image

CyberVeilig Check voor festivals, bibliotheken en musea gelanceerd

donderdag 20 juni 2024, 11:58 door Redactie, 2 reacties

Kennisinstituut DEN en het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken hebben de CyberVeilig Check voor festivals, bibliotheken, musea en andere cultuurorganisaties gelanceerd. De check moet dergelijke instellingen helpen met het aanscherpen van hun cybersecurity. Uit onderzoek van DEN blijkt dat de afgelopen drie jaar drie op de tien culturele organisaties te maken heeft gehad met een cyberincident.

De CyberVeilig Check bestaat uit twee delen die elk een actielijst opleveren. Het eerste deel stelt organisaties vragen over zaken als het gebruik van antivirussoftware, het maken van back-ups, awareness van personeel rondom phishing, het gebruik van multifactorauthenticatie, inschakelen van automatische updates, het gebruik van beveiligingsstandaarden voor e-mailverkeer en het beschikbaar hebben van een geprinte bellijst met contactgegevens in het geval van een cyberaanval.

Het tweede deel gaat over het inventariseren van hard- en software binnen de organisatie, het testen van back-ups, het back-uppen van netwerkconfiguraties, versleutelen van mobiele apparaten, het toepassen van een in-en uitdienst-protocol om toegang in te trekken van vertrekkend personeel, het beperken van installatierechten, het gebruik van persoonsgebonden accounts, het toepassen van DNSSEC, uitschakelen van macro's in Microsoft Office, inschakelen van logging, toepassen van netwerksegmentatie en het maken van een rechtenmatrix voor overzicht in toegangsrechten.

"Vaak wordt gedacht dat kleinere bedrijven, organisaties en instellingen geen doelwit voor cybercriminelen zijn. Ten onrechte. Want de realiteit is dat cyberaanvallers ook graag kiezen voor de weg van de minste weerstand. Met een paar eenvoudige ingrepen maak je het hen een stuk lastiger om digitaal binnen te dringen", zegt DTC-manager Michel Verhagen.

Reacties (2)
20-06-2024, 12:05 door Anoniem
Het is een goed initiatief.
20-06-2024, 12:24 door Anoniem
Handige website ook met advies voor non-cultuur of zzp.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.