image

PvdA-GL en NSC willen Nederlands alternatief voor Amerikaanse clouddiensten

woensdag 19 juni 2024, 10:45 door Redactie, 30 reacties

PvdA-GroenLinks en NSC willen dat de overheid vaker voor Nederlandse of Europese alternatieven voor Amerikaanse clouddiensten kiest. Daarnaast moet er een Rijksmaildienst en een Rijkschatdienst worden opgericht waarmee ambtenaren kunnen communiceren. Daarvoor hebben beide partijen een initiatiefnota opgesteld. "De markt van cloudleveranciers wordt namelijk volledig gedomineerd door slechts drie Amerikaanse megabedrijven", aldus NSC-Kamerlid Six Dijkstra en PvdA-GroenLinks-Kamerlid Kathmann. Het gaat om Amazon, Google en Microsoft.

Zo heeft Microsoft 40-45 procent van de cloudmarkt in handen, Amazon 30 tot 35 procent en Google volgt met 5 tot 10 procent. Het aandeel van Europese en Nederlandse leveranciers is zeer mager, aldus de initiatiefnota. "Een keuze voor de cloud betekent vrijwel standaard de keuze voor Microsoft, Amazon of Google. Deze bedrijven hebben onder Amerikaanse wet- en regelgeving verplichtingen ten opzichte van de politieke leiding van dat land, waar een stabiele regering in de toekomst allerminst zeker is", zo stellen Six Dijkstra en Kathmann.

De twee Kamerleden stellen dat dit kwetsbaarheden met zich meebrengt. "Terwijl per individuele organisatie de keuze om naar een publieke cloud over te stappen goed te volgen is, leidt het bij elkaar opgeteld tot een massale uitstroom van kennis, kunde en gezag over de digitale infrastructuur van Nederland. Gegevens worden opgeslagen en verwerkt door megabedrijven die hun politieke en economische belangen buiten Europa hebben liggen en zo alleenheerser worden over het digitale domein. "

Wanneer het Rijk voor een partij als Microsoft kiest worden lokale alternatieven buitenspel gezet, aldus de initiatiefnota. "Een ict’er wordt eerder gevraagd naar ervaring met Microsoft, dan om innige systeemkennis", zo merken Six Dijkstra en Kathmann op. Ze waarschuwen dat zonder ingrijpen het denkbaar is dat er op termijn zelfs geen Nederlandse of Europese cloudindustrie overblijft. "Dit schaadt onze nationale veiligheid, kennispositie en economisch verdienvermogen."

Via de initiatiefnota roepen Kathmann en Six Dijkstra op om vaker te kiezen voor een cloudleverancier van Nederlandse of Europese bodem. "Nederlands waar mogelijk, Europees waar noodzakelijk", is het uitgangspunt van de Kamerleden

Rijkschatdienst

Naast de keuze voor Nederlandse clouddiensten pleiten de Kamerleden ook voor het oprichten van een Rijksmaildienst en een Rijkschatdienst. "Enkele departementen binnen de overheid, zoals Algemene Zaken en Defensie, beheren hun eigen communicatiekanalen. Schaal deze voorbeelden op tot één algemene Rijksmaildienst, waar op termijn breed gebruik van wordt gemaakt zodat communicatie en de bijbehorende archieven in eigen beheer zijn", aldus Kathmann en Six Dijkstra.

De twee Kamerleden voegen toe dat met een betrouwbaar alternatief e--mailcommunicatie binnen en met de Rijksoverheid snel uit de publieke cloud kan verdwijnen en in eigen beheer kan komen. "Neem parallel aan de ontwikkeling van de maildienst ook de uitkomsten mee van de verkenning naar een eigen chatapplicatie voor ministers en ambtenaren (motie-Palmen) om ook te komen tot een soevereine Rijkschatdienst."

Reacties (30)
19-06-2024, 10:52 door Anoniem
Zou het daar beter van worden? Dan graait de Nederlandse overheid in de data in plaats van de USA...
Cloud blijft qua beveiliging hoe dan ook een drama, tenzij alles daar encrypted is. En dat is niet fijn voor backups, dus de eigenaar wil dat niet.

