image

AP wil dat BKR gegevens niet bewaart na afloop van kredietovereenkomst

dinsdag 28 mei 2024, 09:34 door Redactie, 4 reacties

Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) moet kredietgegevens na afloop van een kredietovereenkomst niet bewaren, zoals nu het geval is, maar verwijderen. Dat vindt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Op dit moment geldt er een bewaarperiode van vijf jaar. Het kabinet wil dit via nieuwe regels voor kredietregistratie naar drie jaar terugbrengen, maar dat is volgens de AP nog steeds te lang.

Wanneer mensen geld lenen bij de bank, een telefoonabonnement afsluiten of ergens iets kopen op afbetaling, moet de bank of telecomprovider inschatten of iemand in staat is om de rekening te voldoen. Daarvoor wisselen deze partijen informatie uit met het BKR. De stichting heeft financiële gegevens van meer dan tien miljoen mensen. Het gaat onder meer om naam, adres en geboortedatum, of diegene ooit rood stond en zo ja, hoe lang, of diegene ooit een betalingsachterstand had en de hoogte en looptijd van eventuele leningen.

De privacytoezichthouder stelde in 2019 dat nieuwe wetgeving nodig is om er voor te zorgen dat bij kredietregistratie vastgelegde persoonsgegevens beter worden beschermd. "Want zulke wettelijke regels zijn er nog niet voor het al decennia oude stelsel, waarin wel steeds meer persoonsgegevens van mensen omgaan. Dat er nu een wetsvoorstel ligt, is een stap in de goede richting. Maar het voorstel moet nog wel worden verbeterd", aldus de AP.

Het zit de Autoriteit Persoonsgegevens vooral dwars dat BKR kredietgegevens van mensen onnodig mag bewaren. Volgens het nieuwe wetsvoorstel mag de stichting gegevens standaard bewaren tot drie jaar nadat iemands kredietovereenkomst, zoals een lening bij de bank, is afgelopen. Dit is korter dan de vijf jaar die nu in de praktijk geldt, maar nog steeds te lang, vindt de AP. De toezichthouder wil dat BKR gegevens helemaal niet bewaart na afloop van een kredietovereenkomst, tenzij er een aantoonbare, in de wet omschreven noodzaak is om dat wel te doen.

'Schone lei'

"Het doel van kredietregistratie is om te voorkomen dat mensen te veel krediet opnemen en in de schulden raken. Lost iemand een krediet af zonder dat er ernstige afbetalingsproblemen ontstaan, dan is er dus geen noodzaak om gegevens nog te blijven bewaren. Je moet verder kunnen met een schone lei", zegt AP-bestuurslid Katja Mur. Ze voegt toe dat de AVG het verbiedt om meer gegevens te verzamelen en te bewaren dan nodig.

Daarnaast vindt de AP dat het wetsvoorstel beter duidelijk moet maken wat voor soort financiële overeenkomsten straks geregistreerd kunnen worden bij BKR, en vanaf welk bedrag. De nieuwe wet sluit niet uit dat straks bijvoorbeeld ook een abonnement op een streamingdienst voor tv al gaat gelden als een krediet dat wordt geregistreerd bij BKR.

Reacties (4)
28-05-2024, 10:08 door Anoniem
Gokje: Het BKR wil dat natuurlijk niet. Zo legaal mogelijk zoveel mogelijk data graaien.
28-05-2024, 12:31 door Anoniem
Met een lening ben je sowieso de pineut.
De rente is onredelijk hoog.
Je betaalt je aankoop dubbel en dwars.
Leen niet, leen nooit!
Alleen als je een huis wil kopen moet je lenen maar dan nog kan je misschien voor een deel met spaargeld betalen.
Laat je dus nooit verleiden om geld te lenen!
Stel je aankoop uit tot je het geld gespaard hebt.
Lukt sparen niet dan lukt een lening aflossen al helemaal niet.
28-05-2024, 13:24 door Bitje-scheef
Er zijn namelijk zat methodes om de registratie te verlengen, zelfs zonder legitieme redenen.
Banken doen dit bijvoorbeeld regelmatig. Dus die 5 jaar is geen regulier termijn, want deze kan nog eens met max 5 jaar verlengd worden.
.
28-05-2024, 16:55 door Anoniem
Niet enkel gek dat de BKR die gegevens erna nog vasthoud.
De consumentenbond, Radar en andere spelers hebben wel al vaker aangedrongen dat dit moet stoppen.
Je bent als het ware nog schuldig terwijl je wettelijke tijd om tot een schone lei te komen ervoor hebt uitgezeten.
Voor eventuele draaideur schuldenaars en dus problematische gevallen is dit echter ongetwijfeld niet voldoende. Die zullen vaker opnieuw opduiken bij de BKR en dat zal BKR vanwege bedrijfs-economische belangen van de sector willen kunnen beteugelen. Tegelijk zou de kredietwaardigheid toets zo in elkaar moeten zitten dat iemand alleen schulden kan aangaan die hij/zij in principe moet kunnen dragen.

Een extra soort van afkoeling-periode van 3 jaar lijkt me dat dat mede voortaan met de schuldhulpverlener in kwestie overlegd moet gaan worden. Want, 3 jaar kan soms te lang zijn, soms te kort zo weet ik van iemand die regionaal bekend was in regio Haaglanden met de wereld van schuldhulp verlening.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.