image

Datahandelaar stopt met verkoop van rijgedrag aan autoverzekeraars

woensdag 12 juni 2024, 13:08 door Redactie, 7 reacties

De grote Amerikaanse datahandelaar Verisk is gestopt met de verkoop van het rijgedrag aan autoverzekeraars, die dat voor de berekening van de premie gebruikten. Een andere grote datahandelaar, LexisNexis Risk Solutions, gaat hier wel mee door. Verisk ontving rijgegevens van voertuigen gemaakt door General Motors, Honda en Hyundai. Vervolgens werden op basis van deze data rapporten gemaakt en verstrekt aan verzekeringsmaatschappijen.

in een reactie tegenover Privacy4Cars stelt Verisk dat het deze data niet meer ontvangt van autofabrikanten en de datarapporten ook niet meer aan autoverzekeraars verstrekt. The Record laat weten dat LexisNexis Risk Solutions de data wel aan verzekeraars blijft verstrekken. In maart meldde The New York Times dat autofabrikanten gegevens over het rijgedrag van bestuurders delen met verzekeringsmaatschappijen wat tot hogere premies leidt.

"Autofabrikanten hebben gegevens over het rijgedrag van miljoenen mensen aan de verzekeringsindustrie verkocht. In het geval van General Motors werden bestuurders niet geïnformeerd, en het volgen zorgde ervoor dat verzekeraars voor sommigen van hen een hogere premie rekende", aldus journalist Kashmir Hill, die het nieuws naar buiten bracht. Ze kwam daarna met een ander artikel waarin ze stelt dat General Motors miljoenen automobilisten misleidde om te worden bespioneerd.

Vorige week pleitte de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF dat autofabrikanten het rijgedrag niet aan datahandelaren of verzekeringsmaatschappijen moeten verkopen, tenzij ze daar expliciete toestemming van automobilisten voor hebben gekregen. De EFF kwam eerder al met een handleiding waarin werd uitgelegd wat bestuurders kunnen doen om het verzamelen en gebruiken van hun rijgegevens tegen te gaan.

De procureur-generaal van de Amerikaanse staat Texas kondigde vorige week aan een onderzoek te starten naar het verzamelen en verkopen van rijgegevens door autofabrikanten. "De technologie in moderne voertuigen laat fabrikanten miljoenen datapunten over automobilisten verzamelen", aldus de procureur-generaal. "Consumenten maken zich steeds meer zorgen dat hun rijgegevens aan verzekeringsmaatschappijen worden verstrekt, zonder dat ze dit weten of hier toestemming voor hebben gegeven."

Reacties (7)
12-06-2024, 14:48 door Anoniem
Amerikaanse zaken die hier hopelijk niet aan de orde zijn.
12-06-2024, 15:58 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikaanse zaken die hier hopelijk niet aan de orde zijn.
Nog niet, nee.
12-06-2024, 18:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Amerikaanse zaken die hier hopelijk niet aan de orde zijn.
Nog niet, nee.
Weet je dat zeker, misschien is het gewoon nog niet bekend.
12-06-2024, 18:35 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikaanse zaken die hier hopelijk niet aan de orde zijn.
Geeft het een paar jaar.

Wat de overheid natuurlijk graag wil, is alles in een databeest. Makkelijk ook om verkeersovertredingen te beboeten. Dat kan geheel automatisch.
In de scheepvaart gebeurt dat al: een minister die zegt dat AIS niet voor handhaving gebruikt wordt. En een kustwacht die dat dus gewoon doet. Er kraait geen haan naar.
12-06-2024, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikaanse zaken die hier hopelijk niet aan de orde zijn.
Ik zou er niet te veel op vertrouwen. Data is geld, en ik ken geen bedrijf wat niet meer geld wil. De kans dat iemand er achter komt is nihil dus het risico is klein. Mocht dat toch gebeuren dan speel je de vermoorde onschuld "Oeps, sorry, was per ongelijk, echt waar" en je komt er hoogstwaarschijnlijk mee weg.
12-06-2024, 20:08 door Anoniem
Of deze "is ook een leuke".
https://www.anwb.nl/experts/auto/4/166/snelheidsbegrenzer-isa-verplicht-in-nieuwe-autos

Ik blijf nog langggg in mijn oude dieseltje rijden dat weet ik toch wel.
13-06-2024, 03:14 door Anoniem
Door Anoniem: Amerikaanse zaken die hier hopelijk niet aan de orde zijn.

kuch Flitsmeister kuch
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.