image

Verdachte aangehouden voor ransomware-aanval op Nederlandse multinational

woensdag 5 juni 2024, 10:48 door Redactie, 2 reacties

De Oekraïense politie heeft op verzoek van Nederland een 28-jarige man uit Kiev aangehouden op verdenking van het uitvoeren van een ransomware-aanval op een Nederlandse multinational in 2021. De verdachte eiste volgens de politie losgeld voor het ontsleutelen van systemen en dreigde met het openbaar maken van gestolen bedrijfsgegevens als er niet werd betaald.

Het niet nader genoemde Nederlandse bedrijf werd in 2021 getroffen door de Conti-ransomware. Onderzoek van het Team High Tech Crime van de Eenheid Landelijke Operaties en Interventies en de Oekraïense politie leidde uiteindelijk naar de verdachte. Halverwege april van dit jaar werd de woning van de man doorzocht, waarbij computerapparatuur, mobiele telefoons en documenten in beslag werden genomen voor verder onderzoek.

De politie laat vandaag weten dat het onderzoek een directe link heeft met de internationale politieoperatie 'Operation Endgame'. Daarbij werden verschillende botnets offline gehaald die onder andere voor ransomware-aanvallen werden ingezet. De Conti-ransomwaregroep gebruikte verschillende van deze botnets en kreeg zo toegang tot systemen van bedrijven. Het onderzoek in deze zaak loopt nog.

Reacties (2)
05-06-2024, 13:20 door Anoniem
VDL ?
05-06-2024, 16:28 door Anoniem
Het niet nader genoemde Nederlandse bedrijf werd in 2021 getroffen door de Conti-ransomware
Waarom mag dit niet vermeld worden? want het is bekend hoor.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.