image

Testaankoop klaagt bij toezichthouder over nieuw privacybeleid LinkedIn

donderdag 15 augustus 2024, 09:39 door Redactie, 7 reacties

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop heeft bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) een klacht ingediend over het nieuwe privacybeleid van LinkedIn. In het nieuwe beleid geeft LinkedIn zichzelf toestemming om gegevens, foto’s en privéberichten te gebruiken zonder zijn gebruikers daarvan op de hoogte te brengen wat in strijd met de AVG en Belgische wetgeving is, aldus Testaankoop. Dat wil dat de Belgische privacytoezichthouder nu optreedt.

Eind maart heeft LinkedIn het privacybeleid gewijzigd. Volgens Testaankoop verbergt LinkedIn bewust voor zijn gebruikers dat het persoonlijke gegevens gebruikt om zijn eigen AI-tools te ontwikkelen. "Zonder je toestemming te vragen, eigent LinkedIn zich het recht toe om al je zoekopdrachten, foto's, posts en zelfs je privéberichten te gebruiken om zijn artificiële intelligentie te trainen. Dat vinden wij niet kunnen en dus hebben we een klacht ingediend”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

De Consumentenorganisatie wijst erop dat de AVG bepaalt dat alle wijzigingen in de verwerking van persoonsgegevens duidelijk en transparant moeten worden aangekondigd, en dat er altijd een recht van bezwaar moet zijn om gebruikers in staat te stellen het gebruik van hun gegevens te weigeren. "Wat LinkedIn doet is niet wettelijk. Het platform geeft aan dat gebruikers die bezwaar willen maken tegen een wijziging in het privacybeleid simpelweg hun account moeten verwijderen. Voor de vorm bestaat er wel een formulier om je bezwaar te uiten, maar de klantendienst reageert daar niet op, waardoor het niet effectief is", laat Testaankoop verder weten.

Volgens Clays was het eerst Meta dat probeerde om gegevens van gebruikers zonder hun toestemming te gebruiken en blijkt nu LinkedIn dit al langer te doen. "Dit soort situaties zijn onaanvaardbaar en we roepen de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit dan ook op om meer toezicht te houden. Privacybescherming mag geen Far West worden, waarbij dit soort platformen maar doen wat ze willen met de data van hun gebruikers. Het belang van AI mag geen vrijgeleide zijn om zomaar regels met de voeten te treden."

Reacties (7)
15-08-2024, 09:44 door Anoniem
Een baas die Linkedin voor haar personeel verplicht is en sadist.
15-08-2024, 11:09 door majortom - Bijgewerkt: 15-08-2024, 11:10
Heb mijn account al jaren geleden verwijderd, op het moment dat LinkedIn door Microsoft werd overgenomen. Toen verloor ik definitief het vertrouwen in het platform. En terecht zoals nu blijkt.
15-08-2024, 11:14 door Anoniem
Zonder linkedin vaak geen baan. Zonder facebook vraagt wat uitleg. Als ik camebrige analytics noemt en aangeeft dat in de huidige situatie meer geprofileerd en geanalyseerd word kijken ze je vreemd aan. Je hebt toch niks te verbergen is vaak de reactie.
Mijn reactie is dan dat andere niet over mijn personelijkheid geld hoeven te verdienen zonder dat ik er ook aan verdien, maar ik werk met plezier voor een bedrijf om winst te maken.
Ik word daar immers voor betaald.
15-08-2024, 15:29 door Anoniem
Door Anoniem: Zonder linkedin vaak geen baan. Zonder facebook vraagt wat uitleg. Als ik camebrige analytics noemt en aangeeft dat in de huidige situatie meer geprofileerd en geanalyseerd word kijken ze je vreemd aan. Je hebt toch niks te verbergen is vaak de reactie.
Mijn reactie is dan dat andere niet over mijn personelijkheid geld hoeven te verdienen zonder dat ik er ook aan verdien, maar ik werk met plezier voor een bedrijf om winst te maken.
Ik word daar immers voor betaald.

Mooie reactie!
15-08-2024, 16:04 door Anoniem
Dit is de link naar het formulier:

https://www.linkedin.com/help/linkedin/ask/TS-DPRO

Massaal bezwaar maken, dan kan er altijd een claim uit volgen!
17-08-2024, 14:37 door Anoniem
Door Anoniem: Zonder linkedin vaak geen baan. Zonder facebook vraagt wat uitleg.

Absolute onzin.
20-08-2024, 07:52 door Anoniem
En waar is de AP?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.