image

StopID laat burger straks paspoort en id-kaart online ongeldig verklaren

vrijdag 21 juni 2024, 11:14 door Redactie, 10 reacties

Burgers kunnen binnenkort online aangeven dat hun paspoort of identiteitskaart is vermist of gestolen en het document ongeldig laten verklaren. De ontwikkeling van StopID waardoor dit mogelijk wordt is 'vergevorderd', aldus demissionair staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering. Eigenlijk had deze nieuwe functionaliteit vorig jaar al moeten verschijnen.

Er wordt sinds 2014 over StopID gesproken en de planning was dat de functionaliteit vorig jaar voor alle burgers beschikbaar zou komen. Er zou dan eerst een pilot plaatsvinden. "De ontwikkeling van StopID, waarmee een burger zelf de geldigheid van een paspoort of identiteitskaart kan stoppen, is vergevorderd", schrijft Van Huffelen in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

"Voordeel van deze functionaliteit is dat een vermissing op elk moment (dus niet alleen tijdens kantooruren) direct in de juiste systemen geregistreerd wordt en de kans om met een vermist document fraude te plegen beperkt wordt", voegt de staatssecretaris toe. Van Huffelen stelt dat een proef met StopID afhankelijk is van de capaciteit bij de ict-leverancier.

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is bij de ontwikkeling van StopID betrokken en maakt in het Jaarplan 2024 ook melding van het initiatief, dat het onder de aandacht van burgers wil gaan brengen. Om straks van StopID gebruik te maken is DigiD vereist.

Reacties (10)
21-06-2024, 11:20 door Anoniem
Wat een bijzonder gekozen naam. Als ik die naam lees denk ik meer aan een soort actiegroep die tegen ID's is.
21-06-2024, 11:30 door Anoniem
Kan ik ook een ander Sofi-nummer/BSN of hoe heet dat ding krijgen bij misbruik?
21-06-2024, 13:11 door Anoniem
Klinkt erg definitief. Je identiteitskaart laten blokkeren door een computer. Zou daar geen misbruik van gemaakt gaan worden? Bijvoorbeeld identiteitskaarten laten blokkeren van mensen waarvan de DigiD gestolen is? Daardoor kan je in allerlei problemen terecht komen.

Je identiteitskaart tijdelijk laten blokkeren lijkt mij veiliger. Voor een paar dagen tot je naar de politie of het gemeentehuis kan. Je zou ook StopID tijdens kantooruren uit kunnen zetten om misbruik dan te voorkomen.
21-06-2024, 13:14 door Anoniem
ik weet dat ik niet al te snugger ben, maar wat is de daadwerkelijk toegevoegde waarde hier precies van? Bij een betaalpas/creditcard begrijp ik dat, maar iets als een rijbewijs of paspoort/ID-kaart kan worden gebruikt voor identiteitsfraude maar hoe groot is die kans en wat is het werkelijke gevaar dat het niet even een dag kan wachten?

Ik zou graag wat voorbeelden weten waarom dit acuut nodig is.
21-06-2024, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: Kan ik ook een ander Sofi-nummer/BSN of hoe heet dat ding krijgen bij misbruik?

Nee, je kan geen nieuw sofi-nummer/BSN aanvragen. zie: https://www.rvig.nl/veelgestelde-vraag/kan-ik-een-nieuw-burgerservicenummer-bsn krijgen#:~:text=RvIG-,Kan%20ik%20een%20nieuw%20Burgerservicenummer%20(BSN)%20krijgen%3F,in%20het%20BSN%20verwerkt%20is.
21-06-2024, 13:48 door Anoniem
Krijg je dan ook je geld terug? Laatste keer dat ik mijn niet verwerpbaar en dus verplicht staatsburgerschap heb kunnen vernieuwen heeft me meer dan 500 euro gekost en ik moest bijna op straat slapen omdat het hotel me niet in wou checken met een verlopen paspoort. Terwijl al mijn vingerafdrukken op die chip stonden. Dus je kon zo weten dat ik het zelf was.
21-06-2024, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Kan ik ook een ander Sofi-nummer/BSN of hoe heet dat ding krijgen bij misbruik?

Zou niet moeten hoeven. Het probleem is dat we het BSN veel te veel gebruiken als identificatiemiddel; terwijl het dat niet is. In Zweden zijn BSN's (hun vergelijkbaar nummer) gewoon openbaar, en kan je overal vinden.

Het probleem is dat in Nederland een BSN is de verkeerde handen voor teveel dingen misbruikt kan worden, dáár zouden we wat aan moeten doen.
21-06-2024, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Kan ik ook een ander Sofi-nummer/BSN of hoe heet dat ding krijgen bij misbruik?

In het paspoort staat: Persoonsnummer.

Iets waarvan we na de oorlog zeiden "Dat nooit meer."
21-06-2024, 17:11 door Anoniem
Door Anoniem: ik weet dat ik niet al te snugger ben, maar wat is de daadwerkelijk toegevoegde waarde hier precies van? Bij een betaalpas/creditcard begrijp ik dat, maar iets als een rijbewijs of paspoort/ID-kaart kan worden gebruikt voor identiteitsfraude maar hoe groot is die kans en wat is het werkelijke gevaar dat het niet even een dag kan wachten?

Ik zou graag wat voorbeelden weten waarom dit acuut nodig is.

Ik moet ook even denken inderdaad.

Het heeft een kip-ei aspect , maar de veiligste DigiD authenticatie vereist gebruik van rijbewijs/id kaart/paspoort .
Daarmee wordt snel blokkeren wat acuter .

(hoe, als nu juist dat ID kwijt is, is een andere vraag ) .
23-06-2024, 00:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kan ik ook een ander Sofi-nummer/BSN of hoe heet dat ding krijgen bij misbruik?

In het paspoort staat: Persoonsnummer.

Iets waarvan we na de oorlog zeiden "Dat nooit meer."

Leuke poging, Vladimir

Maar dat ging over de gemeentes die lijsten bijhielden met gelovigen, en de categorie type geloof

Dat zijn 2 datapunten.

De Nederlander in 2024 staat vrijwillig 1000en datapunten af per uur, via het gemaktskastje/toestel in de pocket... Dus klagen is zinloos
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.