijk kan brengen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.