image

Minister: gelijktijdige introductie van offline en online digitale euro

zondag 30 juni 2024, 11:16 door Redactie, 20 reacties

De offline versie van de digitale euro moet gelijktijdig met de online versie worden geïntroduceerd, en niet pas later zoals de Europese Centrale Bank (ECB) wil. Dat laat demissionair minister Van Weyenberg van Financiën weten in een verslag over de Ecofinraad die vorige week plaatsvond. De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) is verantwoordelijk voor economisch beleid, belasting­vraagstukken en regelgeving inzake financiële diensten. De digitale euro werd vorige week tijdens een bijeenkomst door de Ecofinraad besproken.

Eerder had de ECB aangegeven dat het de optie wil openhouden om de offline versie van de digitale euro pas na de online versie uit te geven. "Hier was in de Raad, en ook bij Nederland, geen steun voor. Een duidelijke meerderheid van de lidstaten is voorstander van de gelijktijdige introductie van de offline en online digitale euro. Het is juist een offline digitale euro die van groot belang is voor de toegevoegde waarde voor een consument en die een terugvaloptie biedt wanneer er een stroom- of internetstoring is", aldus Van Weyenberg.

De minister voegt toe dat bij het offline gebruik van de digitale euro er rekening moet worden gehouden met risico's voor witwassen, terrorismefinanciering en fraude. "Bij gebruik van de offline functionaliteit zijn alleen de betaler en de begunstigde op de hoogte van de details van de transactie, ook nadat deze is afgewikkeld. Hiermee biedt een mogelijke digitale euro meer privacy dan bestaande digitale betaalopties", merkt Van Weyenberg op (pdf).

Rekening-gebaseerd

In het voorstel van de Europese Commissie voor de digitale euro is gekozen voor een rekening-gebaseerde munt, wat inhoudt dat burgers een digitale eurorekening moeten openen en persoonsgegevens delen. Minister Van Weyenberg merkt op dat het Eurosysteem hier op dit moment ook vanuit gaat. "Omdat token-based systemen nog onvoldoende ontwikkeld zijn."

Wel stelt de bewindsman dat Nederland zich uitspreekt dat de wetgeving technologieneutraal wordt geformuleerd zodat, "indien opportuun", er kan worden overgegaan van een account- naar token-gebaseerd systeem. De ChristenUnie en VVD kwamen eerder met een motie waarin ze stelden dat een token-gebaseerde toepassing van de digitale euro beter aansluit bij de aard en eigenschappen van contant geld.

Reacties (20)
Gisteren, 11:47 door Anoniem
De minister voegt toe dat bij het offline gebruik van de digitale euro er rekening moet worden gehouden met risico's voor witwassen, terrorismefinanciering en fraude.

Net als contanten dus, en dat willen we liever niet.

De offline versie van de digitale euro moet gelijktijdig met de online versie worden geïntroduceerd, en niet pas later zoals de Europese Centrale Bank (ECB) wil.

Yep, dan zijn we hooked en gebruiken we de offline versie toch niet meer.

Gewoon niet de digitale euro gebruiken en overstappen op cash, echte cash.
Gisteren, 12:26 door Anoniem
Offline digitale euro. Is dat de opvolger van de chipknip?
Gisteren, 12:26 door Anoniem
"De minister voegt toe dat bij het offline gebruik van de digitale euro er rekening moet worden gehouden met risico's voor witwassen, terrorismefinanciering en fraude. "Bij gebruik van de offline functionaliteit zijn alleen de betaler en de begunstigde op de hoogte van de details van de transactie, ook nadat deze is afgewikkeld. Hiermee biedt een mogelijke digitale euro meer privacy dan bestaande digitale betaalopties", merkt Van Weyenberg op."
Nogal tegenstrijdig. Zeggen dat het privacy-vriendelijker is, maar dat dat eigenlijk niet de bedoeling is om witwassen te voorkomen.

Daarnaast lijkt het alsof ik afgelopen jaren onder een steen gelegen heb, eerste keer dat ik de naam Van Weyenberg voorbij zie komen. Foto opgezocht, maar nog nooit eerder gezien.
Gisteren, 12:31 door Anoniem
“in het voorstel van de Europese Commissie voor de digitale euro is gekozen voor een rekening-gebaseerde munt, wat inhoudt dat burgers een digitale eurorekening moeten openen en persoonsgegevens delen.”

MOETEN openen, dus die digitale euro wordt ons nog verplicht gesteld ook?
Gisteren, 13:31 door johanw
Ik zie die digitaale euro totaal floppen. Het voegt niks toe aan de bestaande systemen (privacy in elk geval niet), dit gaat net zo aflopen als de chipknip.
Gisteren, 13:48 door Anoniem
Als er geen alternatief meer blijft, ben je een digitaal slaafje van de onverkozen EU-managers.

