Door Anoniem:
Nope, anoniem van 11:12 heeft gelijk, vrije software is geen zwarte dozensoftware ondanks de twee voorbeelden die u noemde.
Nope dat heeft hij niet want dit zijn juist twee voorbeelden van (F)OSS software die al jaren bestaan waar al jaren van wordt gedacht dat er meerdere mensen naar kijken en "dus" beter zijn. En toch gaat het daar mis.
Het feit dat de mogelijkheid bestaat om de software door grotere groepen mensen te laten bekijken betekent absoluut niet dat het ook daadwerkelijk gebeurd en alles valt of staat bij de kwaliteit van de participanten.
(F)OSS heeft de potentie om op dit vlak beter te zijn, maar of het dat ook is?
Hoeveel ontwikkelaars heeft een Crowdstrike of een Microsoft of een Oracle of .... Hoeveel daadwerkelijk participanten zijn er in OpenSSH/OpenSSL/curl enz?
Mh, ik had dit eerder gepost, maar werdt niet geplaatst...
Dan maar opnieuw;
Als men Windows gebruikt kan men het beste gewoon Windows Defender gebruiken, deze is net zo goed getest als andere virusscanners, al kan ik Windows zelf niet goed aanraden... (Is spyware)
Veel AV software heeft banden met China, Israel of Rusland en aandeelhouders zijn bedrijven zoals tencent, VK en Yandex.
Daarnaast zjn het inderdaad vaak zwarte dozen (net zoals Windows en Windows Defender) en weet men niet hoeveel metadata er precies wordt gepakt alvorens deze via pseudoniemen worden verkocht.
De meeste apps op de Google Play Store is Spyware, en de meeste desktop software voor proprietaire systemen is spyware.
Men is over het algemeen beter af met FLOSS aangezien er dan beter bekend is wat er in zit. (Transparante, vrije en open bron software)
Zoals eerder gezegd; elke software kent beveiligingsincidenten, maar als men zou moeten kiezen kan men beter kiezen voor software die de gebruiker en haar privacy respecteert en bereidwillig transparant te zijn.
Helaas is het zo dat iedere keer als ik over Linux begin er een over andere ... komt die zeg dat ik het aan het verkopen ben, zucht!
Ik stel alleen de feiten en zet de twee werelden (commercieel/vrije software) naast elkaar en vergelijk deze met elkaar.
Oftewel; ik raad mensen aan niet in een digitale dictatuur te leven waar software ondoorzichtig is, er metadata van gebruikers wordt gestolen en mensen heimelijk om men heen adverteert een "privacy" product te zijn terwijl ze juist het ad-platform proberen te monopoliseren. (Zoals Microsoft en Apple)
Dus ja, wat denken mensen zelf; Windows of (bijv.) Linux Mint, (al zijn er iets van tienduizend distro's) welke verzamelen meer metadata?
Ik kies zelf de beste optie en raad deze aan ieder ander aan.
Bijv. Mint is FLOSS, verzameld geen gebruikersdata en is op zijn minst, of zelfs veel beter qua beveiliging dan Windows.
Windows domineert de markt qua virussen, spyware en ads.
Mint heeft een mooie software repository met voornamelijk software met vrije licentie.
Ik probeer alleen mensen op de hoogte te brengen van hun recht op privacy en vrijheid. (Iets dat grondrechten zijn niet te vergeten)
Heel veel mensen vergeten dat en beschermen de merken waarmee ze het meest bekend zijn, ongeacht de gevolgen voor henzelf en de mensen om zich heen.
Bedrijven hebben geen ziel, ze geven alleen om aandeelhouders/geld, de gebruikers zijn de melkkoe.
Vrije software is veelal non-profit software met liefde gemaakt voor en door de free software community gebaseerd op vrijwillige donaties.
Daarnaast bezit men de software ook echt, en gebruikt men de software in plaats van andersom.
Wat klinkt vriendelijker?
Dus nee, ik "verkoop" geen gratis producten, maar prijs het aan vanwege de privacy en beveiligingsvoordelen dat het bied, al is geen enkele software onschendbaar, (Ubuntu Linux is daar een voorbeeld van die vaak in bed ligt met Amazon en zou ik dus nooit aanraden) maar het is logischerwijs de beste keuze.
Mensen leven blijkbaar liever in een digitale goelag, dat heb ik nooit gesnapt vandaar de uitleg.
Misschien ben ik wel heel dom en blaat ik maar wat zoals mensen blijkbaar beweren en zijn zij heel slim, ik vind het prima als men dat wil geloven, lol, maar laat je niet ompraten door mensen die zeggen er verstand van te hebben terwijl ze in werkelijkheid geen idee hebben waar ze het over hebben en daarmee de digitale privacy en veiligheid van anderen in gevaar brengen.