image

Belgische politie en wetenschappers zetten AI in om misdaad te voorspellen

donderdag 25 juli 2024, 12:35 door Redactie, 13 reacties

Verschillende Belgische politiezones werken samen met wetenschappers van de Universiteit Gent aan een project waarbij criminaliteitscijfers en AI worden gebruikt om misdaad te voorspellen. Het project, dat door de EU wordt gefinancierd, zou bij succes ook in andere Europese landen moeten worden uitgerold.

Het BIGDATPOL-project moet leiden tot een 'innovatief big data policing model'. "Dit model biedt ons de kans om geavanceerde analysetechnieken toe te passen op grote datasets, waardoor we beter in staat zijn om criminaliteitspatronen te voorspellen en risico's te identificeren", zo stelt de politie van de zone de Zottegem Herzele Sint-Lievens-Houtem. In totaal doen negentien Belgische politiezones aan het project mee.

"BIGDATPOL is een ambitieus programma dat bijdraagt aan de toekomst van politiewerk. We willen evidence-based modellen voor big data politiewerk ontwikkelen en kunnen dat niet doen zonder door uitgebreid onderzoek in het veld uit te voeren, en daarom samen met opsporingsdiensten en relevante stakeholders te werken", zegt UGent-projectleider Wim Hardyns op LinkedIn. Daar staat ook meer informatie over BIGDATPOL.

"Actuele data zorgen voor de meest nauwkeurige voorspellingen", laat Hardyns tegenover VRT NWS weten. Later dit jaar zullen de deelnemende politiezones ook voorspellingen op maat krijgen. "Er is heel erg weinig strategische kennis over misdaad, een grote goed uitgewerkte database zou een enorm verschil kunnen maken. Dankzij die data kunnen we in de toekomst vooral inschatten waar en wanneer misdaden zullen plaatsvinden."

Deelnemende politiezones worden in stratenblokken verdeeld en dan gekoppeld aan beschikbare data. "We nemen ook mee of er bijvoorbeeld stations of cafés in de buurt zijn. In gebieden met weinig straatverlichting is de kans op woninginbraken groter. De aanwezigheid van vluchtwegen speelt een grote rol. En, ook het weer is belangrijk, ook criminelen blijven liever thuis als het regent", voegt Hardyns toe. Het project ontvangt steun vanuit de EU. Als het Belgische project een succes is, is het de bedoeling dat het ook in andere Europese landen wordt uitgerold.

Reacties (13)
Gisteren, 13:13 door Anoniem
Het gevaar is een feedback loop waardoor verkeerde conclusies getrokken worden.

Stel: X% van de mensen rijdt te snel, het maakt niet veel uit waar ze rijden.
Als je begint te controleren, ga je deze overtredingen ook detecteren en statistisch gaat er steeds 1 plaats zijn waar toevallig tijdens de controle er het meest aantal mensen betrapt werden.

Op die plaats ga je dan normaal "meer middelen inzetten", waardoor er op die plaats ook vaker geontrolleerd wordt, en meer overtredingen vastgesteld.
Het lijkt dan net alsof dat een hot spot voor snelheidsovertredingen is, terwijl dat enkel zo is omdat er daar vaker gecontroleerd wordt wegens de initiële een statistische toevalligheid.

Dergelijke fouten gebeuren al af en aan sinds de jaren 90.
Gisteren, 13:20 door Cash is Koning - Bijgewerkt: Gisteren, 13:21
Ik denk dat de meeste mensen geen bezwaar hebben om de misdaad aan te pakken, maar hoe vaak zien we niet een volledige uitglijder volgen op privacy-niveau?

