image

Brussel onderzoekt Apples regels voor alternatieve appstores en sideloading

maandag 24 juni 2024, 11:02 door Redactie, 6 reacties

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de regels die Apple stelt aan alternatieve appstores en het sideloaden van apps en of die wel aan de DMA-wetgeving voldoen. Door de Europese Digital Markets Act (DMA) moet Apple het aanbieden van apps buiten de App Store mogelijk maken. Naast alternatieve appstores kwam Apple ook met het 'web distribution' model, waardoor iPhone-bezitters een app direct via een website kunnen downloaden.

Het techbedrijf stelt echter zulke eisen aan webdistributie, dat veruit de meeste app-ontwikkelaars er geen gebruik van kunnen maken. Ontwikkelaars komen namelijk alleen in aanmerking voor webdistributie als ze al een app in de Apple App Store hebben die meer dan een miljoen keer is geïnstalleerd en de ontwikkelaar al minimaal twee jaar een goede reputatie in het Apple Developer Program heeft. Critici stellen dat de eis van één miljoen installaties niet willekeurig is, omdat Apple na de eerste miljoen installaties van een app vijftig eurocent per installatie krijgt.

Brussel gaat nu onderzoeken of de manier waarop Apple sideloading en alternatieve appstores implementeert wel aan de DMA voldoet. Zo wordt er gekeken naar het bedrag van vijftig eurocent dat ontwikkelaars of alternatieve appstores per geïnstalleerde app moeten betalen, de stappen die gebruikers moeten doorlopen om alternatieve appstores en apps te installeren en de eisen die Apple aan ontwikkelaars stelt om een alternatieve appstore of apps aan te bieden.

Het nieuwe onderzoek volgt op een al lopend onderzoek of Apple met de eigen App Store niet in overtreding van de DMA is. De Europese Commissies stelt op basis van voorlopige bevindingen in dit al lopende onderzoek dat Apples App Store-regels in overtreding van de Europese wetgeving zijn, omdat ze appontwikkelaars niet vrijelijk gebruikers naar alternatieve kanalen voor aanbiedingen en content laten sturen.

Apple kan nu op de bevindingen van Brussel reageren. Mocht de Europese Commissie uiteindelijk vaststellen dat Apple de wetgeving overtreedt, kan het gedwongen worden om aanpassingen door te voeren en een boete van maximaal tien procent van de wereldwijde omzet te betalen. Dit bedrag kan bij herhaaldelijke overtredingen oplopen tot twintig procent.

Reacties (6)
24-06-2024, 12:43 door Anoniem
nou ik hoopt dat Apple zijn poot stijf houd...in de kloote eu.. data graaiers...
24-06-2024, 13:41 door Anoniem
Vicepresident van de Europese Commissie Margrethe Vestager (Mededinging) noemt de voorlopige conclusie van de EC belangrijk. Uiteindelijk worden appbouwers volgens haar zo minder afhankelijk van de appstore van Apple en zijn consumenten straks beter op de hoogte "van betere aanbiedingen". Ook Google en Meta liggen onder het vergrootglas.

https://nos.nl/artikel/2525931-apple-overtreedt-volgens-brussel-nieuwe-techwet-miljardenboete-dreigt
24-06-2024, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: nou ik hoopt dat Apple zijn poot stijf houd...in de kloote eu.. data graaiers...
Client side scanning was eveneens een initiatief van Apple, zij waren er groot voorstander van.
Daarnaast verzamelen ze zelf ook data, via first party spying, het verschil is dat ze de metadata voor zichzelf hebben gemonopoliseerd en het hebben verkocht als "privacy".
24-06-2024, 14:33 door _R0N_
Goede zaak, de manier waarop Apple een monopolie probeert te behouden is niet tof.

Toch bijzonder dat je een overheidsorgaan nodig hebt om de vrijheid van gebruikers af te dwingen.
24-06-2024, 14:38 door growisofs - Bijgewerkt: 24-06-2024, 14:41
Begint wel op te vallen... Zelf weinig kunnen maar wel het gore lef hebben om continue boetes uit te delen.

Als je als Europese mogendheid niet de veiligheid en encryptie van buitenlandse producten niet kunt breken, kun je altijd nog proberen het te ondermijnen door middel van sideloading.

Maar wat betreft de Europese Commissie en hun boetes:

We hebben vele decennia internet, en nog steeds komt al het betekenisvolle uit Amerika. (social networking, OS's en bijbehorende vergaarde intelligence)
25-06-2024, 12:54 door Anoniem
Door growisofs:
We hebben vele decennia internet, en nog steeds komt al het betekenisvolle uit Amerika. (social networking, OS's en bijbehorende vergaarde intelligence)

Er is in Europa vrijwel geen innovatie cultuur - denken dat je bestaande molochen met dikke subsidies uit een 'innovatiefonds' iets nieuws kunt laten maken blijft kansloos .
(Niet alleen qua IT - eerste echt gewilde elektrische auto's - Tesla. De ongelofelijke innovatie van Space X . Ook daar blijkt wel dat dat soort innovatie niet komt uit molochen zoals GM/Ford/Chrysler dan wel NASA, Boeing)

Het startup klimaat van Silicon Valley blijft (of was) heel erg bijzonder - hoewel Californische woke weirdo's die kip met gouden eieren nu aan het slachten zijn.
Niet voor niks hoeveel tech bedrijven nu naar Austin, Texas gaan.

Minder zichtbaar hier - maar wel enorm veel eigen ontwikkeling is natuurlijk China. Op gebied van social media/e-commerce lopen die waarschijnlijk voorop. De staat lift misschien mee voor staatsbelangen, maar de driver is puur de markt .
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.