image

CDA wil verbod van 'datastofzuiger' Temu op werktelefoons van ambtenaren

woensdag 5 juni 2024, 16:16 door Redactie, 13 reacties

Het CDA heeft demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken gevraagd om de app van webwinkel en 'datastofzuiger' Temu op de werktelefoons van ambtenaren te verbieden. Daarnaast wil de partij dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar Temu uitvoert. Aanleiding is berichtgeving dat toezicht op webwinkels zoals Temu ontbreekt en de app allerlei gegevens van gebruikers verzamelt. "Temu moet getemd worden", zo stelde de Consumentenbond vorige maand nog.

"Wat is uw reactie op de zorgen over de inbreuk op privacy door met name de app van Temu, zoals bijvoorbeeld blijkt uit onderzoek door de Belgische VRT? Bent u bereid om de Autoriteit Persoonsgegevens te vragen hier onderzoek naar te doen?" vragen CDA-Kamerleden Inge van Dijk en Krul aan de minister. "Deelt u de mening dat de app van Temu mogelijk een nog grotere ‘datastofzuiger’ is dan TikTok?", zo willen de twee Kamerleden verder weten.

Van Dijk en Krul vragen de minister vervolgens om een verbod van de Temu-app op de werktelefoons van ambtenaren, net zoals met TikTok het geval is. "Wilt u ervoor zorgen dat de app van Temu net als TikTok niet meer gebruikt kan worden op werktelefoons van Rijksambtenaren?" De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

Reacties (13)
05-06-2024, 16:25 door Anoniem
Goed gezegd! Temu is een ontzettend schofterig bedrijf, het is niet alleen metadata, maar ook sweatshops en andere ellende, trap er niet in!
05-06-2024, 16:51 door MathFox
Waarom moet dat via Kamervragen?
Ik zou bij het beheer van werktelefoons met een witte en een grijze lijst werken waarbij applicaties van de grijze lijst alleen op telefoons van ambtenaren die die applicaties ook echt voor hun werk gebruiken geïnstalleerd mogen worden.
05-06-2024, 17:34 door Anoniem
Nieuws berichtje ctrl-C ctrl-V, kamervragen! Er zijn 100miljoen data stofzuiger-apps, en dan kamervragen stellen over deze ene? WHY? Als ie zich nu eens druk zou maken over tracking in apps in het algemeen, inclusief die van Meta/Google/TikTok/Bol/Amazon/PostNL en zelfs DigiD!

Zorg eens dat de AP effectief gaat handhaven, want illegaal data verzamelen terwijl je de AVG aan je laars lapt is voor BigTech gewoon zeer rendabel met amper risico's.
05-06-2024, 18:14 door Anoniem
Door Anoniem: Goed gezegd! Temu is een ontzettend schofterig bedrijf, het is niet alleen metadata, maar ook sweatshops en andere ellende, trap er niet in!

Ah net zo als iedere westerse app.
05-06-2024, 19:08 door Anoniem
Zo zijn er nog wel een paar. Overheid Nederland om maar eens wat te noemen... Oh, die heeft geen 'app'.
05-06-2024, 21:47 door Anoniem
Eerlijk is eerlijk, de overheid wil zelf ook gaan datastofzuigen, dat doen ze nu al met de sleepwet, en straks al uw persoonlijke berichtjes... De pot verwijt de ketel.
Ik vind persoonlijk die overheid erger dan Temu, al is Temu ook niet lekker bezig...
05-06-2024, 21:50 door Anoniem
Raar dat de overheid geen mobile device management toepast op de door diezelfde overheid aan de werknemers ter beschikking gestelde apparatuur voor werkdoeleinden.