Ik wil ook graag een vervanger voor PvdA-GL. Maar ja...
19-06-2024, 10:55 door Anoniem
Ik had verwacht dat PvdA-GroenLinks juist die clouddiensten wilden sluiten om milieu reden. Blijkbaar
is data bewaren belangrijker dan het milieu.
19-06-2024, 11:07 door Anoniem
Gezien het politieke klimaat in Nederland op het moment, lijkt me een clouddienst in een minder extremistisch land veiliger..
19-06-2024, 11:16 door Anoniem
Minder cloud, meer versleutelde P2P mesh, in een klein land zoals Nederland is dat prima mogelijk, daarnaast bespaart dat het milleu omdat al die datacenters dan niet hoeven.
19-06-2024, 11:17 door Anoniem
Ik zou Strato als bestaande europese aanbieder overwegen en die is er al, blijkbaar kennen de kamerleden deze aanbieder niet…..
19-06-2024, 11:31 door Anoniem
Waarom nemen ze geen https://internxt.com/ dat is een Franse clouddienst in Europa.
19-06-2024, 11:34 door Anoniem
Door Anoniem: Zou het daar beter van worden?

Ja natuurlijk. Maar ik begrijp dat liever kiest voor de zekerheid dat je data niet veilig is. Ik denk dat er anders iets mis is met je redenatievaardigheden.

Het gaat over de EU, niet over Nederland. Dat is fout nummer 2.
19-06-2024, 11:44 door Anoniem
Door Anoniem: Zou het daar beter van worden? Dan graait de Nederlandse overheid in de data in plaats van de USA...
De Nederlandse overheid graait dan in data van.... de Nederlandse overheid. O, wacht, dat zijn ze zelf.
19-06-2024, 12:00 door Anoniem
Hi, hi...ik heb mijn eigen cloud.
19-06-2024, 12:47 door Anoniem
Op zich een lovenswaardig initiatief. Maar als het zo makkelijk (en commercieel aantrekkelijk) was om clouddiensten aan te bieden, gelijkwaardig aan de US giganten, dan zouden deze er al zijn. Opslag en email is nog te realiseren, maar verder kan je niet zomaar de complexe cloud-ecosystemen van deze aanbieders repliceren. Die hebben daar (10+) jaren over gedaan. AWS en Azure bieden ieder 200+ cloud services aan, GCP 100+. Dat is waarom veel bedrijven (en ook overheden) daarvoor kiezen. Ze hebben meer nodig dan alleen opslag van data en email.
19-06-2024, 12:49 door Anoniem
Uit de initiatiefnota:
Overstappen naar de publieke cloud blijkt aantrekkelijk. De voordelen – gebruiksgemak en lage kosten – zijn voor de eigen organisatie, de nadelen zijn voor de leverancier, zoals beheer en onderhoud.
Mij valt de laatste jaren steeds meer op dat op Amerikaanse IT-discussiesites mensen die verantwoordelijk zeggen te zijn voor infrastructuurkeuzes in hun organisaties benadrukken dat de cloud alleen onder heel specifieke omstandigheden gunstig is. De kosten zouden niet lager maar juist hoger zijn in de praktijk. Het grote voordeel van de cloud zou zijn dat heel makkelijk verwerkingscapaciteit kan worden bij- en afgeschakeld, maar dat zou alleen maar een voordeel zijn voor organisaties met een hevig onvoorspelbare workload, zoals startups met groeistuipen. Bij de meeste organisaties is de workload veel stabieler en voorspelbaarder, die hebben dat soort extreme flexibiliteit helemaal niet nodig. Verder zou het voordeel eigenlijk alleen maar goed tot zijn recht komen bij applicaties die ook echt voor de cloud ontworpen zijn; als je legacy-applicaties naar de cloud verhuist zou het tegenvallen. Mensen die deze geluiden afgeven kiezen dus typisch heel bewust niet voor een cloud-aanpak maar pakken het traditioneler aan omdat dat voor hun organisaties voordeliger is.

Als dit beeld klopt dan zouden we in dit deel van de wereld eens moeten stoppen met likkebaardend achter de cloud-hype aan te rennen en keuzes moeten maken waar je misschien niet eens een heel uitgebreide Nederlandse cloud voor nodig hebt omdat de meeste organisaties beter af zouden zijn als ze weer ouderwets hun processen op hun eigen, zelf beheerde computers gingen draaien. Dan kom je voor een belangrijk deel uit op iets anders dan Nederlandse cloud-providers.

