image

AP beboet recruitmentbureau voor negeren van verwijderverzoeken

donderdag 6 juni 2024, 09:32 door Redactie, 4 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft recruitmentbureau Ambitious People Group, dat tegenwoordig bekendstaat als The Ambitious Group, een boete van zesduizend euro opgelegd wegens het negeren van verzoeken van personen die hadden gevraagd om hun gegevens te verwijderen. Werkzoekenden kunnen zich bij het recruitmentbureau inschrijven als ze het bedrijf voor hen willen laten bemiddelen. Ingeschreven personen kunnen ook verzoeken om hun persoonsgegevens te laten verwijderen als ze geen bemiddeling meer wensen.

Bij verschillende personen die een verwijderverzoek hadden ingediend werden de gegevens echter niet verwijderd. Namen, woonadressen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en cv’s met daarin informatie over opleiding en werkervaring bleven in de database van het recruitmentbureau staan nadat de personen hadden gevraagd om verwijdering. Deze personen werden ook nog eens door het recruitmentbureau over vacatures benaderd.

"Mensen hebben recht op vergetelheid. Dat betekent dat een organisatie iemands gegevens in veel gevallen moet verwijderen als diegene dat vraagt. Zodat de privacy van mensen wordt beschermd", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. "Organisaties moeten bovendien zelf hun best doen om niet meer persoonsgegevens te verzamelen en bewaren dan nodig is."

Uit onderzoek van de privacytoezichthouder bleek dat het recruitmentbureau wel een werkwijze had voor verwijderverzoeken. Toch ging het in de praktijk een aantal keer mis. De AP vermoedt dat de in totaal drie incidenten het gevolg zijn geweest van menselijke fouten. Het recruitmentbureau heeft inmiddels het interne beleid op een aantal punten aangepast. De AP heeft hier bij het vaststellen van het boetebedrag rekening mee gehouden. De basisboete zou namelijk 310.000 euro bedragen, wat volgens de toezichthouder een onevenredig hoge boete zou zijn.

Reacties (4)
06-06-2024, 11:55 door Anoniem
Hoe worden de gedupeerde personen waarvan de data niet direct verwijderd werd gecompenseerd? Dat wordt niet benoemd.. helaas.
06-06-2024, 12:49 door Anoniem
Recruitmentsbureau's zijn vrij letterlijk bezig met mensenhandel. Ze handelen in persoonsgegevens en proberen daar geld mee te verdienen. Je hebt geen controle over waar je gegevens blijven. Ik zou dan ook nooit met zo'n club in zee gaan.

Sommige van die bureau's doen ook net alsof zij een vacature hebben en een werknemer zoeken terwijl er geen enkel contract bestaat met de werkelijke werkgever die de echte vacature heeft. Uiteraard bergen ze je gegevens op zodat ze die verder kunnen gebruiken.

Een aantal van die bureau's plaatsen zelf spookvacatures (nota bene op werk.nl!) met het doel om cv's te verzamelen voor later gebruik. Ze herplaatsen vaak jarenlang dezelfde vacatures. Dat is valsheid in geschrifte. Fraude.
06-06-2024, 14:24 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe worden de gedupeerde personen waarvan de data niet direct verwijderd werd gecompenseerd? Dat wordt niet benoemd.. helaas.
Recht op schadevergoeding is er alleen als er daadwerkelijk schade is. Wat ergernis over een administratieve fout is niet iets waar je een schadevergoeding voor krijgt.

En als er sprake van is dan wordt het niet door AP afgehandeld, daarvoor moet de benadeelde zelf naar de civiele rechter stappen. Ik zou verrast zijn als dat hier gebeurt, maar stel dat het gebeurt, dan is het geen onderdeel van de uitspraak van AP waarover nu bericht wordt maar een apart traject. Dan is het dus niet gek dat je er in dit bericht niets over leest.
06-06-2024, 15:24 door Anoniem
Negen van de tien bedrijven e.d. die ik vraag om gegevens te verwijderen doen dit niet. Als je dan vraagt naar het gerechtvaardigd belang blijft het vrijwel altijd helemaal stil.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.