image

Minister houdt aantal door AIVD gerekruteerde journalisten geheim

donderdag 15 augustus 2024, 10:36 door Redactie, 26 reacties

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken en minister Brekelmans van Defensie willen niet zeggen hoeveel journalisten door de AIVD en MIVD zijn gerekruteerd. Dat laten de bewindslieden weten op vragen van FvD-Kamerlid Van Houwelingen. Die had onder andere gevraagd naar het aantal journalisten dat de inlichtingendiensten op jaarbasis rekruteren en hoeveel journalisten er op dit moment voor de diensten werkzaam zijn (pdf).

Afgelopen juni kwam de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) met twee rapporten over de inzet van journalisten als agent door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De CTIVD zegt dat het geen aanleiding heeft om te veronderstellen dat de betreffende journalisten onder druk zijn gezet om te werken als agenten.

Uit de onderzochte dossiers blijkt dat de medewerkers van de diensten zich inspannen om de inzet van de journalisten als agent zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen. "Wel is op onderdelen nog onvoldoende aandacht voor de bijzondere positie die een journalist inneemt in de maatschappij en de extra (veiligheids)risico’s die de rol van agent en samenwerking met de diensten met zich mee kunnen brengen", aldus de toezichthouder.

'Schaadt de beroepsgroep'

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ liet destijds tegenover Villamedia weten dat hij met veel vragen bleef zitten, waaronder hoe vaak dit gebeurt. "Juist daardoor schaadt het de beroepsgroep, omdat in het midden blijft of het om een enkel incident gaat of dat dit veel vaker voorkomt." Volgens de NVJ-secretaris is er sprake van een daadwerkelijk probleem en moet er veel stringenter beleid komen.

"Daar hebben we twee jaar geleden op aangedrongen en dat is niet opgevolgd. Dat moet echt op de politieke agenda om te voorkomen dat er een beeld kan ontstaan dat diensten relatief makkelijk een beroep kunnen doen op journalisten. Dat kan niet gebeuren!", aldus Bruning. Die ziet ook een verantwoordelijkheid voor journalisten. "We hebben niet voor niets in onze codes staan dat journalisten nooit als verlengstuk van politie en veiligheidsdiensten mogen optreden, maar de werkelijkheid is dus dat journalisten vaak op een heel onduidelijke manier benaderd worden."

Nationale veiligheid

Naar aanleiding van de berichtgeving stelde Van Houwelingen Kamervragen. In hun antwoord stellen de ministers dat het noodzakelijk kan zijn voor de bescherming van de nationale veiligheid om een journalist in te zetten als agent. Hoeveel journalisten als agent zijn gerekruteerd willen Uitermark en Brekelmans niet zeggen. "Gelet op de wettelijke plicht tot geheimhouding wordt in het openbaar niet ingegaan op de bronnen, het actuele kennisniveau en de modus operandi van de diensten. Bronbescherming is een van de hoogste prioriteiten van de diensten, en is ook van toepassing op de inzet van agenten. Voor de veiligheid van agenten doen wij geen uitspraken over aantallen."

Het FvD-Kamerlid had ook gevraagd om een lijst met de namen van journalisten die voor de inlichtingendiensten werkzaam zijn, maar die willen de bewindslieden niet geven. "De diensthoofden zijn verantwoordelijk voor de geheimhouding van hun bronnen en de veiligheid van agenten. Het delen van een dergelijke lijst zou die geheimhouding schenden en de veiligheid van de agent in gevaar kunnen brengen. Daarnaast is bronbescherming een van de hoogste prioriteiten van de diensten."

Reacties (26)
15-08-2024, 10:46 door Anoniem
Geen kritiek meer op Rusland China Hongarije
Ze zijn net hier zo erg maar omdat mensen het (nog) niet merken denken ze dat het allemaal wel goed zit met die rechtsstaat in NL
De taak van de journalistiek is de te controleren en ons burgers daarover te informeren. Niet zoals in Coronatijd gewoon de propaganda uitdragen van de zittende macht inclusief misinformatie.
https://www.blckbx.tv/gezondheid/unsafe-and-ineffective-de-grootste-leugen-die-ooit-aan-het-volk-is-verkocht
15-08-2024, 11:01 door Bitje-scheef
Het FvD-Kamerlid had ook gevraagd om een lijst met de namen van journalisten die voor de inlichtingendiensten werkzaam zijn, maar die willen de bewindslieden niet geven.

