image

Veiligheidsonderzoek douanescanners kost Nederland mogelijk 12 miljoen euro

donderdag 30 mei 2024, 11:21 door Redactie, 2 reacties

Een onderzoek naar de veiligheid van douanescanners gaat Nederland mogelijk twaalf miljoen euro aan Europese subsidie kosten, zo heeft demissionair staatssecretaris De Vries van Financiën aangekondigd (pdf). Er loopt een aanbesteding voor vijf mobiele containerscans door de douane. Voor de aanschaf van deze mobiele containerscans heeft de douane twaalf miljoen euro subsidie van de Europese Commissie ontvangen.

Brussel heeft echter als voorwaarde gesteld dat de scanners uiterlijk in juni 2025 in gebruik moeten zijn genomen. Die datum gaat mogelijk niet worden gehaald. Aanleiding zijn maatregelen om de veiligheid van scan- en detectieapparatuur bij de douane te toetsen en te verbeteren, laat De Vries weten. Zo wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de impact van een mogelijke andere technische inrichting voor scanapparatuur, en de gevolgen daarvan voor de veiligheid.

In verband met dit lopende onderzoek is besloten de besluitvorming op deze aanbesteding uit te stellen tot na de zomer. Hiermee verschuift de uiterlijke inschrijfdatum voor leveranciers van 15 juni aanstaande naar na de zomer. "Door het uitstellen van de besluitvorming zal ingebruikname van de aangekochte apparatuur binnen die termijn waarschijnlijk niet haalbaar zijn. Daardoor ontstaat het risico dat de verleende subsidie zal moeten worden terugbetaald", aldus de staatssecretaris, die toevoegt dat op dit moment het niet zeker is dat de verleende subsidie inderdaad moet worden terugbetaald.

De afgelopen jaren zijn geregeld door de Tweede Kamer vragen aan de regering gesteld over de veiligheid van douanescanners. Het ging dan met name om scanners van de Chinese fabrikant Nuctech en de risico's op spionage. Vorige maand maakte staatssecretaris De Vries bekend dat de overheid opnieuw gaat toetsen of de Nuctech-scanners die de douane gebruikt een risico voor de nationale veiligheid vormen.

Reacties (2)
30-05-2024, 11:38 door Anoniem
Goed om wat duiding hierbij te hebben: de CCP is in het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Kans dus dat je niet alleen zaken doet met een bedrijf maar ook met de Communistische Partij en dat deze de koers van het bedrijf beïnvloedt.

https://www.forbes.com/sites/jillgoldenziel/2023/02/27/chinese-communist-party-demands-employees-at-western-firm-show-their-support/

https://www.csis.org/analysis/new-challenge-communist-corporate-governance
30-05-2024, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem: Goed om wat duiding hierbij te hebben: de CCP is in het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Kans dus dat je niet alleen zaken doet met een bedrijf maar ook met de Communistische Partij en dat deze de koers van het bedrijf beïnvloedt.

https://www.forbes.com/sites/jillgoldenziel/2023/02/27/chinese-communist-party-demands-employees-at-western-firm-show-their-support/

https://www.csis.org/analysis/new-challenge-communist-corporate-governance
Dan zullen de Chinezen ook wel een gooi doen naar de markten van illegale goederen te gaan beheersen, met die nug tag scanners. Kost NL niets, EU gesubsidieerd. Blijkbaar willen die een ander op deze markt, even de scanner inregelen op een wijze dat het de EU wel blieft.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.