image

NCSC en Fraudehelpdesk waarschuwen voor misbruik van naam bij fraude

maandag 3 juni 2024, 16:10 door Redactie, 1 reacties

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Fraudehelpdesk waarschuwen voor oplichters die zich voordoen als de instanties. Verschillende burgers lieten het NCSC weten dat ze zowel per e-mail als telefoon zijn benaderd door iemand die zich voordoet als NCSC-medewerker en ‘hulp’ biedt bij online fraude. Het NCSC stelt dat het nooit op eigen initiatief persoonlijk contact met mensen opneemt. "Wees alert wanneer je een e-mail of telefoontje van het NCSC ontvangt over online fraude met cryptocurrency."

Het NCSC adviseert mensen die verdachte e-mail of telefoongesprekken ontvangen of fraude vermoeden contact op te nemen met de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk waarschuwt zelf ook dat de eigen naam door fraudeurs wordt misbruikt. Het gaat om sms-berichten waarin wordt beweerd dat een geldopname is mislukt. In de sms wordt gevraagd een bepaald telefoonnummer te bellen om zo in contact te komen met de Fraudehelpdesk.

"Als u belt met het nummer uit de sms, komt u zogenaamd in contact met uw bank, met de ‘fraudehelpdesk’ van de bank of met de Fraudehelpdesk. Wat volgt is het verhaal dat er een verdachte activiteit op uw rekening is gezien, waardoor u actie zou moeten ondernemen", aldus de Fraudehelpdesk. "Dit is bankhelpdeskfraude. De nep-medewerker overtuigt u ervan geld over te maken naar een andere rekening of vraagt om uw inloggegevens of pincode, zodat zij uw geld ‘veilig kunnen stellen’."

Reacties (1)
04-06-2024, 06:45 door Anoniem
Die sms lijkt me een filter om makkelijke slachtoffers te selecteren. Want de mensen die het nummer in de sms bellen zijn degenen die genoeg schrikken om niet meer na te denken en/of van nature doeners zijn die meteen in actie komen, gebruikmakend van de op dat moment beschikbare informatie, mensen die snel beslissen zonder al te diep door te denken. En dat is precies de manier van reageren waarbij mensen kennis die ze eigenlijk wel hebben overslaan en die een oplichter uitstekend weet te exploiteren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.