image

Mijn NCSC-account laat bedrijven straks dreigingsinformatie overheid ontvangen

woensdag 26 juni 2024, 11:09 door Redactie, 5 reacties

Bedrijven die gerichte dreigingsinformatie van de overheid willen ontvangen kunnen dit straks via een Mijn NCSC-account regelen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is bezig met de ontwikkeling van een online portaal waar bedrijven bijvoorbeeld informatie over hun ip-adressen kunnen aanleveren. Wanneer het NCSC informatie over dreigingen heeft of ontvangt, kan het die met de door bedrijven gedeelde gegevens matchen en zo organisaties direct informeren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de aanwezigheid van malware of kwetsbare systemen.

Het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken is al een pilot gestart met 57 bedrijven uit negen sectoren om “gevraagd” te notificeren. In de pilot controleert het DTC of de door de pilotdeelnemer aangeleverde bedrijfsgegevens, zoals ip-adressen, domeinnamen en AS-nummers, voorkomen in relevante dreigingsinformatie die bij het DTC en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bekend is.

"Deze pilotdeelnemers worden nu gekoppeld aan de ontwikkeling van het online portaal van het NCSC met het oog op de integratie van beide organisaties. In dit portaal kunnen bedrijven via een Mijn NCSC-account hun gegevens aanleveren, zodat de matching sneller en effectiever kan plaatsvinden op de bij het NCSC bekende informatie", zo laat demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken weten op vragen van de VVD.

Het DTC, NCSC en CSIRT voor digitale diensten (CSIRT-DSP) gaan samen in één organisatie. Verwacht wordt dat de dienstverlening begin 2025 geïntegreerd is en heel Nederland kan worden bereikt. De eerstvolgende mijlpaal van de integratie is het afronden van de initiële fase in oktober dit jaar, welke gevolgd wordt door de optimalisatiefase. Deze fase loopt tot 1 januari 2026.

Reacties (5)
26-06-2024, 12:16 door Anoniem
Je moet dan wel e-Herkenning hebben. Anders kom je niet ver.
https://www.ncsc.nl/aansluiten-en-samenwerken/mijnncsc
26-06-2024, 12:29 door Anoniem
nou neen ik hou de beveiliging zelf wel in de gaten..daar heb ik de ncsc niet voor nodig......en zeker den haag niet.
26-06-2024, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: nou neen ik hou de beveiliging zelf wel in de gaten..daar heb ik de ncsc niet voor nodig......en zeker den haag niet.

Nu niet, over een poosje moet je verplicht aangesloten zijn wil je nog leveren aan iemand... en als die iemand in de waterval zit, dan moet jij mee, in de ketenaansprakelijkheid... linksom of rechtsom, jij zul mee moeten doen, zoals nu al is met die andere NL en EU regelgeving over ketenaansprakelijkheid, kinderarbeid, anti terror en anti witwas wetgevingen, die alles doen, behalve DAT.
26-06-2024, 13:44 door Anoniem
Door Anoniem: nou neen ik hou de beveiliging zelf wel in de gaten..daar heb ik de ncsc niet voor nodig......en zeker den haag niet.

DTC bied laagdrempelig informatie aan o.a. van NCSC over nis2 en security voor het mkb. Geen e-herkenning nodig gewoon aanmelden op https://digitaltrustcommunity.nl/lobby/

Er worden daar ook interessante vragen en ervaringen van de deelnemers uitgewisseld. Er zitten ook wat commerciële partijen bij die kosteloze webinars verstrekken om hun diensten/producten onder de aandacht te brengen, maar wel altijd tot doel om te informeren. Directe verkoop mag op dit platform niet.
26-06-2024, 14:00 door Anoniem
Dit is onderdeel van NIS2
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.