Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat chatcontrole, waarbij alle berichten die burgers versturen eerst door de autoriteiten worden gecontroleerd, de samenleving veiliger maakt. Dat stellen Paul De Hert, hoogleraar privacy en strafrecht, en Rosamunde Van Brakel, docent AI en criminologie aan de Vrije Universiteit Brussel. De twee wijzen naar voorstellen van de Europese Commissie en EU-lidstaten, waarbij berichten en afbeeldingen via overheidssoftware worden gecontroleerd.
"Volgens het voorstel moet elke telefoon daartoe overheidssoftware bevatten, die je gegevens nog voor ze worden versleuteld scant op illegaal materiaal of praktijken zoals grooming - het online benaderen van jongeren met slechte bedoelingen. Als de software iets verdachts ontdekt, wordt de politie direct gewaarschuwd. De politie wil dus niet alleen een sleutel om je data achteraf te bekijken, ze wil ook al vooraf kunnen controleren", aldus De Hert en Van Brakel in een opinie voor de Belgische krant De Tijd.
De twee voegen toe dat er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat een dergelijk voorstel de samenleving veiliger maakt. "Uit jarenlang onderzoek blijkt wel dat een sleutel creëren voor de politie álle versleutelde toepassingen - dus ook de beveiliging van kritieke infrastructuur en bankrekeningen - verzwakt. Omdat hackers dezelfde sleutel kunnen misbruiken, leidt het uiteindelijk tot een toename van cybercriminaliteit. Bovendien zullen zware criminelen en terroristen sowieso hun eigen cryptotechnologie en nieuwe beveiligde netwerken creëren om te communiceren."
De autoriteiten stellen dat burgers niet bang hoeven te zijn voor misbruik, maar door een dergelijk 'waarborgenverhaal' slaagt de overheid erin de privacy steeds verder uit hollen, voegen De Hert en Van Brakel toe. "Nochtans beroept Europa zich op de mensenrechten om zich te onderscheiden van China, waar de gegevens van burgers ook massaal opgeslagen worden. Wij moeten ons maar zoet houden met de gedachte dat in Europa waarborgen bestaan die de Chinese burger niet kan inroepen."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.