Technische capaciteiten van politie en opsporingsdiensten moeten worden uitgebreid, om zo online monitoring en het verzamelen van bewijsmateriaal in strafrechtelijke onderzoeken te verbeteren, zo stelt Europol. Deze week vond in het Europol-hoofdkantoor in Den Haag een door Europol en de Europese Commissie georganiseerd evenement plaats, waarbij werd gesproken over de aanpak van 'mensensmokkelaars in het digitale domein'.
Volgens Europol vormt de aanpak van mensensmokkelaars in het digitale domein een grote uitdaging voor opsporingsdiensten en gerechtelijke autoriteiten. "Mensensmokkelaars maken gebruik van gratis digitale tools voor het uitvoeren van hun illegale operaties", aldus Europol. "De toolbox waar smokkelaars gebruik van maken bestaat uit online platforms, waaronder socialmedia-apps, versleutelde communicatie en cryptovaluta."
De Europese opsporingsdienst stelt dat criminelen snel gebruikmaken van de mogelijkheden die online omgevingen, versleutelde communicatie en eenvoudig toegankelijke digitale tools bieden. "Door de mogelijkheden van de digitale wereld te gebruiken worden criminelen organisaties efficiënter, wendbaarder en beter bestand tegen interventie van politie."
"Digitalisering verbetert alle aspecten van dergelijke misdaad, zoals recrutering, adverteren en coördineren van smokkelactiviteiten, alsmede het witwassen van illegale opbrengsten, en stelt criminelen in staat om hun illegale activiteiten onder de radar van politie te organiseren", gaat de Europese opsporingsdienst verder. Tijdens het evenement werden kennis en best practices uitgewisseld en wat nodig is voor een effectieve aanpak.
Europol stelt dat er drie hoofdconclusies zijn getrokken. Om digitaal bewijs beter te gebruiken moet er een informeel netwerk van experts komen dat in online monitoring getraind is. Daarnaast moet de samenwerking tussen EU-opsporingsdiensten en diensten uit andere landen worden versterkt, waarbij private partijen online onderzoeken faciliteren. Tevens moeten technische capaciteiten voor politiediensten worden ontwikkeld om online monitoring en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken te verbeteren.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.