image

Gezichtsherkenning Britse winkel bestempelt klant ten onrechte als winkeldief

maandag 27 mei 2024, 09:50 door Redactie, 10 reacties

De gezichtsherkenningstechnologie in een Britse winkel heeft een klant ten onrechte als winkeldief bestempeld, zo meldt de BBC dat met het slachtoffer sprak. Volgens burgerrechtenbeweging Big Brother Watch is het de eerste keer dat iemand zich in het Verenigd Koninkrijk uitspreekt na verkeerd te zijn geïdentificeerd door deze 'Orwelliaanse technologie'. De beweging heeft nu juridische stappen aangekondigd om het gebruik van gezichtsherkenning door politie en winkels te stoppen.

Het slachtoffer laat aan de BBC weten hoe ze bij het betreden van een Home Bargains-winkel binnen een minuut door een medewerker werd beschuldigd en haar tas werd doorzocht. Ook kreeg ze te horen dat ze niet meer welkom was bij alle winkels die van de gezichtsherkenningstechnologie van Facewatch gebruikmaken. Facewatch liet later aan het slachtoffer weten dat het een fout had gemaakt.

De BBC sprak ook met een ander slachtoffer dat ten onrechte door gezichtsherkenningstechnologie van de Britse politie als gezocht persoon was aangemerkt. Hij werd twintig minuten vastgezet en moest zijn vingerafdrukken geven. Nadat hij een kopie van zijn paspoort had verstrekt mocht hij gaan. "Ik werd als schuldige behandeld totdat ik bewezen onschuldig was."

Volgens Silkie Carlo, directeur van Big Brother Watch, hebben de meeste mensen geen idee wat live gezichtsherkenning is. Carlo vergelijkt het met een digitale politie-line-up waar iedereen van wie het gezicht wordt gescand aan deelneemt. "Als er een match wordt gevonden komt de politie en zet ze mogelijk vast en ondervraagt ze om hun onschuld te bewijzen." Dit jaar heeft de Britse politie al 67 keer live gezichtsherkenningstechnologie in openbare ruimtes ingezet. Voor heel 2023 was dat nog 23 keer.

"Dit is een strijd voor een vrije toekomst. De verhalen van Sara en Shaun zijn bewijs dat wie je ook bent of wat je ook doet, gezichtsherkenning een bedreiging voor je rechten vormt. We hebben je steun nodig om deze Orwelliaanse nachtmerrie voor iedereen te stoppen", aldus Big Brother Watch op X.

Reacties (10)
27-05-2024, 10:17 door Anoniem
Door Redactie: Volgens Silkie Carlo, directeur van Big Brother Watch, hebben de meeste mensen geen idee...

Die kennen we van: InfoSecurity Gran knows why. Silkie staat nog steeds 'Met stip op 1.'

https://www.security.nl/posting/827966/Tips+voor+online+privacy#posting829066
27-05-2024, 10:57 door Anoniem
Schuldig tot het tegendeel bewezen is.
Iemand Minorty Report gezien?
27-05-2024, 11:06 door Anoniem
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chilling_effect

Het "Chilling effect"

Personen die weten dat ze gesurveilleerd worden (videocamera, internet), zijn geneigd bepaalde gedragingen te onderdrukken en zichzelf te “corrigeren”
27-05-2024, 12:14 door Anoniem
Door Anoniem: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chilling_effect

Het "Chilling effect"

Personen die weten dat ze gesurveilleerd worden (videocamera, internet), zijn geneigd bepaalde gedragingen te onderdrukken en zichzelf te “corrigeren”

Krijgen we toch nog mensen die zich gaan gedragen in onze totalitair wordende heilstaat.

Zouden degenen in de ICT die er nu nog van profiteren, geen berouw hebben? Of zeggen ze " ik ben maar een klein schakeltje"...?


Ik ben lang geleden opgehouden met liegen tegen mezelf, het is het beste wat ik heb gedaan eerlijk gezegd... Voel me weer gelukkig
27-05-2024, 12:37 door Anoniem
Bij diefstal brengen de winkels een "boete" voor kosten in rekening, 181 euro of zo. Kan ik zelf geen persoonlijk algemene voorwaarden opstellen waarbij ik, als ik valselijk van diefstal wordt beschuldigd, ook een tarief bij de winkel kan indienen. Ik zit hier wel vaker over na te denken als bedrijven weer iets fout doen en mij er mee opzadelen om het op te lossen.....
27-05-2024, 14:14 door Anoniem
Big Brother Watch stelt in hun 'Stop Facial Recognition' campagne dat er in het Verenigd Koninkrijk geen wet bestaat voor de regulering van digitale gezichtsherkenning. De huidige techniek van de Metropolitan Police en de South Wales Police zou voor meer dan 85% onnauwkeurig zijn (2016-2023). Ruim 3000 mensen zouden daardoor ten onrechte zijn geïdentificeerd. Onafhankelijk onderzoek toont aan dat gezichtsherkenning vrouwen en mensen van kleur discrimineert.

