image

MOB: nog onduidelijk of digitale euro voldoende meerwaarde biedt

donderdag 27 juni 2024, 11:22 door Redactie, 6 reacties

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), dat onder andere uit banken en consumentenorganisaties bestaat, kan nog niet goed inschatten of een eventuele digitale euro voldoende maatschappelijke meerwaarde voor het Nederlandse betalingsverkeer kan bieden. Dat laat de organisatie weten in het onlangs verschenen jaarrapport over 2023 (pdf).

Het MOB is een overlegplatform dat onder andere bestaat uit De Nederlandsche Bank (DNB), Betaalvereniging Nederland, BOVAG, Consumentenbond, Koninklijke Horeca Nederland, MKB-Nederland, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Thuiswinkel.org, en houdt zich bezig met het betalingsverkeer in Nederland. Het gaat dan ook om toekomstige ontwikkelingen, zoals de digitale euro.

"Het MOB kon in 2023 nog niet goed inschatten of een digitale euro voldoende maatschappelijke meerwaarde voor het Nederlandse betalingsverkeer kan bieden. In het MOB leven vragen over de kosten van invoering en bij welke partijen die terecht komen, over de distributie van de digitale euro en hoe het zit met de toegankelijkheid ervan voor mensen in kwetsbare posities", zo laat de jaarrapportage weten.

Het overlegplatform stelt verder dat het belangrijk is dat er voldoende maatschappelijk draagvlak is voor een eventuele invoering van een digitale euro. Mocht de digitale euro er komen, dan ziet het MOB graag dat deze op zoveel mogelijk plekken geaccepteerd wordt. De Europese Centrale Bank (ECB) liet deze week weten dat het eind 2025 een beslissing over de mogelijke uitrol van de digitale euro neemt.

Reacties (6)
27-06-2024, 12:05 door Anoniem
De Europese Centrale Bank (ECB) liet deze week weten dat het eind 2025 een beslissing over de mogelijke uitrol van de digitale euro neemt
Ik kan u al als spoiler aankondigen dat tie er hoe dan ook gaat komen; Politiek is macht, politici zijn machtsgeil, controle is een vorm van machtsuiting, dus ook al kon :
Het MOB {kon} in 2023 nog niet goed inschatten of een digitale euro voldoende maatschappelijke meerwaarde voor het Nederlandse betalingsverkeer kan bieden.
doet d'r helemaal niet toe!
27-06-2024, 12:15 door Anoniem
Het overlegplatform stelt verder dat het belangrijk is dat er voldoende maatschappelijk draagvlak is:
Dan doen ze vast een enquête onder 19 zorgvuldig geselecteerde personen.
27-06-2024, 15:03 door Anoniem
ik wil gewoon die wet erdoor die bedrijven verplicht om contant geld te accepteren. niks nie alles verplicht digitaal.
wanneer het me uitkomt, wil ik gewoon contant kunnen betalen
27-06-2024, 16:46 door buttonius
Volgens dit onderzoek voldoet de voorgestelde digitale EURO niet eens aan de privacy eisen die daaraan (door de EU) zijn gesteld:
https://github.com/eu-digital-identity-wallet/eudi-doc-architecture-and-reference-framework/discussions/211
28-06-2024, 11:01 door Anoniem
Banken hebben nog een agenda...
Dit geld is net als munten en biljetten beperkt in aantallen.
Terwijl bankrekeningen een soort van elastisch zijn voor de bank, je kan geld uitlenen dat je nog niet hebt door daar torzeggingen tegenover te zetten.
28-06-2024, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Banken hebben nog een agenda...
Dit geld is net als munten en biljetten beperkt in aantallen.
Terwijl bankrekeningen een soort van elastisch zijn voor de bank, je kan geld uitlenen dat je nog niet hebt door daar torzeggingen tegenover te zetten.
Deze redenering klopt niet. Geld uitlenen dat je nog niet hebt is geldschepping, iets wat de banken doen. Zo werkt geldschepping altijd.
Of je dat nieuwe geld nou vervolgens als een bedrag op een bankrekening stort (een hypotheek bijvoorbeeld) of in de vorm van munten en bankbiljetten in automaten (van Geldmaat) stopt, maakt voor de "elasticiteit" niet uit, het geld is immers al gecreëerd.
Dat muntgeld en bankbiljetten beperkt in aantal zijn is ook maar een relatief probleem omdat het vooral gaat om de snelheid waarmee geld van hand tot hand gaat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.