image

Kamer neemt motie aan om verzamelde data ggz-patiënten te vernietigen

donderdag 6 juni 2024, 11:54 door Redactie, 12 reacties

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om gegevens van ggz-patiënten te vernietigen die voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werden verzameld. De meeste ggz-patiënten wisten niet dat ze hier bezwaar tegen konden maken en dat zorgverleners hierbij verplicht hun beroepsgeheim moeten doorbreken. Demissionair minister Helder van Volksgezondheid had de Kamer aangeraden om tegen de motie te stemmen.

Psychiaters en psychologen zijn door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij ook om antwoorden op HONOS+-vragen, die zeer gevoelig kunnen zijn. HONOS staat voor Health Of the Nation Outcome Scales en is een vragenlijst die een behandelaar over zijn patiënt invult. Het gaat dan om zaken als problematisch alcohol- of drugsgebruik, hyperactief, agressief, destructief of geagiteerd gedrag, problemen als gevolg van hallucinaties en waanvoorstellingen, suïcidepogingen en gedachten over suïcide, problemen met relaties en overige psychische en gedragsproblemen.

De Consumentenbond stelde vorig jaar dat de NZa te weinig gedaan heeft om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Uit onderzoek blijkt dat de meeste patiënten niet weten dat ze bezwaar kunnen maken. Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten. Wanneer ggz-patiënten achteraf een privacyverklaring indienen om bezwaar te maken zorgt dit er niet voor dat al gedeelde en verzamelde gegevens worden verwijderd, zo meldde het platform voor ggz-patiënten MIND. Zodra de gegevens zijn opgestuurd door de behandelaar, zijn deze niet meer uit de dataset te halen.

Nieuw Sociaal Contract diende met steun van de SP en GroenLinks-PvdA een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om de nu al verzamelde HONOS+-data te vernietigen en ervoor te zorgen dat er wordt gestopt met de uitvraag van HONOS+-vragenlijsten. Verder werd de regering verzocht om ervoor te zorgen dat de NZa bij het voorspellen van zorgkosten in de GGZ voortaan slechts gebruikmaakt van geaggregeerde data en geen patiëntgegevens op persoonsniveau.

Minister Helder was tegen de motie en ontraadde die (pdf). Uiteindelijk werd de motie met 105 stemmen voor en 45 tegen aangenomen. VVD, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 stemden tegen. "MIND is opgelucht door dit besluit. Sinds de start van de verzameling in juli 2022 pleiten we ervoor om cliënten en naasten zeggenschap over hun gegevens te geven. MIND vindt dat mensen altijd de regie moeten behouden over hun gegevens", zo laat het platform weten. "Deze motie is een belangrijke stap in de juiste richting."

Image

Reacties (12)
06-06-2024, 12:18 door Anoniem
Het beste kun je je problemen gewoon voor jezelf houden, althans, door al die dataverzameling moedigd men dat aan.
En dat is zeer schadelijk voor GGZ-cliënten.
Gewoon niet doen, want anders is de GGZ zieker dan de patiënt de ze behandeld.
06-06-2024, 14:04 door Erik van Straten
Goed nieuws, nou EHDS nog schrappen.
06-06-2024, 16:40 door Anoniem
Dit is geen gelopen race, minister Helder kan die motie toch gewoon naast zich neerleggen?
06-06-2024, 17:03 door Anoniem
Door Erik van Straten: Goed nieuws, nou EHDS nog schrappen.

En CSAM.

En dan ... , en dan ... , en dan ... , ...

Er zijn nog genoeg invasieve maatregelen die gestopt of terug gedraaid mogen worden.
06-06-2024, 18:47 door Anoniem
VVD, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 stemden tegen.
Stasi-partijen.
Mensen die een beroep doen op geestelijke bijstand, hebben volgens hun geen recht meer op privacy.
Zo kan je ook het stemgeheim opheffen. Zo van: "Alleen als wij weten op welke partij iedereen individueel gestemd heeft, kunnen wij voorspellen welke problemen Nederland in de nabije toekomst kan verwachten."
06-06-2024, 18:53 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is geen gelopen race, minister Helder kan die motie toch gewoon naast zich neerleggen?

Ja dat gebeurt steeds vaker, de kamer zou eens een ruggegraat moeten hebben. Als er weer een motie wordt genegeerd dan geen enkel wetsvoorstel meer in behandeling nemen en bijv. op prinjsesdag massaal niet op komen dagen.

Als er minder dan een bepaald percentage aanwezig is kan het kabinet niets meer.

Maar dat zal wel weer teveel gevraagd zijn van de politiek, je zou een echte blanco partij moeten hebben die wel verkozen zijn maar niet op komen dagen. Goed betaald baantje.
06-06-2024, 18:56 door Anoniem
Goh, zijn er misschien verkiezingen?

/sarcasme
06-06-2024, 19:03 door Anoniem
En eh... de schuldigen krijgen zeker een bonus. Jammer, leuk geprobeerd, het viel teveel op.
Maar goed... nu de rest van de dossiers waar niemand om gevraagd heeft nog. EDHS stop zetten. LSP ontmantelen. En EPD mocht toch al niet van de eerste kamer. *Iets* zegt me dat er een mooi verhaal verzonnen gaat worden en dat er per saldo niks gaat gebeuren.
06-06-2024, 21:36 door Anoniem
Ik heb wel mazzel dat ik nog net niet gek genoeg was om een hele Tweede Kamer nodig te hebben om mijn levenssfeer te beschermen.

Wat veel kwalijker is, is dat de NZa zelf dat besef niet had.

Geef die maar een baantje bij een bank, stop ze maar in een pinautomaat om de biljettten na te tellen. Dan wacht ik maar wat langer.
06-06-2024, 22:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Dit is geen gelopen race, minister Helder kan die motie toch gewoon naast zich neerleggen?

Ja dat gebeurt steeds vaker, de kamer zou eens een ruggegraat moeten hebben. Als er weer een motie wordt genegeerd dan geen enkel wetsvoorstel meer in behandeling nemen en bijv. op prinjsesdag massaal niet op komen dagen.

Als er minder dan een bepaald percentage aanwezig is kan het kabinet niets meer.

Maar dat zal wel weer teveel gevraagd zijn van de politiek, je zou een echte blanco partij moeten hebben die wel verkozen zijn maar niet op komen dagen. Goed betaald baantje.

Ze kunnen ook een minister wegsturen. Maar dan wordt het helemaal een circus.
"Want er moet geregeerd worden," zullen ze dan in de TK als excuus gebruiken om dat niet te doen.
06-06-2024, 22:16 door Anoniem
Beter prettig gestoord zijn, dan door de NZa genaaid te worden.
Dan wordt het misschien weer wat gezelliger op kantoor en in de (winkel)straat.

Zoals gewoonlijk draait alles om het grote geld. Alles moest zo nodig commercieel in de zorg.
Dat vondt de politiek indertijd goedkoper.
Maar dat heeft alleen maar voor prijsstijgingen en extra fraude gezorgd. (/s)

Hadden ze het ziekenfonds maar nooit afgeschaft. Dan hadden we nu al deze privacy-problemen niet.
Patienten en hun data zijn het "nieuwe" product geworden om nog meer geld aan te verdienen.
07-06-2024, 08:37 door Anoniem
De wet doey ook maar half werk. Veel predikers, priesters etc zijn feitelijk niet officele, dare i say hobby, geestelijke gezondheids zorgers dus alle predikers etc hadden ook een wekelijks rapportje moetn indien over " opgebiechte" issues.
Zou CDA, SGP CU ook tegen zijn als dat erbij stond?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.