image

Belastingdienst waarschuwde tegen fake-accounts bij onderzoek op social media

donderdag 1 augustus 2024, 13:54 door Redactie, 4 reacties

De Belastingdienst heeft personeel gewaarschuwd om geen fake-accounts te gebruiken bij online onderzoek naar belastingplichtigen. Dat blijkt uit een document dat staatssecretaris Idsinga van Financiën na een beroep op de Wet open overheid openbaar heeft gemaakt. De indiener van het verzoek wilde informatie over het beleid van de Belastingdienst rond het verzamelen van informatie op internet over mensen die belasting moeten betalen, als onderdeel van het toezicht door de fiscus (pdf).

Het verzoek leverde drie documenten op, waaronder een document genaamd 'Kernpunten verzamelen internet-informatie' (pdf). Daarin beschrijft de Belastingdienst de regels voor het uitvoeren van online onderzoeken. Zo wordt medewerkers erop gewezen dat ze bij het zoeken sporen kunnen achterlaten, dat zoekopdrachten op internet worden gelogd en dat informatie op internet niet altijd waar hoeft te zijn. Tevens wordt aangeraden om alleen op internet te zoeken als dat relevant voor het onderzoek is.

Het document maakt meermaals duidelijk dat personeel openbare bronnen mag gebruiken, maar hierbij niet moet inloggen, bijvoorbeeld door middel van fake-accounts. "Het inloggen met privé- of bijvoorbeeld nep Facebook accounts is absoluut niet toegestaan." Tevens stelt de fiscus dat het systematisch verzamelen, vastleggen, bewerken en (jarenlang) bewaren van gegevens, verzameld van internet, met betrekking tot (groepen) belastingplichtigen, niet is toegestaan. Of de punten in het document nog steeds actueel zijn is onbekend, aangezien de nu openbaar gemaakte versie van augustus 2018 dateert.

Image

Reacties (4)
01-08-2024, 15:43 door Anoniem
Kan de belastingdienst ook even aankloppen bij de grote data verzamelaars (Volgens mij hoef ik niet eens namen te benoemen) als en dit wellicht in kindertaal uitleggen?
01-08-2024, 15:44 door Anoniem
Marktplaats moet tegenwoordig systematisch gegevens van klanten/belastingplichtigen bewaren zodat deze aan de BD ter beschikking gesteld kunnen worden. Waarom mag een individuele belastinginspecteur dan niet zelf gegevens verzamelen? Zijn de belastingmedewerkers dan zo onbetrouwbaar of slecht in het werk?
01-08-2024, 17:06 door Anoniem
Waarom mag een individuele belastinginspecteur dan niet zelf gegevens verzamelen?
Waar staat dat ze niet zelf gegevens mogen verzamelen ?
02-08-2024, 06:26 door Anoniem
Door Anoniem: Marktplaats moet tegenwoordig systematisch gegevens van klanten/belastingplichtigen bewaren zodat deze aan de BD ter beschikking gesteld kunnen worden. Waarom mag een individuele belastinginspecteur dan niet zelf gegevens verzamelen? Zijn de belastingmedewerkers dan zo onbetrouwbaar of slecht in het werk?

Misschien omdat er gewoon (juridische) regels zijn wat wel en niet mag gedaan worden door verschillende rollen?

FIOD-medewerkers zullen meer mogen dan een belastinginspecteur. En als het goed is gebeurt alles binnen de kaders van de Wet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.