De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om gegevens van ggz-patiënten te vernietigen die voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) werden verzameld. De meeste ggz-patiënten wisten niet dat ze hier bezwaar tegen konden maken en dat zorgverleners hierbij verplicht hun beroepsgeheim moeten doorbreken. Demissionair minister Helder van Volksgezondheid had de Kamer aangeraden om tegen de motie te stemmen.
Psychiaters en psychologen zijn door de NZa verplicht om informatie over iedere patiënt aan te leveren. Het gaat daarbij ook om antwoorden op HONOS+-vragen, die zeer gevoelig kunnen zijn. HONOS staat voor Health Of the Nation Outcome Scales en is een vragenlijst die een behandelaar over zijn patiënt invult. Het gaat dan om zaken als problematisch alcohol- of drugsgebruik, hyperactief, agressief, destructief of geagiteerd gedrag, problemen als gevolg van hallucinaties en waanvoorstellingen, suïcidepogingen en gedachten over suïcide, problemen met relaties en overige psychische en gedragsproblemen.
De Consumentenbond stelde vorig jaar dat de NZa te weinig gedaan heeft om patiënten over de maatregel te informeren, wat in strijd is met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Uit onderzoek blijkt dat de meeste patiënten niet weten dat ze bezwaar kunnen maken. Volgens de NZa is de informatie nodig om meer inzicht te geven in de benodigde zorg en om de wachtlijsten in de GGZ te verkorten. Wanneer ggz-patiënten achteraf een privacyverklaring indienen om bezwaar te maken zorgt dit er niet voor dat al gedeelde en verzamelde gegevens worden verwijderd, zo meldde het platform voor ggz-patiënten MIND. Zodra de gegevens zijn opgestuurd door de behandelaar, zijn deze niet meer uit de dataset te halen.
Nieuw Sociaal Contract diende met steun van de SP en GroenLinks-PvdA een motie in waarin het kabinet werd opgeroepen om de nu al verzamelde HONOS+-data te vernietigen en ervoor te zorgen dat er wordt gestopt met de uitvraag van HONOS+-vragenlijsten. Verder werd de regering verzocht om ervoor te zorgen dat de NZa bij het voorspellen van zorgkosten in de GGZ voortaan slechts gebruikmaakt van geaggregeerde data en geen patiëntgegevens op persoonsniveau.
Minister Helder was tegen de motie en ontraadde die (pdf). Uiteindelijk werd de motie met 105 stemmen voor en 45 tegen aangenomen. VVD, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 stemden tegen. "MIND is opgelucht door dit besluit. Sinds de start van de verzameling in juli 2022 pleiten we ervoor om cliënten en naasten zeggenschap over hun gegevens te geven. MIND vindt dat mensen altijd de regie moeten behouden over hun gegevens", zo laat het platform weten. "Deze motie is een belangrijke stap in de juiste richting."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.