image

SIDN wil cloudgebaseerd .nl-registratiesysteem begin 2026 lanceren

dinsdag 25 juni 2024, 11:50 door Redactie, 6 reacties

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert, hoopt het cloudgebaseerde registratiesysteem voor .nl-domeinen dat het nu ontwikkelt begin 2026 te lanceren. Dat laat de organisatie vandaag weten. Security.NL meldde vorige week nog dat de AIVD de verhuizing van SIDN naar Amazons cloud onderzoekt en de verhuizing volgens demissionair minister Adriaansens geen voldongen feit is.

SIDN ontwikkelt het cloudgebaseerde registratiesysteem samen met de Canadese registry CIRA. De afgelopen maanden werd een ontwikkelplan opgesteld. Nu gaan beide registries met de uitvoering van het plan aan de slag. "In 2024 richten we ons vooral op de technische uitvoering”, zegt Chris Faber van SIDN. "Dat betekent dat we onder andere het huidige Fury gereedmaken voor de migratie naar generieke cloudtechnologie (dus cloud native én cloudagnostisch) en de datamigratie van .nl voorbereiden."

"Hoe snel dat lukt, hangt bijvoorbeeld af van juridische kaders en beveiligingskaders, die het proces ingewikkeld maken en kunnen vertragen", voegt Don Slaunwhite van CIRA toe. Na de migratie van .nl zal SIDN de mogelijkheden bekijken om het nieuwe registryplatform als dienst aan andere registries aan te bieden. Het doel van SIDN en CIRA is om het nieuwe registratiesysteem volgend jaar te testen en te integreren. Om vervolgens begin 2026 het systeem daadwerkelijk te migreren en te gaan gebruiken voor het .ca- en .nl-domein.

Reacties (6)
25-06-2024, 11:56 door Anoniem
Kunnen ze zelf niets op zetten waarom weer 3e part er bij ???.is het geen Amazon dan maar Canada....
25-06-2024, 13:14 door Anoniem
ook een Cloud applicatie kan je gewoon in de Cloud in NL of EU plaatsen of met enige aanpassingen op eigen servers.
Nog steeds een slechte zaak dat dit soort NL diensten niet op eigen domein kunnen worden geregeld.
25-06-2024, 13:18 door Anoniem
Dus cloud native én cloudagnostisch
Inconsequent met spaties, dus geen Word Salat van GPT.
Toch zijn spaties niks, lucht. Zoals de cloud gebakken lucht is.
Het is andermans computer, in andermans datacenter, tegen andermans tarief die onder de streep geen filantroop is.

Wanneer het gaat om virtualisatie, kun je dat heel goed -zelfs beter- in eigen beheer doen.
Maar blijkbaar heeft de SIDN wel technische termen in de aanbieding, maar geen technische slagkracht meer.

Althans; willen of kunnen...
Want die technische mannen (M/V/X) daar, zijn niet de minste.
Zitten die dan met handen gebonden ofzo?
25-06-2024, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Kunnen ze zelf niets op zetten waarom weer 3e part er bij ???.is het geen Amazon dan maar Canada....

Je bent duidelijk niet bij gebleven - maar dat belet je natuurlijk niet om wat te vinden.

Er zijn twee verschillende zaken :

Ontwikkeling (ism Canada) van volgende generatie domein registratie platform .
Dat geschikt is om cloud-based te draaien .

Op welke cloud je dat platform draait . De gekozen kandidaat is Amazon.

Ander gek ding : normaal klagen 'wij IT experts' toch over het NIH (Not Invented Here) syndroom , van plekken waar ze zonodig dubbel werk willen doen om het maar vooral zelf gedaan te hebben.

En hier besluiten ze om een platform te bouwen samen met een van de weinige instanties die precies hetzelfde nodig hebben - is het WEER niet goed .

Een TLD domein registratie platform koop je niet van de plank, en er zijn uiteindelijk maar een paar honderd instanties wereldwijd die dat doen. (Wellicht veel minder - zou me niks verbazen als heel veel kleine TLDs ge-outsourced zijn ).
Dan kun je het helemaal zelf bouwen, zelf laten bouwen door een rete dure consultancy toko, of gezamelijk met een collega tld bouwen. Geen rare keuze toch om met een collega-die-geen-concurrent is dan zelf te ontwikkelen ?

Dat registratie platform staat (nogal) los van de feitelijke cc-TLD DNS servers - uiteindelijk komt de inhoud van de zone files uit het registratie platform , maar het platform is er voor registratie/aanvraag/meta data/ tickets etc .
25-06-2024, 14:10 door Anoniem
Uitermate stupide om de registratie van .nl domeinen bij Amazon in de USA cloud te parkeren. En in strijd met de statuten van het SIDN waar instaat 'van- en voor de Nl internet gemeenschap'.
We maken ons zelf volledig afhankelijk van een land waar de democratie ernstig bedreigd wordt.

Bij een volgend transatlantisch handelsverdrag is het tekenen bij het kruisje, niets meer in te brengen. Amerika first! Netherlands maybe second....
25-06-2024, 20:44 door Anoniem
Ik denk dat alle .nl domeinen uit de dns moeten. Dan overnieuw beginnen met een nieuwe tld. In de klout. Allemaal nieuwe tientjes voor de boekhouder!!!!!! Persoonlijk zou ik gelijk vóór stemmen om dan .kut te gebruiken. Zodat ik dan volgende week ook naar https://security.kut moet navigeren om een beetje bij de les te blijven. Het staat misschien een beetje lelijk. Maar er zit wat in!
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.