Denk dat menig bedrijf van mindere omvang datalekken probeert te voorkomen door alleen een bepaald aantal goedgekeurde apps op de smartphone toe te staan.
06-06-2024, 05:29 door Anoniem
Door MathFox: Waarom moet dat via Kamervragen?
Ik zou bij het beheer van werktelefoons met een witte en een grijze lijst werken waarbij applicaties van de grijze lijst alleen op telefoons van ambtenaren die die applicaties ook echt voor hun werk gebruiken geïnstalleerd mogen worden.
Omdat kamerleden geen leiding geven aan ambtelijke organisaties en die beslissing niet kunnen nemen, tenzij daar een wetsvoorstel voor wordt ingediend. Maar als je de kamervragen bekijkt zie je dat ze het over veel meer dan alleen dit specifieke punt hebben en ook, en wie weet uiteindelijk alleen, gaat over handhaving van regels die er al zijn.
06-06-2024, 05:35 door Anoniem
Door Anoniem: Zorg eens dat de AP effectief gaat handhaven, want illegaal data verzamelen terwijl je de AVG aan je laars lapt is voor BigTech gewoon zeer rendabel met amper risico's.
Een van de (vele) andere vragen in dat document is:
Hebben toezichthouders op dit moment voldoende handvatten om voorraden en/of producten van internationale webshops te inspecteren? Zo nee, wat is daarvoor nodig?
06-06-2024, 06:24 door Anoniem
Het document met kamervragen is op dit moment in docx-formaat. Dat zal binnenkort wel door een pdf worden vervangen, maar twee dingen vallen me op:

1. Er is een "pas toe of leg uit"-beleid voor ambtelijke organisaties. Kennelijk vallen kamerleden daar zelf niet onder, en dat zijn natuurlijk ook geen ambtenaren. Maar dan nog vraag ik me af waarom de eisen die aan ambtenaren gesteld worden qua communicatie met de buitenwereld in open formaten niet net zo goed voor kamerleden zouden moeten gelden. De kamer heeft op basis van argumenten voor die regels gestemd, en die argumenten gelden net zo goed voor hen zelf, dus waarom de regels niet? Eat your own dog food. Vanuit een tekstverwerker een document als pdf opslaan is echt niet moeilijk.

2. Zoals zo vaak kunnen ook deze kamerleden niet met een tekstverwerker omgaan. Er is een eindnoot opgenomen door "[1]" als verwijzing zelf in te typen in plaats van de faciliteit voor voet- en eindnoten te gebruiken. Waarom geef je eigenlijk geld uit aan een krachtig pakket als Word als je niet verder komt dan niveau Wordpad qua gebruik? En natuurlijk: waarom geen LibreOffice? Maar misschien verklaart dit gebrek aan kennis wel dat opslaan als pdf ook te moeilijk is.

Het is me natuurlijk wel opgevallen dat mensen die in posities zitten waar van alles voor anderen wordt besloten druk, druk, druk zijn en niet vermoeid willen worden met al dat technische geneuzel. Zeker hoger management heeft daar ook nog wel eens een handje van. Het probleem daarmee is dat de mensen aan wie ze het ondertussen wel opleggen het vaak genoeg ook druk, druk, druk hebben zonder dat dat als excuus wordt geaccepteerd. Daarom vind ik het geen argument maar arrogantie, en daarom erger ik me er keer op keer aan als ik dit soort dingen zie.

Maar goed, dit zal wel een van de redenen zijn waarom ik volstrekt ongeschikt ben voor dingen als management of kamerlidmaatschap, ik weet dat ik dat niet zou trekken ;-)
06-06-2024, 09:04 door Anoniem
Waarom die focus op deze App? Er zijn zoveel apps die niet op een werktelefoon horen. Worden die telefoons niet beheerd dan? Staat alles open totdat er kamervragen komen over een app?
Zoveel meer vragen die m.i. nuttiger zijn dan steeds op een individuele app te focussen. Focus op het proces
06-06-2024, 10:38 door Anoniem
Ik heb een paar keer wat gekocht bij Temu, t-shirts en schoenen, via de site. Geen problemen ondervonden...
07-06-2024, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb een paar keer wat gekocht bij Temu, t-shirts en schoenen, via de site. Geen problemen ondervonden...
Het zijn vaak Chinese sweatshops waar de goederen vandaan komen, oa. gemaakt in strafkampen door dissidenten het is niet zozeer dat het niet geleverd wordt.
Daarnaast gaat het vaak om valse informatie en producten wat electronica betreft, er is totaal geen quality control.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.