image

Minister: Rijksoverheid kan Google Workspace AVG-proof gebruiken

dinsdag 25 juni 2024, 11:13 door Redactie, 10 reacties

Google heeft verschillende privacymaatregelen doorgevoerd waardoor de Rijksoverheid Google Workspace en Google Meet AVG-proof kan gebruiken, zo laat demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer weten. Workspace is een verzameling van applicaties, vergelijkbaar met onder andere Microsoft Word, Excel en Powerpoint. Videoconferentietool Google Meet is hier een onderdeel van.

In 2020 werd vastgesteld dat Workspace niet voldoet aan de eisen die de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt. Strategisch Leveranciersmanagement Microsoft, Google Cloud en Amazon Web Services (SLM) voerde vervolgens gesprekken met Google om Workspace toch aan de AVG te laten voldoen. Uiteindelijk kwam Google op basis van een reactie van de Autoriteit Persoonsgegevens met een verbeterplan. Eind 2022 leverde Google dit verbeterplan op, maar na een controle bleek dat niet alle risico's voldoende waren weggenomen.

Begin vorig jaar kwamen de Rijksoverheid en Google opnieuw een plan overeen om de benodigde maatregelen voor het wegnemen van de privacyrisico's alsnog door te voeren. De minister meldt nu dat SLM Microsoft, Google Cloud en Amazon Webservices heeft vastgesteld dat Google de afgesproken maatregelen naar aanleiding van de Data Protection Impact Assessment (DPIA) volledig heeft doorgevoerd.

"Vervolgens is de Data Transfer Impact Assesment (DTIA) uitgevoerd en hieruit blijkt, met inachtneming van de aanbevolen maatregelen, er geen hoge risico’s zijn in verband met de internationale doorgifte van persoonsgegevens", aldus de minister, die toevoegt dat extra bevindingen, die tijdens het onderzoek zijn vastgesteld, zijn opgelost. "Dit betekent dat het compliant gebruik van Google Workspace mogelijk is voor organisaties binnen de Rijksoverheid", aldus Yesilgöz.

In het geval van Google Meet laat de minister weten dat er bij deze conclusie vanuit wordt gegaan dat de oplossing niet wordt gebruikt om bijzondere categorieën persoonsgegevens en gevoelige persoonsgegevens te delen. Daarnaast moet elke organisatie zijn eigen afweging maken om vast te stellen of gebruik van Google Workspace in zijn specifieke context mogelijk is.

Reacties (10)
25-06-2024, 11:22 door Anoniem
Voor google is het natuurlijk een spelletje wie het slimste is...
25-06-2024, 11:53 door Anoniem
"Google en privacy" lol...
Hun "privacy" is tegenwoordig door ads te monopoliseren, hebben ze geleerd van Apple.
25-06-2024, 11:54 door Anoniem
Jaren overgedaan, en nu is er een juridisch inlegvel waarin Google belooft zich aan de wet te houden. Hoera. Nu kunnen we vrolijk legaal onze soevereiniteit overboord gooien en de Nederlandse hosting sector verder uithollen.

En morgen introduceren ze een nieuw feature waarmee de kermis weer van voorafaan begint....
25-06-2024, 11:59 door Anoniem
Dus als DJT de baas wordt in de US en vindt dat de EU hem niet vriendelijk gezind is, een decreet uitvaardigd dat Google geen contact met EU organisaties mag onderhouden met directe ingang, is niet alleen Leiden in last.

Danwel RU / CN / NK zaagt wat kabels op de Noordzee door om een fysieke scheiding te veroorzaken... Soortgelijk resultaat.
25-06-2024, 12:31 door Anoniem
Door Anoniem: Dus als DJT de baas wordt in de US en vindt dat de EU hem niet vriendelijk gezind is, een decreet uitvaardigd dat Google geen contact met EU organisaties mag onderhouden met directe ingang, is niet alleen Leiden in last.

Danwel RU / CN / NK zaagt wat kabels op de Noordzee door om een fysieke scheiding te veroorzaken... Soortgelijk resultaat.

Upvote +2
25-06-2024, 12:45 door Anoniem
De fantastische verhalen van de Gebroeders Grimm zijn ook enkel en alleen op waarheid gebaseerd.
25-06-2024, 13:17 door Anoniem
"Workspace is een verzameling van applicaties, vergelijkbaar met onder andere Microsoft Word, Excel en Powerpoint"
Als je zo bekijkt kun je ook voor open source toepassingen kiezen, zelfs nog beter, om alles of lokaal, danwel in de EU op te slaan.
De overheid laat haar oren weer hangen naar de Bigtech, dat is wel duidelijk.
25-06-2024, 13:52 door Anoniem
Die Yesilgöz gelooft wel die techbedrijven die er om bekend staan dat ze het niet zo nauw nemen
met de wet, maar de Nederlandse burgers vertrouwt ze blijkbaar niet want die moeten gevolgd
worden. En zoiets hebben wij hier in de politiek, ongelofelijk.
25-06-2024, 13:58 door Anoniem
Alleen moet de Nederlandse overheid dat niet doen.
25-06-2024, 18:36 door Anoniem
Ahum:
https://www.computerweekly.com/news/366589152/Microsoft-admits-no-guarantee-of-sovereignty-for-UK-policing-data
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.