Silkie Carlo, Jake Hurfurt & Madeleine Stone
Biometric Britain: The Expansion of Facial Recognition Surveillance
Research and Investigation by Big Brother Watch, 23 May 2023 [PDF]

https://bigbrotherwatch.org.uk/campaigns/stop-facial-recognition/
27-05-2024, 14:33 door Hyper
Lang leve de vooruitgang.
27-05-2024, 16:41 door Anoniem
Ik heb vele jaren geleden een keer meegemaakt dat vrienden van me ergens bij een of ander optreden in een winkelcentrum beelden hadden gemaakt met hun camcorder (het was in de tijd dat mensen die dingen nog volop gebruikten). Ze lieten het me zien omdat daar iemand rond had gelopen die erg op me leek. Nou loopt het meestal behoorlijk los als iemand zoiets beweert, maar toen ik de beelden zag was ik echt verbluft. Ons gezicht, ons haar, onze lichaamsbouw, onze manier van bewegen, het soort kleren dat we droegen, het was echt verbijsterend hoe vergaand die man en ik werkelijk sprekend op elkaar leken. Het is dat het heel recent opgenomen was en ik volkomen zeker wist dat ik er niet was geweest, maar als ze me die beelden een jaar later hadden laten zien en "weet je nog?" erbij hadden gezegd was ik behoorlijk in de war geraakt over een ontbrekende herinnering, want ik had geloofd dat ik mezelf zag. Ze hadden die man gezien op nog geen 20 km van waar ik toen woonde, op een plek waar ik zelf nooit kwam.

Ik heb geen idee hoe groot de kans op zo'n rake dubbelganger is, maar dit is dus wel mogelijk, en je op helemaal niet zo'n enorme afstand wonen van iemand die echt verbluffend veel op je lijkt. Nu ik dit opschrijf herinner ik me trouwens opeens dat ik veel korter geleden op een andere plek, waar ik toen woonde, meemaakte dat een groepje langsfietsende middelbare scholieren me uitbundig groette. Het hele groepje was ervan overtuigd dat ik een leraar van ze was, en ze zagen hun vergissing niet uit zichzelf, ik moest ze vertellen dat ik niet was wie ze dachten te zien. Het lijkt erop dat ik sterk op die leraar leek. Ik heb geen idee of dat om dezelfde dubbelganger ging of dat ik er meerdere heb, maar kennelijk had ik er een die in de stadswijk werkte waar ik toen woonde.

Facewatch werkt per "area", maar ik zie niet hoe groot zo'n gebied dan is. Ik kan me goed voorstellen dat je de pech kan hebben dat iemand die voldoende op je lijkt en die wegens winkeldiefstal of andere misdragingen uit winkels geweerd wordt dichtbij genoeg woont om er dit soort gezeik mee te krijgen. En zo'n systeem zal uiterlijke overeenkomsten herkennen tussen mensen die elkaar in de praktijk nooit tegenkomen. Zoiets kan dan heel vervelend uitpakken als er onvoldoende rekening mee wordt gehouden.
27-05-2024, 17:48 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chilling_effect

Het "Chilling effect"

Personen die weten dat ze gesurveilleerd worden (videocamera, internet), zijn geneigd bepaalde gedragingen te onderdrukken en zichzelf te “corrigeren”

Krijgen we toch nog mensen die zich gaan gedragen in onze totalitair wordende heilstaat.

Zouden degenen in de ICT die er nu nog van profiteren, geen berouw hebben? Of zeggen ze " ik ben maar een klein schakeltje"...?


Ik ben lang geleden opgehouden met liegen tegen mezelf, het is het beste wat ik heb gedaan eerlijk gezegd... Voel me weer gelukkig
Het is niet persé "beter gedrag" maar "anders" gedragen. Het gaat hier dus niet om schuldige mensen per definitie.
Ook onschuldige mensen worden hiermee geconditioneert.
27-05-2024, 18:44 door Anoniem
Het is vervelend voor die vrouw, maar het was eenvoudig op te lossen.
Ze had zich moeten verkleden als Katrien Duck. Die komt in ieder geval niet voor in een database van zware jongens.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.