image

Politie gebruikt gegevens uit CIOT-database voor versturen sms-bom

donderdag 8 augustus 2024, 11:18 door Redactie, 7 reacties

De politie verstuurt een aantal keren per jaar een sms-bom naar personen die in de buurt van een misdrijf waren, waarvoor het gegevens gebruikt afkomstig uit de database van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Dat laat de politie tegenover NU.nl weten. Onlangs verstuurde de politie Den Haag een zogeheten sms-bom naar personen die in de buurt waren van een mishandeling op het Plein in Den Haag.

Voordat de politie gegevens bij het CIOT mag opvragen moet het hier eerst toestemming van het Openbaar Ministerie (OM) voor hebben. "We wegen dan de inbreuk op de privacy af tegen de ernst van een delict. Ook moeten andere manieren voor het oproepen van potentiële getuigen uitgesloten zijn", aldus een woordvoerder. Die stelt dat de politie via een dergelijk verzoek alleen te weten komt welke telefoonnummers binnen een bepaald tijdsbestek een bepaalde mast hebben aangestraald.

"Het CIOT beheert een geautomatiseerd informatiesysteem voor telefoon- en internetgegevens. "Hiermee levert het persoonsgegevens die horen bij ip-adressen, telefoonnummers en e-mailadressen aan opsporingsdiensten, veiligheidsdiensten en inlichtingendiensten. Met deze gegevens kunnen deze diensten verdachten van criminele activiteiten opsporen", aldus een uitleg van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Bart Schermer, hoogleraar privacy en cybercrime aan de Universiteit Leiden, stelt dat de inbreuk op de privacy bij een sms-bom erg klein is. Wel zegt hij te begrijpen dat mensen het onprettig vinden een dergelijk bericht van de politie te ontvangen of ervan schrikken. "Daarom is het belangrijk dat de politie dit middel alleen inzet als er geen andere, minder ingrijpende, maatregelen mogelijk zijn."

Reacties (7)
08-08-2024, 11:29 door Anoniem
Ik kreeg een paar jaar geleden een SMS uit zo'n SMS bom dat mijn telefoon in de buurt zou zijn geweest van een schietpartij in Amsterdam. Alleen...... ik was die dag totaal niet in Amsterdam, sterker ik kom zelden mijn woonplaats uit. Dus ik geloof niet echt dat dit een goed accuraat middel is.
08-08-2024, 12:22 door Anoniem
Tja logisch dat mensen schrikken van een sms bom. Ik dacht dat de politie mensen niet mag laten schrikken. In de buurt van een misdrijf kunnen ze toch vriendelijk de omwonenden pal waar het voorvak plaats vond vragen of ze guitge waren?, zodat aan de hand van de getuige verklaringen dan het politie onderzoek kan plaatsvinden.
08-08-2024, 13:39 door Anoniem
Het kan ook nog voorkomen dat het een nep-SMSje is alvorens misdadigers geld of persoonlijke gegevens proberen te ontfutselen door zich voor te doen als de politie.
bijvoorbeeld:
"U was in de buurt van een misdrijf, wat is uw naam en adres, kunt u contact met ons opnemen via... (phishing link)"
Veel mensen trappen daar zo in.
Ik zou zo'n SMSje gelijk weggooien.
08-08-2024, 16:50 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kreeg een paar jaar geleden een SMS uit zo'n SMS bom dat mijn telefoon in de buurt zou zijn geweest van een schietpartij in Amsterdam. Alleen...... ik was die dag totaal niet in Amsterdam, sterker ik kom zelden mijn woonplaats uit. Dus ik geloof niet echt dat dit een goed accuraat middel is.
Zo'n SMS-bom is gebaseerd op met welke zendmast toestellen verbinding maken. Dat zijn meestal toestellen waarvoor dat de dichtstbijzijnde mast is, maar het komt voor dat de omstandigheden zo uitvallen dat een toestel een mast op grote afstand uitkiest. Dat kunnen tientallen kilometers zijn. Ik vermoed dat jouw toestel zo'n hikje vertoonde op dat moment.

Het systeem is dus niet 100% accuraat, maar de nauwkeurigheid zal gemiddeld een stuk dichter bij de 100% dan bij de 0% zitten. Het stort niet volledig in van een paar uitzonderingen, en kennelijk was jij op dat moment zo'n uitzondering.
08-08-2024, 18:29 door Anoniem
[sarcasm]Gelukkig is het OM totaal niet op de hand van de politie en zal het OM volkomen onafhankelijk oordelen. Het OM zoekt nooit het randje van de wet op en gaat er zeker niet overheen, net als de politie.[/sarcasm] En ja, ik heb ze wel eens samen horen filosoferen op een One Conference.
08-08-2024, 23:51 door Anoniem
Door Anoniem: Het kan ook nog voorkomen dat het een nep-SMSje is alvorens misdadigers geld of persoonlijke gegevens proberen te ontfutselen door zich voor te doen als de politie.
bijvoorbeeld:
"U was in de buurt van een misdrijf, wat is uw naam en adres, kunt u contact met ons opnemen via... (phishing link)"
Veel mensen trappen daar zo in.
Ik zou zo'n SMSje gelijk weggooien.
Inderdaad, hoe moet de gemiddelde (digibete) burger weten dat de SMS echt van de politie afkomstig is?
Een politie die SMS-bommen gebruikt effent de weg voor malafide phishers.
Foute boel, politie!
Uw motto is: "waakzaam en dienstbaar", nou nog even doordenken over: aan wat? Aan cybercrime.
09-08-2024, 09:47 door Anoniem
Toestemming zou aan een rechter moeten worden gevraagd, niet aan het OM.
Dan is het in ieder geval onafhankelijk beoordeeld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.