De Belgische regering wil het voorstel voor de invoering van chatcontrole 'finetunen' zodat het voor alle EU-lidstaten acceptabel wordt, zo laat een woordvoerder tegenover TechCrunch weten. Deze week zou er worden gestemd over een voorstel van EU-voorzitter België over chatcontrole, waarbij chatberichten van burgers worden gecontroleerd. België besloot de stemming van tafel te halen omdat er niet genoeg voorstanders waren.
"We hadden de bedoeling om tot een mandaat te komen", aldus de woordvoerder. In de laatste paar uur voor de bijeenkomst werd duidelijk dat er geen gekwalificeerde meerderheid voor het voorstel was. Daarop werd het onderwerp van de agenda gehaald. "Als slechts één land van mening verandert hebben we een gekwalificeerde meerderheid en een mandaat voor de Raad", voegt de woordvoerder toe tegenover TechCrunch.
Vanaf 1 juli is Hongarije de nieuwe EU-voorzitter en door een volle Europese agenda de komende dagen zal het onderwerp chatcontrole zeer waarschijnlijk onder het Hongaarse voorzitterschap verder worden behandeld. De woordvoerder van de Belgische regering merkt op dat op expertniveau de overleggen rond chatcontrole doorgaan en er wordt gekeken hoe het voorstel zo aangepast kan worden dat het voor iedereen acceptabel is.
Het is dan aan de nieuwe EU-voorzitter om het binnen de Raad te bespreken. "Voor zover wij begrijpen willen ze graag verder met het onderwerp. De Commissie wil ook en het Parlement wacht op ons, dus moeten we wel", aldus de woordvoerder. Volgens de Belgische minister Annelies Verlinden zou goedkeuring van het voorstel het EU-voorzitterschap van het land extra glans geven, zo meldt de Belgische krant De Morgen.
Proton-oprichter Andy Yen waarschuwt dat tegenstanders van chatcontrole niet op hun lauweren kunnen rusten. "Anti-encryptievoorstellen zijn eerder verslagen, om vervolgens opnieuw verpakt en teruggebracht te worden in de politieke arena, keer op keer. Het is essentieel dat privacyverdedigers waakzaam blijven en niet in de misleiding en window-dressing trappen wanneer de volgende aanval op encryptie plaatsvindt."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.