Ziet de bevolking nog niet, waar men op de korte termijn heen wil?

Ik steek een oor buiten het raam en hoor om me heen een ongelooflijk gesnurk, geloof ik.

Je hele digitale leven zal gevolgd, gewogen en beoordeeld worden.
Gisteren, 13:50 door Anoniem
Door Anoniem: Offline digitale euro. Is dat de opvolger van de chipknip?

Hadden we al niet de pinpas, credit card en ideal?
Dat is al digitaal genoeg lijkt me. de meerwaarde van een vierde smaak zie ik niet als consument/burger.


Een voorspelling:

Initiele adoptie zal laag zijn, met als gevolg dat er een (europese) wettelijke regel komt om salarissen en uitkeringen alleen nog in digitale euro's uit te keren.

En voila opeens is er een adoptiegraad van 99%.
"Success at last."
Gisteren, 15:48 door Anoniem
Ik heb mijn cash liever in mijn zak. Alle mobiele telefoons hebben een dusdanig slechte reputatie dat ik die wel wat kan toevertrouwen, maar mijn geld, vergeet die droom maar. Wat ik in mijn handjes heb weet ik, kan ik zien en kan ik tellen. Maar mijn telefoon, alhoewel ik die moet kopen, blijft altijd van de fabrikant met alle onveilige apps die er dan ook nog op kunnen staan.

Een digitale euro kan leuk zijn, maar ik zou niet weten waar ik die veilig kan bewaren.

Er zijn al genoeg zakkenrollers, maar om er dan ook nog digitale bij te krijgen...
Gisteren, 16:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Offline digitale euro. Is dat de opvolger van de chipknip?

Hadden we al niet de pinpas, credit card en ideal?
Dat is al digitaal genoeg lijkt me. de meerwaarde van een vierde smaak zie ik niet als consument/burger.


Een voorspelling:

Initiele adoptie zal laag zijn, met als gevolg dat er een (europese) wettelijke regel komt om salarissen en uitkeringen alleen nog in digitale euro's uit te keren.

En voila opeens is er een adoptiegraad van 99%.
"Success at last."
Ideal werkt alleen in Nederland, net zoals Tikkies. Dit gaat een Europa breed alternatief voor die 2 worden.
Gisteren, 16:47 door Anoniem
Van de chipknip zeiden den banken dat die ook offline was en anoniem was,
maar ze zeiden er niet bij dat je iedere keer dat je je pas in een betaalautomaat stopt
de complete backlog alsnog ge-upload werd.

De chipknip was daarom niet echt, of beter echt niet offline en ook niet anoniem.

Ook de offline digitale euro zal niet anoniem kunnen zijn.

Je hebt te maken met dezelfde spagaat als met digitaal stemmen;
ook dat kan niet zowel anoniemiteit bieden als ook naderhand toch wel weer controleerbaar zijn.
Gisteren, 17:02 door Anoniem
Door johanw: Ik zie die digitaale euro totaal floppen. Het voegt niks toe aan de bestaande systemen (privacy in elk geval niet), dit gaat net zo aflopen als de chipknip.
Het voegt toe aan overheden die via de gecentraliseerde munt metadata van burgers en hun uitgaven/inkomsten/investeringen kunnen verkopen via pseudoniemen.
Daarnaast bestaat het gevaar van controlle van financieën van burgers.
Gisteren, 17:23 door Anoniem
(..)Je hele digitale leven zal gevolgd, gewogen en beoordeeld worden.
En consequenties krijgen want "keuzes hebben consequenties".
Voor mensen die het gemist hebben: dit is een gevleugelde uitspraak uit de coronatijd, die gebruikt werd om de maatschappelijke uitsluiting te verdedigen van mensen die geen (mRNA-)vaccins in hun lijf wilden.

De digitale euro zal deze maatschappelijke uitsluiting in de toekomst op directe wijze regelen, namelijk door te bepalen waaraan het geld besteed kan worden, voornamelijk i.o.m. de gezondheids- en klimaatbeschermingsclaims van de EU.

À propos maatschappelijke uitsluiting:
Zoals ooit de term "klantvriendelijkheid" geïntroduceerd werd, waarna het met de klantvriendelijkheid in rap tempo bergaf ging, zo is sinds enige tijd de term "inclusiviteit" in beeld.
Ook dit kan opgevat worden als een omen dat het met de inclusiviteit snel afgelopen zal zijn omdat de EU zal bepalen welke mensen "recht" hebben op "inclusiviteit" en welke niet.
Het is maar dat u het weet.
Gisteren, 17:59 door Anoniem
Van Weyenberg is toch niet van de Groen-Links partij?
Gisteren, 18:05 door Anoniem
De offline versie van de digitale euro moet gelijktijdig met de online versie worden geïntroduceerd, en niet pas later zoals de Europese Centrale Bank (ECB) wil.
Waarom zegt de minister niet dat de acceptatieplicht voor contant geld tegelijk met de offline én de online versie van de digitale euro moet worden geïntroduceerd , en niet pas later?

