image

OM eist 3,5 jaar cel tegen verdachte in grootschalige cybercrimezaak

dinsdag 9 juli 2024, 13:47 door Redactie, 3 reacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen een 26-jarige verdachte in een grootschalige cybercrimezaak een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist. De man uit Assen wordt verdacht van het uitvoeren van phishingaanvallen met een zelf ontwikkelde 'cybercrimetool'. Onder andere klanten van een Zwols hostingbedrijf waren doelwit, aldus het OM.

De verdachte zou via phishingaanvallen inloggegevens van e-mailadressen hebben buitgemaakt. Vervolgens probeerde hij op geautomatiseerde wijze met de e-mailadressen en wachtwoorden bij andere websites, zoals webshops, in te loggen. Via de gecompromitteerde accounts plaatste hij allerlei bestellingen. E-mails met bevestigingen van bestellingen of aanmaningen van onbetaalde facturen werden automatisch onderschept, door in de mailbox van de slachtoffers filters in te stellen.

Ook e-mails van bezorgdiensten wist de verdachte naar een tijdelijke mailbox van hemzelf door te sturen. Deze e-mails bevatten onder meer een link om het afleveradres te wijzigen. Zo liet de verdachte de pakketten bezorgen bij pakketpunten of pakketautomaten. Omdat voor het afhalen van pakketten soms een identiteitsbewijs nodig is, ontwikkelde de verdachte ook een functie in zijn tool waarmee hij die vervalste.

Naast het plaatsen van frauduleuze bestellingen wist de man volgens het OM ook bitcoin en andere crypto van zijn slachtoffers te stelen, door op hun wallets in te loggen. "Hoeveel slachtoffers hij precies dupeerde, valt niet te achterhalen: de man beroept zich op zijn zwijgrecht en wist zijn eigen apparaten dermate te versleutelen dat die informatie niet kon worden achterhaald", zo laat het Openbaar Ministerie verder weten. Dat stelt afsluitend dat verschillende bedrijven die slachtoffer van de verdachte werden geen aangifte deden. Ook informeerden deze bedrijven klanten niet dat hun gegevens waren gestolen.

Reacties (3)
09-07-2024, 13:56 door Anoniem
Toch wel moeite met de trend dat het ontwikkelen van bepaalde software strafrechtelijk vervolgd wordt (zie ook de Tornado zaak). In deze zaak was natuurlijk wel meer aan de hand, maar toch. Wat nou als je tools ontwikkelt om mee te pentesten of experimenteren bijvoorbeeld (op eigen systemen)? Je krijgt misschien toch weer een raar grijs gebied.
09-07-2024, 14:30 door Anoniem
"Een Zwitsers zakmes voor cybercrime", zo typeert het Openbaar Ministerie de software die een hacker uit Assen zou hebben geprogrammeerd. De 26-jarige Damian E. staat voor de rechter, onder andere voor het ontwikkelen van de software. Zijn zaak is een opvallend voorbeeld van criminaliteit, waarbij in één zaak honderden slachtoffers vielen.

https://nos.nl/artikel/2528055-hacker-met-zwitsers-zakmes-voor-cybercrime-voor-de-rechter
23-07-2024, 22:05 door Anoniem
Politie zette IMSI-catcher in tegen maker 'Zwitsers zakmes voor cybercrime'
dinsdag 23 juli 2024, 15:59 door Redactie

https://www.security.nl/posting/851211/Politie+zette+IMSI-catcher+in+tegen+maker+%27Zwitsers+zakmes%27

De rechtbank veroordeelde de 26-jarige man tot een gevangenisstraf van 3 jaren, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren, Hij moet ook € 10.580,57 aan schadevergoedingen betalen aan zijn slachtoffers, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf het moment waarop de hacker de (laatste) cryptotransactie(s) vanuit hun account heeft verricht,

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBOVE:2024:3924
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.