image

BBB en NSC willen opheldering over meerwaarde en privacy digitale euro

maandag 15 juli 2024, 09:31 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: Gisteren, 14:50

De BBB en NSC hebben minister Heinen van Financiën vragen gesteld over de meerwaarde en privacy van de digitale euro. Aanleiding is een vergadering van de Eurogroep die deze week plaatsvindt waarbij de digitale euro mogelijk wordt besproken. De gepresenteerde agenda voor het overleg is aanleiding voor de twee partijen om opheldering te vragen.

Zo wil NSC weten wat de toegevoegde waarde van de digitale euro is. "Wat voegt dit toe aan de girale en chartale euro? Een digitale euro werkt toch ongeveer hetzelfde als een girale euro op een bankrekening? Waarom is het om technische redenen onzeker of de offline digitale euro ingevoerd kan worden? Offline digitaal geld bestond toch al in Nederland tot 2015 in de vorm van de chipknip?"

BBB wil meer duidelijkheid over de privacy van de munt. "De voorganger van de minister schreef dat privacywaarborgen essentieel zijn. Alle gebruiksdata worden dan ook gepseudonimiseerd. Kan de minister aangeven hoe makkelijk het zou zijn voor beleidsmakers om deze pseudonimisatie op te heffen in de toekomst, welke eventuele (wets)wijzigingen zouden daarvoor nodig zijn?" Heinen moet de vragen nog beantwoorden.

Update

De minister heeft de vragen inmiddels beantwoord (pdf). Wat betreft het opheffen van de eisen rondom pseudonimisatie zou dit een aanpassing van de verordening op Europees niveau vergen, waarvoor een gekwalificeerde meerderheid van stemmen nodig is. "Over een dergelijke wijziging zouden de individuele lidstaten in de Raad en ook de leden van het Europees Parlement overeenstemming moeten bereiken", aldus Heinen.

Wat betreft de vergelijking met de chipknip merkt de minister op dat dit een kaart was waar giraal geld (privaat geld) op kon worden geladen. "Een offline toepassing van een digitale euro zou het mogelijk maken om, net als met contant geld, te kunnen betalen met publiek geld zonder internetverbinding (mits vooraf de digitale euro’s zijn geladen op het lokale apparaat of kaart) en zonder dat het Eurosysteem of de betaaldienstverlener de individuele transactiegegevens van de offline betaling zou kunnen zien."

Heinen voegt toe dat hoe een offline variant technisch precies zou worden vormgegeven, nog wordt onderzocht. "Nederland heeft er in de onderhandelingen wel voor gepleit dat een mogelijke digitale euro vanaf het begin zowel online als offline gebruikt moet kunnen worden en voor dat standpunt zie ik breed draagvlak in de Raad. De offline variant draagt bij aan de gelijkenis met contant geld en biedt meer privacy dan reguliere digitale betaalmiddelen."

Reacties (6)
Gisteren, 10:33 door Anoniem
De meerwaarde is dat het een gecentraliseerde munt is; zo kunnen overheden gemakkelijker meekijken met uitgaven en inkomsten van burgers en kan men de metadata van de uitgaven van burgers gepseudonimiseerd verkopen. (Vooral dat laatste is erg lucratief)
Meer macht naar overheden en minder macht naar de burger, dat is het eindresultaat.
Daarnaast past het in de plannetjes van Dravros, het is één van de stappen die ze wouden integreren;
https://assets.weforum.org/editor/7evFMfKW0fXMKYd8FmjYQKOJMQ2r3iNW2r2VMNy55rM.png
De BBB en NSC hebben er weinig in te zeggen, er zijn grotere spelers aan de macht.
Gisteren, 10:35 door Anoniem
Wat gaan BBB, NSC en PVV doen als het antwoord straks is, met veel omhaal van woorden, dat de digitale euro eigenlijk niet zoveel toevoegt behalve veel surveillancemogelijkheden? Wat gaat premier Schoof (ex-AIVD, ex-NCTV) dan doen?

Kamervragen stellen is niet moeilijk.

"Pseudonimisering" van de gebruiksdata is niet hetzelfde als "anonimisering". Waarom wordt er niet voor anonieme transacties gekozen als "privacywaarborgen essentieel zijn"? Dat vragen BBB en NSC niet.

Achter de link "vragen" zie ik op dit moment trouwens die vragen niet staan, wel andere documenten van de minister van financiën.
Gisteren, 10:36 door Anoniem
Waarom is het om technische redenen onzeker of de offline digitale euro ingevoerd kan worden? Offline digitaal geld bestond toch al in Nederland tot 2015 in de vorm van de chipknip?"
Klopt, we hadden de chipknip, wat ongeveer dezelfde functie had.
Echter, deze chipknip was ook kwetsbaar voor hetzelfde onzekerheid die we nu hebben met de offline digitale euro.
Je kan niet garanderen dat iemand het "aantal euro's" nummertje aanpast.

Cybersecurity is een heel stuk belangrijker geworden, en culturele waardes zijn veranderd.
Als je vandaag de dag een offline digitale euro ("Europese chipknip") zou invoeren, zal dat zeker weten gehackt worden.
Valsemunterij op grote schaal is dan geen "als", maar een "wanneer".

Het veilig maken van een offline digitale euro is een technische onmogelijkheid.
De ECB zoekt naar mogelijkheden en oplossingen, ze weigeren in te zien dat er gewoon geen goede oplossing is.
Gisteren, 12:31 door Anoniem
Nou NSC en BBB... het geeft de overheid meer mogelijkheden om de burger in de gaten te houden. Je weet wel, het doel achter zo'n beetje alles wat 'beleid' is binnen de EUSSR.

Stellen jullie nou alleen voor de show wat vragen of ga je er echt wat aan doen? Oh nee, EUSSR. Het is al lang besloten. Het moet alleen nog ff doorgedrukt worden zonder dat de schaapjes te hard mekkeren.

Nexit. De enige oplossing.
Gisteren, 13:45 door majortom
Door Anoniem: [...]
Achter de link "vragen" zie ik op dit moment trouwens die vragen niet staan, wel andere documenten van de minister van financiën.
Dat dacht ik eerst ook, maar het document is een verslag van de commissievergadering, waarin de fracties vragen hebben gesteld. Dus niet een aparte brief met vragen, maar vragen gedaan gedurende de vergadering.
Gisteren, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Nexit. De enige oplossing.

Als je langer dan 2 seconden nadenkt kom je al snel tot de conclusie dat nexit helemaal geen oplossing is.
We zijn macro-economisch compleet afhankelijk van de EU.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.