Hier een schrikwekkend voorbeeld hoe de glijdende schaal werd geïntroduceerd met ANPR-camera's in verschillende EU-landen... https://www.security.nl/search?continue=1&keywords=ANPR&sort=yoda&order=desc&limit=35&c[]=1&c[]=3&sort=date&order=desc
Gisteren, 13:27 door Anoniem
Als ze maar geen AI in gaan zetten om het op te lossen. Het lijkt er de laatste tijd verdacht veel op dat ze denken alles van achter een computertje te kunnen oplossen.

straten zijn veranderd in racebanen en rechts inhalen is de nieuwe trend. Zorg voor visibillity in het fysiek EN het digitale domein.
Gisteren, 13:31 door Anoniem
Ik heb het vermoeden dat dit na een tijdje gestopt gaat worden wanneer de KI verbanden gaat leggen die politiek incorrect zijn
Gisteren, 14:51 door Anoniem
Europa is ook door middel van allerlei andere projecten hier mee bezig.
Ook de witwasbestrijding, dat is Europese regelgeving, is gebaseerd op de veronderstelling dat misdaadgeld door bedrijven (onder meer banken) kan worden herkend en voorspeld.
Intussen waarschuwen burgerrechtenorganisaties voor de overspannen verwachtingen van het digitale speelgoed. Lees bijvoorbeeld Fair Trials in https://www.fairtrials.org/articles/news/fair-trials-tool-shows-how-predictive-policing-discriminates-and-unjustly-criminalises-people/. Maar daar wordt niet naar geluisterd.
Gisteren, 16:00 door Anoniem
Klinkt als minority report: https://www.imdb.com/title/tt0181689/?ref_=nm_knf_i_4
Gisteren, 18:23 door Anoniem
Onze AI gaat voorspellen dat politicus x dan en dan de wet gaat overtreden.
Zodat wij hem kunnen oppakken voordat hij de wet overtreed.

Oh, wacht.... dan is hij toch nog onschuldig?
Tenzij die politicus eerst regelt dat de wet aangepast wordt. :-)

/s
Gisteren, 23:29 door Anoniem
Ik ga juichen als A.I. overal de roltrappen gaat repareren.

Ik niet weer 20 minuten langer moet wachten vanwege een uitgevallen rit.

Pakt A.I. de verloederde status aan van ons eens zo mooie landje?

Of wordt het ingezet om Big Commerce en Big Guv nog rijker te kunnen maken.

Ik kan haast wel vermoeden van het laatste.
Vandaag, 03:27 door Anoniem
Voorspellen van misdaad? We kunnen met de huidige technieken en letterlijke supercomputers nog niet eens accuraat het weer voorspellen.

En je kan wachen er op tot criminelen het systeem tegen de politie zouden gaan inzetten als het wel zou werken. Want er zullen genoeg met insiders zijn. En criminelen kunnen het ook counteren door eigen A.I te gebruiken waarbij hun voorspellen hoe groot de kans is dat de politie alert is op bepaalde gebieden.

Dit gaat op een geven moment catastrofaal mis voor de politie dat kan ik nu al wel voorspellen.
Vandaag, 06:13 door spatieman
pff, hier in 0031 is iedereen al een verdachte op het moment dat die geboren wordt.
Vandaag, 08:40 door Anoniem
Minority Report vibes
Vandaag, 09:24 door Anoniem
Elke keer weer: zorg dat de data er niet is. Dan hebben we dit hele probleem niet.

Inderdaad, Minority Report in alpha stadium. Volgende stap: alle bank data van iedereen mee voeren. Geef het 2 tot 5 jaar. Want het is echt nodig tegen KP, terrorisme of een andere drogreden. Oh, CSS is dan ook al geaccepteerd. Doe dan het volledige chat verkeer maar naar deze tool. Wie kan er nou tegen misdaad bestrijding zijn?
Vandaag, 12:56 door Anoniem
Grafologie wordt nu als onbetrouwbaar geweerd (ook uit de rechtbank in het V.K.).

En A.I. haalt men onder luid gejuich overal binnen.

Weer een nieuwe waan van de dag, wanneer je het niet kritisch
en met gebruik van eigen denkvermogen weet te gebruiken.

Prachtig bewakingshulpmiddel en censureringsgereedschap dat A.I.

Maar rotzooi invoeren houdt in dat je ook rotzooi uitvoert.

Mensen, laat je toch niet van alles wijsmaken en je tegen elkaar opjuinen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.