Ik zit zelf al jaren niet meer dicht genoeg op het vuur om te vinden dat ik hierover kan oordelen. Wel is het zo dat ik er afstand van genomen heb omdat ik steeds meer het gevoel kreeg dat het een gekkenhuis werd waar steeds meer inspanning in hypes werd gestoken en steeds minder in wat men nodig had, en daar zou dit goed bij passen. Zijn er hier mensen die er iets zinnigs over kunnen zeggen?
19-06-2024, 13:22 door Anoniem
Soms zijn oude liedjes actueler dan ooit.

Wat het nieuwe kabinet betreft, en wie het niet weet, het halve kabinet van toen dat in de zaal en knikte ook:
https://www.youtube.com/watch?v=lkGqXEJQrzs

Wat privacy en security betreft en helmaal met al die clouds:
https://www.youtube.com/watch?v=sYch34xyo6c

Als het allemaal al eens gezongen is, waarom zou je het er dan nog eens achterna uitleggen. Hou je mening eens voor je en leer eens luisteren. Zo ben ik nog opgevoed.

Is er toekomst? Ja hoor. Dat liedje bestaat ook al lang:
https://www.youtube.com/watch?v=MnO7bzI8z6w

Met luisteren kom je vaak verder dan met praten. En weten dat wat je vindt eigenlijk vaak niet echt zo belangrijk is.
19-06-2024, 13:35 door EenPoging
Het werd eens tijd dat het rijk ging investeren in mogelijkheden binnen de EU, in plaats van al onze afhankelijkheden maar in de VS te stallen.
Gek eigenlijk dat zo'n grote organisatie met zo veel geld niet de volledige controle heeft over haar eigen informatiestromen.
19-06-2024, 13:46 door Anoniem
Het lijkt me goed dat er in de overhied niet standaard wordt voorgesorteerd op bijvoorbeeld teams gebruiken. Een eigen beheerd systeem gebasseerd op matrix zoals in frankrijk lijkt me goed. Als deze initatiefnota kan bijdragen aan zo'n omslagen lijkt me dat alleen maar goed.
19-06-2024, 15:19 door Anoniem
Nog eentje dan, van een oud vriendje van me. Voor iedereen die met hart en ziel voor security en privacy gaat. En internet recht trouwens ook. Dan snap je hem gelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=4oVWkQTrF2g
19-06-2024, 16:39 door Anoniem
Door Anoniem: Op zich een lovenswaardig initiatief. Maar als het zo makkelijk (en commercieel aantrekkelijk) was om clouddiensten aan te bieden, gelijkwaardig aan de US giganten, dan zouden deze er al zijn. Opslag en email is nog te realiseren, maar verder kan je niet zomaar de complexe cloud-ecosystemen van deze aanbieders repliceren. Die hebben daar (10+) jaren over gedaan. AWS en Azure bieden ieder 200+ cloud services aan, GCP 100+. Dat is waarom veel bedrijven (en ook overheden) daarvoor kiezen. Ze hebben meer nodig dan alleen opslag van data en email.

Dat bedrijven met een 'unieke' propositie dit soort zaken (services) nodig hebben om de concurrentie aan te kunnen qua flexibiliteit en schaalbaarheid, daar kan ik nog wel bij. Voor not-for-profit geldt dat echt niet. Die zitten nog volop in oude niet-functionerende meuk en vervangen dat door nieuwe niet-functionerende meuk. Dat het niet functioneert heeft nauwelijks iets met technologie te maken, dat heeft te maken met de mensen die er werken (incl. hun rol in het aan- en uitbesteden en de regie daarop) en het feit dat ze (IT'ers, maar ook directie) niet keihard worden afgestraft voor IT-wanprestaties.
19-06-2024, 16:49 door Anoniem
De unipolaire wereld trackt, monitort en surveilleert hun bevolkingen.

De multipolairen (BRICS etc.) doen hetzelfde.

Waarom kun je op Tor geen cloud-sites gebruiken?
Waarom overal desinformatie bestrijding essentieel?

Een enkeling kan er nog enigszins langs fietsen.
De meesten ontbreekt het aan de benodigde technische kennis of reageren met 'dat kan toch niet?'.

