image

Personeel datahandelaar verkocht gegevens miljoenen ouderen aan oplichters

dinsdag 4 juni 2024, 11:13 door Redactie, 3 reacties

Twee voormalige medewerkers van een Amerikaanse datahandelaar en marketingbedrijf hebben bewust de gegevens van miljoenen ouderen en kwetsbare personen aan oplichters verkocht die ze gebruikten voor het plegen van fraude. Zo heeft een Amerikaanse jury bepaald. Het gaat om een voormalige sales manager en leidinggevende van de datahandelaar. Het bedrijf gebruikt transactiegegevens van marketingklanten, alsmede algoritmes en een database van honderd miljoen Amerikaanse huishoudens, om nieuwe 'ontvankelijke kopers' te voorspellen.

De twee verdachten gebruikten toen ze nog voor de datahandelaar werkzaam waren de algoritmes om te bepalen welke personen het waarschijnlijkst gevoelig voor oplichting zouden zijn. Daarbij werkte de afdeling van de verdachten met tientallen oplichters samen die personen via 'mass mailings' grote geldbedragen beloofden. Om het geld te ontvangen moesten slachtoffers eerst geld overmaken, bijvoorbeeld voor zogenaamde verwerkingskosten.

Slachtoffers werden zo voor tientallen miljoenen dollars opgelicht. De datahandelaar zelf besloot een aanklacht over het faciliteren van fraude door het leveren van data aan oplichters in 2021 voor een bedrag van 150 miljoen dollar te schikken. Daarvan is 122 miljoen dollar aan meer dan 200.000 fraudeslachtoffers uitgekeerd. De twee verdachten zijn nu meerdere keren door een jury schuldig bevonden aan 'wire fraud' en 'mail fraud' en kunnen een maximale gevangenisstraf van respectievelijk 260 en 380 jaar krijgen. De rechter wijst op 30 september vonnis.

Reacties (3)
04-06-2024, 11:54 door Anoniem
Is er nergens een meldpunt voor ouderen waar ze zich kunnen opgeven om opgelicht geprobeerd te worden? Want vaak verveel ik me als oudere. Maar als ik er elke dag een paar kan terugfukken, dan zou ik een veel leukere ouwe dag hebben.
04-06-2024, 13:54 door Anoniem
En ook niet de eerste keer dat dit bedrijf hierbij betrokken was zo te zien: https://www.wsj.com/articles/publicis-groupes-epsilon-to-pay-150-million-to-resolve-customer-data-case-11611792292
04-06-2024, 22:16 door Anoniem
Door Anoniem: Is er nergens een meldpunt voor ouderen waar ze zich kunnen opgeven om opgelicht geprobeerd te worden? Want vaak verveel ik me als oudere. Maar als ik er elke dag een paar kan terugfukken, dan zou ik een veel leukere ouwe dag hebben.
Ben je nooit gebeld door Microsoft? Die mazzel had ik wel. Dan maakte ik er een soort sport van om ze zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Mijn toptijd is drie kwartier en ik hoop het ooit nog eens te verbeteren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.