image

Zweedse bank krijgt wegens datalek door Meta-pixel 1,3 miljoen euro boete

dinsdag 25 juni 2024, 11:35 door Redactie, 6 reacties

De Zweedse online bank Avanza heeft wegens een datalek door een verkeerd ingestelde Meta-pixel op de eigen website en binnen de eigen app een AVG-boete van omgerekend 1,3 miljoen euro gekregen. Via de pixel werden allerlei gevoelige financiële gegevens van een miljoen Avanza-klanten naar Meta doorgestuurd, aldus de Zweedse privacytoezichthouder IMY.

De bank meldde zelf aan de toezichthouder dat door een verkeerde instelling van de Meta-pixel tussen 15 november 2019 en 2 juni 2021 gegevens van een miljoen klanten onbedoeld naar Meta gingen. Avanza gebruikt de Meta-pixel voor het optimaliseren van de eigen marketing op Facebook. Het datalek werd veroorzaakt doordat de bank een aantal 'subfuncties' van de Meta-pixel per ongeluk inschakelde, aldus de Zweedse privacytoezichthouder.

Volgens IMY heeft Avanza de AVG overtreden door geen gepaste technische en organisatorische maatregelen te nemen voor het beschermen van de persoonlijke data van websitebezoekers en appgebruikers. De bank zegt dat het na ontdekking van het datalek de pixel heeft uitgeschakeld en dat Meta heeft bevestigd dat de verzamelde persoonlijke data is vernietigd. Daarnaast zijn er interne procedures door de bank doorgevoerd om persoonlijke data op een juiste en veilige manier te verwerken.

Reacties (6)
25-06-2024, 11:55 door Anoniem
Wel 1,3 miljoen hele euries, nounou, het kan niet op, die tik op de handen van deze bank... Wat een straf!
Vierendelen is er niets bij...
25-06-2024, 12:24 door Anoniem
Zo makkelijk raak je dus data kwijt aan Meta.
Avanza maakt twee fouten.
Het stelt de pixel verkeerd in en het maakt gebruik van Facebook voor marketing.
25-06-2024, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: Wel 1,3 miljoen hele euries, nounou, het kan niet op, die tik op de handen van deze bank... Wat een straf!
Vierendelen is er niets bij...

Bij de Zwitserse privacy wetgeving hadden de verantwoordelijke bedrijfsleiders een persoonlijke boete, straf of strafblad gekregen. Dat werkt veel afschrikwekkender als een greep in de stroppenpot doen.
25-06-2024, 13:17 door Anoniem
Door Anoniem: Wel 1,3 miljoen hele euries, nounou, het kan niet op, die tik op de handen van deze bank... Wat een straf!
Vierendelen is er niets bij...
Na zelf de oops te hebben gemeld..
Het is niet zo dat ze betrapt zijn met met een hand in de cookie pot.
25-06-2024, 14:08 door Anoniem
...en dat Meta heeft bevestigd dat de verzamelde persoonlijke data is vernietigd.
En wij moeten dat geloven, Meta die persoonlijke data vernietigt, maak dat de kat wijs.
26-06-2024, 13:26 door spatieman
wie wat ?
dat is toch de bedoeling van de meta pixel, om de mensen qua data uit te plukken..
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.