Je krijgt een kaartje thuis als waarschuwing tegen digitale fraude.
Bewaar dit naast uw smartphone, a.u.b.
Maar het wordt ondanks dat alleen maar erger.
20-06-2024, 08:23 door Anoniem
Ik snap wel waarom:
https://indepen.eu/de-gitzwarte-slagschaduw-van-dick-schoof/
20-06-2024, 08:26 door linuxpro
Ik snap soms die drang naar 'de cloud' niet, Het is tenslotte gewoon iemand anders datacenter waar je je rommel stalt. Als je kijkt wat defensie doet, een eigen clouddienst "on prem" is veel logischer. Waarom dat niet overheidsbreed doen. Dan weet je waar je data staat en wie er al dan niet fysiek bij kan. En je bent ook niet kwetsbaar als een oosters voormalig vriendje van onze WimLex kabels saboteert die op de zeebodem liggen.
20-06-2024, 08:55 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom nemen ze geen https://internxt.com/ dat is een Franse clouddienst in Europa.
Waarom niet Tuxis, zit je gewoon in Nederland?
20-06-2024, 08:59 door Anoniem
Door Anoniem: Hi, hi...ik heb mijn eigen cloud.
Cloud@127.0.0.1
20-06-2024, 09:47 door _R0N_
Door Anoniem:
Door Anoniem: Waarom nemen ze geen https://internxt.com/ dat is een Franse clouddienst in Europa.
Waarom niet Tuxis, zit je gewoon in Nederland?

Ja of https://fuga.io echt Nederlands, ook met een datacenter in Duitsland.
20-06-2024, 09:55 door Anoniem
Cloud, lees computer van een ander, in relatie tot beveiligen geeft altijd (juridische) uitdagingen.
Hoe moet je een ander beveiligen als deze zijn eigen regels heeft?
Hoe staan deze regels in relatie tot de eigen normen en waarden?
Wat is vertrouwen in deze veranderende wereld?
Waar is iets veilig?

Lekkere filosofische vragen waar niemand echte antwoorden op kan geven, dus doen we wat het beste is binnen de regels die geleerd en gegeven zijn.
Normen en kaders geven houvast, maar de basis blijft vertrouwen, dus als die er niet is dan geen cloud.
Dit is echter in het bedrijfsleven geen goede oplossing, je doet immers altijd zaken, en deze partij zal de data wel op slaan in de cloud, je kan dit niet afdwingen als je zaken wil blijven doen.

Het artikel geeft aan dat er wordt nagedacht over deze problematiek en met ook in de politiek zoekt naar oplossingen.
Mijn mening is dat ook al bouw je een eigen cloud in Nederland of maak je gebruik van een Nederlandse Clouddienst, dit altijd terug komt op vertrouwen. Is er geen vertrouwen dan zal een clouddienst nooit gaan werken.
De Duitse Deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft hier al een besluit over genomen.
https://tweakers.net/nieuws/220506/duitse-deelstaat-vervangt-microsoft-diensten-door-opensourcesoftware.html
20-06-2024, 10:17 door Anoniem
Je wilt toch je private gedachten en opvattingen slechts delen met degenen,
waarmee je die delen wil en niet met heel Europa en daarbuiten, wat Internet nu eenmaal feitelijk inhoudt.

Alles wat je denkt te communiceren, kan dan ook later eventueel tegen je gebruikt worden,
als het een bepaalde partij of partijen beter uitkomt op dat moment of in de voorzienbare toekomst.

Feitelijk zou jouw integriteit in zekere zin geborgd moeten zijn en beschermd (tot anders gebleken is).

Maar is een overheid er nog wel voor ons allemaal bezig of slechts voor de eigen belangen of die van derden?

In die zin is opslaan in een cloud-omgeving soms een hachelijk en gevaarlijk idee.
Maar kennelijk zitten de meeste mensen hier niet mee of zij zien de gevaren ervan niet of nauwelijks.
20-06-2024, 16:09 door Anoniem
Misschien eens beginnen als EU om de juiste wet- en regelgeving op te stellen en duidelijke afspraken te maken over clouddiensten met landen buiten de EU. Een volwaardig alternatief is gewoon niet aanwezig en zal ook 5+ jaar duren om te starten. En het in eigen beheer houden, met de software van dezelfde leveranciers is natuurlijk ook onzinnig.
20-06-2024, 19:21 door Anoniem
Door Anoniem: Gezien het politieke klimaat in Nederland op het moment, lijkt me een clouddienst in een minder extremistisch land veiliger..
Dan zijn de alternatieven ( G, A, M en Alibaba zeker fout...)
20-06-2024, 19:28 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien eens beginnen als EU om de juiste wet- en regelgeving op te stellen en duidelijke afspraken te maken over clouddiensten met landen buiten de EU. Een volwaardig alternatief is gewoon niet aanwezig en zal ook 5+ jaar duren om te starten. En het in eigen beheer houden, met de software van dezelfde leveranciers is natuurlijk ook onzinnig.
Door niet te beginnen loopt alles weg.. Hier kan een overheid als aanjager juist het voorbeeld geven. En de voorwaarden en kaders scheppen.
Een regering met visie was hier natuurlijk een jaar of 8 geleden mee begonnen.
Juist voor de eigen winkel, onderwijs etc.

