image

EFF wil onderzoek toezichthouder naar dataverzameling autofabrikanten

dinsdag 30 juli 2024, 10:50 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft toezichthouder FTC opgeroepen tot het doen van onderzoek naar de manier waarop autofabrikanten informatie over het rijgedrag en de locatie van de automobilisten verzamelen, gebruiken en doorverkopen. Aanleiding is een brief van de Amerikaanse senatoren Ron Wyden en Edward Markey waaruit blijkt dat Honda en Hyundai gegevens over het rijgedrag voor een paar cent per automobilist aan datahandelaren doorverkopen.

"Autofabrikanten zouden niet onze rij- en locatiegeschiedenis aan datahandelaren of verzekeraars moeten verkopen, en ze zouden het niet zo lastig moeten maken als ze doen om uit te vogelen welke data wordt gedeeld en met wie. Dit niveau van tracking is op zichzelf een nachtmerrie en is erger voor bepaalde kwetsbare populaties, zoals slachtoffers van huiselijk geweld", aldus de EFF.

Volgens de burgerrechtenbeweging stellen voorstanders dat dergelijke dataverzameling een manier is om premiekortingen te krijgen, maar wordt zelden vermeld dat de premie omhoog kan gaan. De EFF merkt op dat de drie autofabrikanten in de brief van de senatoren (GM wilde geen details over de verkoop van rijgedrag geven) niet de enigen zijn die data zonder echte geldige toestemming verkopen.

"En het is waarschijnlijk dat er andere datahandelaren zijn die met dit soort data werken. De FTC zou deze industrie verder moeten onderzoeken, net zoals het heeft gedaan met andere industrieën die dataprivacy bedreigen", aldus de EFF. De burgerrechtenbeweging besluit haar oproep met een pleidooi voor wetgeving met sterke dataminimalisatie en regels en vereisten voor duidelijke, opt-in toestemming.

Reacties (3)
30-07-2024, 11:11 door Anoniem
Het idiote is dat ze die data echt voor een schijntje verkopen, een paar dubbeltjes per auto. Autofabrikanten gooien de privacy van hun klanten, de kopers van hun auto's, te grabbel voor iets dat ze zo weinig oplevert dat ze het verschil niet eens merken; wie weet dekt het de kosten die ze ervoor maken niet eens. Dus waar doen ze het voor? Bobo's die andere bobo's die ze van de golfbaan kennen wel een aardigheidje toe willen schuiven of zo? Wat er ook achter zit, enig respect voor de klanten aan wie ze hun inkomen verdienen kan ik er niet in bespeuren.
30-07-2024, 11:38 door Anoniem
Dus de wet moet aangepast worden zodat de overheid dit gratis krijgt en dan kan verkopen. Dat is natuurlijk de meest ideale situatie. Behalve voor de bestuurders natuurlijk. Maar hey, dat maakt niet uit. Dat zijn maar burgers. Die hebben niet te zeuren.

Kortom: die data moet er gewoon niet zijn. Dan heb je dit hele probleem niet. Lekker doortuffen met de klassiekert uit 1963...
31-07-2024, 03:39 door Anoniem
Ik claim nooit wat. Ik heb een verzekering voor als iemand ineens zomaar oversteekt en ik evenwel aansprakelijk zou zijn. Een deuk of een kras kan me niks meer schelen.

Dat weet die chip en die database natuurlijk niet.

Dit najaar even zoeken naar een andere, want waar ik nu in rij valt bijna uit elkaar als ik hoest. Maar het moet wel een voorgedeukte zijn. Dan word je ook minder vaak beroofd en wat de buren ervan denken zal me worst zijn. Verzekering betaal ik enkel voor kamikazeoverstekers. Of zwabberfietsers. Voor hun.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.