image

Taakstraf voor man die gegevens uit coronasysteem GGD wilde kopen

maandag 3 juni 2024, 09:58 door Redactie, 3 reacties

Een man die een medewerkster van de GGD geld bood voor het stelen van persoonsgegevens uit een coronasysteem is veroordeeld tot een taakstraf van honderdtwintig uur. Volgens de Rechtbank Midden-Nederland is er sprake van uitlokking van computervredebreuk en uitlokking van het stelen van niet-openbare gegevens.

De GGD-medewerkster was in 2021 via Snapchat benaderd door de verdachte die haar geld bood voor het maken van screenshots uit het CoronIT-systeem. Het CoronIT-systeem is een digitaal registratiesysteem dat GGD'en ondersteunt met het aanmelden van te testen mensen, het inplannen van afspraken voor te testen mensen, afname en registratie van monsters, het vastleggen van testuitslagen en het genereren van landelijke en regionale overzichten van het aantal afgenomen testen en resultaten.

De medewerkster maakte voor de man screenshots met daarop gegevens van 67 patiënten, zoals naam, geboortedatum, burgerservicenummer (BSN), adres en/of telefoonnummer. De man had aangegeven dat hij voor de gegevens een bedrag van vijfhonderd euro bood. Volgens de rechtbank heeft de verdachte met zijn handelen ernstige inbreuk gemaakt op de privacy van deze personen en daarmee ook het vertrouwen van en in de GGD geschaad.

"Terwijl deze organisatie juist tijdens de coronacrisis een cruciale rol vervulde in de bescherming van de samenleving en het zoveel mogelijk draaiende houden daarvan. Verdachte heeft op sluwe wijze misbruik gemaakt van een bijzondere situatie om er zelf beter van te worden", zo ging de rechter verder, die een taakstraf van 120 uur passend vond. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 240 uur geëist, met aftrek van het voorarrest.

Reacties (3)
03-06-2024, 14:19 door Anoniem
Verdachte heeft op sluwe wijze misbruik gemaakt van een bijzondere situatie om er zelf beter van te worden

Feit 1: in de periode van 29 april tot en met 17 mei 2021 in Bergen op Zoom [A] heeft uitgelokt om computervredebreuk te plegen, door in het computersysteem van de GGD binnen te dringen en daaruit gegevens over te nemen, waarvoor hij [A] een bedrag van 500 euro heeft geboden

De bijzondere situatie was ook dat de GGD geen enkele afscherming van de database had/wilde/kon implementeren en jan en alleman toegang gaf tot de volledige database. Ik snap dan ook niet hoe ze kunnen praten over binnendringen. Alle definites die ik kan vinden zeggen dat binnendringen == 'zonder toestemming en met geweld naar binnen gaan'"

Wat is er trouwens voor straf aan de GGD medewerker uitgedeeld? Dat zie ik in het verhaal nergens terug.
03-06-2024, 15:04 door Anoniem
Blijft natuurlijk diefstal, wat een lage straf!
03-06-2024, 23:28 door Anoniem
Door Anoniem: Blijft natuurlijk diefstal, wat een lage straf!

Ik zal mijn voor, achterdeur en ramen open laten in Amsterdam Centrum

Een groot spandoek ophangen "er ligt 20.000 euro goud binnen"

En vervolgens aangifte doen als iemand binnen komt.

Mafketels.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.