Maar ja we hebben al een paar decenia regeringen zonder visie die daar ook nog trots op zijn.
21-06-2024, 12:02 door Anoniem
Door Anoniem: Uit de initiatiefnota:
Overstappen naar de publieke cloud blijkt aantrekkelijk. De voordelen – gebruiksgemak en lage kosten – zijn voor de eigen organisatie, de nadelen zijn voor de leverancier, zoals beheer en onderhoud.
Mij valt de laatste jaren steeds meer op dat op Amerikaanse IT-discussiesites mensen die verantwoordelijk zeggen te zijn voor infrastructuurkeuzes in hun organisaties benadrukken dat de cloud alleen onder heel specifieke omstandigheden gunstig is. De kosten zouden niet lager maar juist hoger zijn in de praktijk. Het grote voordeel van de cloud zou zijn dat heel makkelijk verwerkingscapaciteit kan worden bij- en afgeschakeld, maar dat zou alleen maar een voordeel zijn voor organisaties met een hevig onvoorspelbare workload, zoals startups met groeistuipen. Bij de meeste organisaties is de workload veel stabieler en voorspelbaarder, die hebben dat soort extreme flexibiliteit helemaal niet nodig. Verder zou het voordeel eigenlijk alleen maar goed tot zijn recht komen bij applicaties die ook echt voor de cloud ontworpen zijn; als je legacy-applicaties naar de cloud verhuist zou het tegenvallen. Mensen die deze geluiden afgeven kiezen dus typisch heel bewust niet voor een cloud-aanpak maar pakken het traditioneler aan omdat dat voor hun organisaties voordeliger is.

Als dit beeld klopt dan zouden we in dit deel van de wereld eens moeten stoppen met likkebaardend achter de cloud-hype aan te rennen en keuzes moeten maken waar je misschien niet eens een heel uitgebreide Nederlandse cloud voor nodig hebt omdat de meeste organisaties beter af zouden zijn als ze weer ouderwets hun processen op hun eigen, zelf beheerde computers gingen draaien. Dan kom je voor een belangrijk deel uit op iets anders dan Nederlandse cloud-providers.

Ik zit zelf al jaren niet meer dicht genoeg op het vuur om te vinden dat ik hierover kan oordelen. Wel is het zo dat ik er afstand van genomen heb omdat ik steeds meer het gevoel kreeg dat het een gekkenhuis werd waar steeds meer inspanning in hypes werd gestoken en steeds minder in wat men nodig had, en daar zou dit goed bij passen. Zijn er hier mensen die er iets zinnigs over kunnen zeggen?
Ik denk dat het hoger management blij is dat ze dan geen last hebben van zo'n vervelende bemoeial die hun incompetentie blootlegt.
Zelf een serverruimte N+X inrichten met personeel is natuurlijk ook duur.
21-06-2024, 12:10 door Anoniem
Er zijn toch al overheids datacenters (ODC)?
https://www.ssc-ict.nl/producten-en-diensten/overheidsdatacenter
https://www.odc-noord.nl/over-odc-noord/ en misschien ook wel west oost en zuid?
23-06-2024, 07:02 door Anoniem
Wanneer het Rijk voor een partij als Microsoft kiest worden lokale alternatieven buitenspel gezet, aldus de initiatiefnota.
Het kan zelfs zo zijn dat de soevereiniteit in het geding komt:
https://www.computerweekly.com/news/366589152/Microsoft-admits-no-guarantee-of-sovereignty-for-UK-policing-data
Microsoft blijkt niet te kunnen garanderen dat data van de Britse politie ook binnen het Verenigd Koninkrijk worden verwerkt, en dat is wel een wettelijke vereiste.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.