image

Duitse overheid komt met digitaal veiligheidskeurmerk voor smartphones

woensdag 14 augustus 2024, 14:37 door Redactie, 5 reacties

De Duitse overheid heeft vandaag een digitaal veiligheidskeurmerk voor smartphones en tablets gelanceerd, waarmee gebruikers kunnen zien dat de apparaten over een minimaal beveiligingsniveau beschikken. Het digitale veiligheidskeurmerk werd eerder al voor e-mailproviders, routers, 'slimme camera's', Internet of Things-apparaten en videovergaderdiensten beschikbaar gemaakt.

Volgens het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, bevatten smartphones en tablets grote hoeveelheden persoonlijke data, zoals foto's, video's, berichten en contacten. "Een passend beveiligingsniveau voor mobiele apparaten is een essentieel onderdeel om deze data en daarmee ook consumenten te beschermen", aldus het Duitse cyberagentschap.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moeten fabrikanten aan verschillende verplichtingen voldoen. Zo moeten fabrikanten alert zijn op kwetsbaarheden, hier transparant over communiceren en ze tijdig verhelpen. Daarnaast moet er een passend rechtensysteem zijn dat gebruikers controle over met name relevante data, sensoren en interfaces geeft. Bij actief gebruik van sensoren zoals microfoon, camera of locatie moet dit worden weergegeven.

Vooraf geïnstalleerde apps moeten via een beveiligde wijze communiceren, geen onnodige permissies vragen en niet zonder intentie van gebruikers de microfoon, camera of locatie gebruiken, ook al hebben ze hier rechten toe. Fabrikanten die aan de eisen denken te voldoen kunnen dit laten auditen. "Met het digitale veiligheidskeurmerk geeft het BSI fabrikanten de mogelijkheid om de belofte van digitale veiligheid in hun producten aan te tonen. Consumenten kunnen vervolgens digitale veiligheid in hun aankoopbeslissing meenemen", zo stelt het cyberagentschap.

Reacties (5)
Vandaag, 14:54 door Anoniem
Een smartfoon is inherent onveilig. Wat heeft een keurmerk dan voor zin?
Vandaag, 15:01 door Anoniem
Dit zal niks gaan zeggen over privacy op het desbetreffende apparaat en geeft daardoor een vals gevoel van veiligheid.
Google/Apple spionage zal niet worden aangemerkt als onveilig om maar een voorbeeld te noemen.
Wat is hun definitie van beveiliging?
Ik neem aan dat ze het volk daar wel een diagram van zullen geven.
Vandaag, 15:21 door Anoniem
Door Anoniem: Een smartfoon is inherent onveilig. Wat heeft een keurmerk dan voor zin?
Door Anoniem: Een smartfoon is inherent onveilig. Wat heeft een keurmerk dan voor zin?
Een motor is op zich ook onveilig, toch hebben keurmerken zin.
Vandaag, 15:25 door _R0N_
Goede ontwikkeling. Hiermee worden fabrikanten gedwongen hun patchbeleid openbaar te maken en verplicht ze ook tot meer gebruikersvrijheid wanneer en waarvoor bepaalde data gedeelt mag worden.
Vandaag, 15:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Een smartfoon is inherent onveilig. Wat heeft een keurmerk dan voor zin?
Door Anoniem: Een smartfoon is inherent onveilig. Wat heeft een keurmerk dan voor zin?
Een motor is op zich ook onveilig, toch hebben keurmerken zin.

Niet allemaal.
Als men zelf een AOSP firmware zoals GrapheneOS installeert en uitsluitend FLOSS als apps dan komt het wel goed, de grootste beveiligingsdreiging ligt vaakuiteindelijk bij de eindgebruiker aangezien ze geen goede beveiliginghygiëne (opsec) bijhouden.
Bloatware, GSF, spionage apps, (de meerderheid op Google Play en Apple app store) cloudtroep en andere rotzooi kan ook bijdragen aan schending van privacy en veiligheid.
Mensen zijn als vissen in het water, er zijn zowel grote als kleine roofdieren die ze willen vangen, meestal gaat het om geld voor metadata, immers zijn mensen het nieuwe zwarte goud, hun metadata is een enorme bron van geld waar zelfs de grootste bazen als kleine kinderen over vechten om het tekunnen bemachtigen, landen zijn zelf altijd bang om financieel achter te blijven, iets dat ik ergens wel kan begrijpen, lol.
Ook op mijn voordeur heb ik een drie sterren cilinder (gehard staal, is goed tegen kerntrekken) en een anti-inbraakstrip (tegen koevoetten) waardoor inbrekers veel liever bij de buurtjes inbreken, het helpt echt wel, maar je moet er wel wat moeite voor over hebben.
Uiteindelijk is de grootste winnaar ons geestelijk gestel, want ik kan weer gerust wezen, al ben ik altijd alert, dat is een gezonde routine.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.