image

FBI: ransomwaregroep eiste 60 miljoen dollar losgeld van slachtoffer

donderdag 8 augustus 2024, 11:44 door Redactie, 1 reacties

De criminelen achter de BlackSuit-ransomware, die eerder nog bekendstond als Royal, hebben bij één slachtoffer zestig miljoen dollar losgeld geëist. Dat meldt de FBI in een cybersecurity advisory. Of dit bedrag ook is betaald laat de opsporingsdienst niet weten. De criminelen vragen meestal een losgeldbedrag dat tussen de één miljoen en tien miljoen dollar ligt. Onlangs meldde securitybedrijf Zscaler dat het een losgeldbetaling van 75 miljoen dollar had gezien.

Volgens de FBI gebruikt de ransomwaregroep vooral phishing om toegang tot de systemen van slachtoffers te krijgen. Eerst stelen de aanvallers gegevens, waarna systemen worden versleuteld. Na phishing volgt het gebruik van het remote desktop protocol (RDP) als tweede methode om bij organisaties in te breken. In de nieuwe advisory geeft de FBI verschillende indicators of compromise, zoals ip-adressen, domeinnamen en door de aanvallers gebruikte tools. Tevens wordt aangeraden om personeel te trainen op het herkennen van phishing, het patchen van aangevallen kwetsbaarheden en implementeren van multifactorauthenticatie.

Reacties (1)
08-08-2024, 17:41 door Anoniem
Er gaan miljarden om in de ransomware business, en aangezien mensen gewoon lekker blijven betalen stimuleren ze daarmee meer ransomware-criminaliteit.
Ze moeten betalingen illegaliseren bij de wet.
De promotie en monetarisering van criminele groeperingen moet stoppen.
Men moet zelf zorgen voor regelmatige backups en goede beveiliging.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.