Door johanw: Ik zie die digitaale euro totaal floppen. Het voegt niks toe aan de bestaande systemen (privacy in elk geval niet), dit gaat net zo aflopen als de chipknip.
Als ze contant geld tegelijk afknijpen zodat mensen geen alternatief meer hebben, dan gaat de digitale euro niet floppen, want dan wordt de fake-"offline" digitale euro van hogerhand door onze strot geduwd.

Een "token-based offline digitale euro" biedt alleen evenveel privacy als contant geld wanneer het echt token-based is, en dus niet ook inloggen vereist op het moment van geldopnames of andere transacties. Maar echt token-based digitaal geld heeft voor de gebruiker geen meerwaarde boven token-based fysiek geld, m.a.w. contant geld.

Daarom gaat de digitale euro floppen tenzij ze een truuk bedenken om mensen te misleiden en knollen voor citroenen te verkopen.
Vandaag, 08:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Offline digitale euro. Is dat de opvolger van de chipknip?

Hadden we al niet de pinpas, credit card en ideal?
Dat is al digitaal genoeg lijkt me. de meerwaarde van een vierde smaak zie ik niet als consument/burger.


Een voorspelling:

Initiele adoptie zal laag zijn, met als gevolg dat er een (europese) wettelijke regel komt om salarissen en uitkeringen alleen nog in digitale euro's uit te keren.

En voila opeens is er een adoptiegraad van 99%.
"Success at last."
Ideal werkt alleen in Nederland, net zoals Tikkies. Dit gaat een Europa breed alternatief voor die 2 worden.


Ideal is overgenomen door een grote partij die onder leiding staat van de Europese Commisies/Unie (of anders overbodig EU orgaan)
Vandaag, 08:45 door Anoniem
Er zat een kikker in een pannetje. En het water werd steeds warmer. De kikkertjes konden nog wel praten, of beter kwaken met elkaar en dat werd steeds drukker en boer. Maar het water werd nog heter.Nu alleen nog de DigID en de CBDC.
Dan kookt het water ook. maar waar zijn de kikkertjes nu
A ze zitten in de pan en zijn gaar
B ze zijn er net op tijd uitgesprongen en hebben de kok een kopje kleiner gemaakt
Vandaag, 09:03 door Anoniem
Nu vrijwillig, straks verplicht.
Waarom dan niet gewoon bitcoin? Te moeilijk om bij te drukken?
Vandaag, 09:12 door Anoniem
Helemaal geendigitale euro, is dat ook een optie.
Vandaag, 10:26 door Anoniem
Door Anoniem: Nu vrijwillig, straks verplicht.
Waarom dan niet gewoon bitcoin? Te moeilijk om bij te drukken?
De bitcoin is niet gecentraliceerd, ze willen graag een bepaalde controle en daarnaast de metadata kunnen verkopen onder pseudoniemen zoals anoniem van 17:02 al zei.
Vandaag, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem:
De minister voegt toe dat bij het offline gebruik van de digitale euro er rekening moet worden gehouden met risico's voor witwassen, terrorismefinanciering en fraude.

Net als contanten dus, en dat willen we liever niet.

De offline versie van de digitale euro moet gelijktijdig met de online versie worden geïntroduceerd, en niet pas later zoals de Europese Centrale Bank (ECB) wil.

Yep, dan zijn we hooked en gebruiken we de offline versie toch niet meer.

Gewoon niet de digitale euro gebruiken en overstappen op cash, echte cash.


Een aanslag in Frankrijk had slechts 300 euro gekost.
Was betaald via giftcards....

Terrorisme bestrijd je niet door surveillance, maar door mensen met problemen te helpen.
Het rage over geste led gebeurt: stigmatisering, uitsluiting, pushen, treiteren, en als iemand dan eindelijk "wat doet" , krijgt het collectief straf in de vorm van minder vrijheid..

Ironisch genoeg is het collectief wel mede veroorzaker, door mee te doen dwz steun te bieden aan de treiterende machthebbers , maar ze zijn doorgaans zeer onbewust van hun eigen rol.. Een zieke egoistische samenleving lokt vanzelf terrorisme uit , maar zullen dat nooit doorhebben. (Men slaapt)

De machthebber weet dit maar al te goed en "honoreert" het geweld DAT zij zegt te bestrijden.

Hoe vaak lees je wel niet over dat de overheid steken heeft laten vallen, signalen gemist, of juist van alles op de hoogte was?

Zet liever in op educatie, deradicalisatie programmas, bestaanszekerheid, als je geen aanslagen wilt luister je naar de mensen en help je ze waar nodig. De kosten zijn lager dan die van incident response en het optuigen van een totale controlestaat op EU level
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.