image

Personeel OpenAI en Google Deepmind wil betere bescherming klokkenluiders

woensdag 5 juni 2024, 14:42 door Redactie, 3 reacties

Klokkenluiders bij OpenAI, Google Deepmind en andere AI-bedrijven moeten beter worden beschermd, zo hebben huidige en voormalige medewerkers van de twee bedrijven in een open brief laten weten. Volgens de medewerkers hebben AI-bedrijven een sterke financiële prikkel om effectief toezicht te voorkomen en blijft daardoor belangrijke informatie over de mogelijkheden, beperkingen, beveiligingsmaatregelen en risico's van hun systemen verborgen.

Op dit moment stellen de medewerkers dat AI-bedrijven alleen beperkte verplichtingen hebben om een deel van deze informatie met overheden te delen en niets met maatschappelijke organisaties. "We kunnen er niet op vertrouwen dat ze allemaal het vrijwillig zullen delen", aldus de brief. Doordat toezicht van toezichthouders tekort schiet zijn alleen huidige en voormalige medewerkers in een positie om de AI-bedrijven ter verantwoording te roepen, zo gaat de brief verder.

Vertrouwelijkheidsovereenkomsten zorgen er echter voor dat personeel zorgen niet openbaar mag maken. Huidige bescherming van klokkenluiders schiet volgens de medewerkers tekort, omdat die zich alleen op illegale activiteiten richt, en de risico's waar de AI-medewerkers zich zorgen over maken nog niet zijn gereguleerd. Daarom willen de medewerkers dat AI-bedrijven zich aan vier principes houden om klokkenluiders en critici beter te beschermen. Zo moeten bedrijven niet vergelden tegen personeel dat zich uitspreekt, moet er een cultuur van open kritiek komen en moet het mogelijk worden om anoniem misstanden bij de raad van bestuur en toezichthouders te melden.

Reacties (3)
05-06-2024, 15:04 door Anoniem
En weer wordt er door mensen die direct betrokken zijn bij de meest geavanceerde systemen gewaarschuwd voor:
the loss of control of autonomous AI systems potentially resulting in human extinction.
Dat roept om toezicht op het niveau van de Verenigde Naties, dit overstijgt namelijk afzonderlijke overheden.
05-06-2024, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem: En weer wordt er door mensen die direct betrokken zijn bij de meest geavanceerde systemen gewaarschuwd voor:
the loss of control of autonomous AI systems potentially resulting in human extinction.
Dat roept om toezicht op het niveau van de Verenigde Naties, dit overstijgt namelijk afzonderlijke overheden.
Nee, dat is wat bedrijven mensen wijsmaken zodat ze het alleenrecht op AI krijgen in plaats van dat het open source blijft.
Hier is een goede video van The Hated One die het goed uitlegt:
https://youtu.be/lJ_NRIKbRKc&t=3
06-06-2024, 07:39 door Anoniem
Door Anoniem: Nee, dat is wat bedrijven mensen wijsmaken zodat ze het alleenrecht op AI krijgen in plaats van dat het open source blijft.
Hier is een goede video van The Hated One die het goed uitlegt:
https://youtu.be/lJ_NRIKbRKc&t=3
Ik had hem al gezien. Maar dit is een pleidooi voor meer toezicht en het uitbreiden van rechten van klokkenluiders, om dingen naar buiten te kunnen brengen die nu niet onder de bescherming van klokkenluiders vallen. Die bedrijven zouden zichzelf in de eigen vingers snijden als dit pleidooi van hun kwam, dat zou namelijk ook een recht opleveren om precies wat jij denkt dat er gaande is te ontmaskeren.

The Hated One is één persoon met een mening. Ik sluit niet uit dat één persoon niet alles goed beoordeelt. Sterker nog, ik zou me enorm verbazen als één persoon wél alles zuiver ziet. Supermensen bestaan namelijk niet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.