Jammer joh. Geen bonus van Poetin dit jaar.
15-08-2024, 11:24 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Geen kritiek meer op Rusland China Hongarije
Ze zijn net hier zo erg maar omdat mensen het (nog) niet merken denken ze dat het allemaal wel goed zit met die rechtsstaat in NL
De taak van de journalistiek is de te controleren en ons burgers daarover te informeren. Niet zoals in Coronatijd gewoon de propaganda uitdragen van de zittende macht inclusief misinformatie.
https://www.blckbx.tv/gezondheid/unsafe-and-ineffective-de-grootste-leugen-die-ooit-aan-het-volk-is-verkocht

Bubbeltje ?

Voor Covid19 waren er toch wel wat legitieme redenen voor bepaalde acties vanuit de overheid. Alleen werkt in NL een verbod vaak als een rode lap op een stier. Want veel NL'ers weten immers alles beter en denken zelf wel even te bepalen wat goed is.

Iets met darwin....
15-08-2024, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Geen kritiek meer op Rusland China Hongarije
Ze zijn net hier zo erg maar omdat mensen het (nog) niet merken denken ze dat het allemaal wel goed zit met die rechtsstaat in NL
De taak van de journalistiek is de te controleren en ons burgers daarover te informeren. Niet zoals in Coronatijd gewoon de propaganda uitdragen van de zittende macht inclusief misinformatie.
https://www.blckbx.tv/gezondheid/unsafe-and-ineffective-de-grootste-leugen-die-ooit-aan-het-volk-is-verkocht

Als je die landen gaat vergelijken met Nederland, en dan tot de conclusie komt dat ze hier net zo ver zijn als daar dan sta je ver van de realiteit af. Maar je kan makkelijk praten vanuit Nederland, ooit al overwogen om naar 1 van die landen te gaan en een kritische mening te hebben over de overheid? Ben bang dat we je dan hier niet meer terug zien... misschien op kamp ergens in Siberië of China?
15-08-2024, 11:36 door Anoniem
De AIVD/MIVD is nog steeds een grap.
Ze hebben geen idee waar de Amerikanen inmiddels mee bezig zijn met de NSA...
De Nederlandse geheime diensten zijn daar een zwakke copycat van.
15-08-2024, 11:39 door Anoniem
Wordt het nieuws dan beïnvloed door deze mensen ofzo met behulp van nepinformatie vanuit de AIVD? Ik geloof niet dat ik het helemaal begrijp...
15-08-2024, 12:13 door Anoniem
"Voor de veiligheid van agenten doen wij geen uitspraken over aantallen." Grappig dat een aantal noemen de veiligheid van agenten schaad. Tja als het er honderden/duizenden zijn dan worden ze er natuurlijk allemaal op aangekeken.
Maar dat is nu dus ook al het geval, doordat ze geen aantallen nemen kan je gaan denken dat het 100% is.

En de AIVD schaad zelf de democratisch rechtstaat volgens hun eigen richtlijnen? Dus zijn extremisten die in de gaten gehouden moeten worden?


• Democratische rechtsstaat
De democratische rechtsstaat is het politieke systeem dat gebaseerd is op de vrijheden en
rechten die in de grondwet zijn vastgelegd. Het gaat om regels waar de overheid zich aan moet
houden om zo de vrijheden en rechten van burgers te waarborgen. Denk aan het verbod op
discriminatie, vrijheid van meningsuiting, scheiding der machten, en het actief en passief
kiesrecht. Onder die voorwaarden vertrouwt de bevolking macht toe aan de overheid, vanuit
het geloof dat die macht in principe in ieders belang wordt gebruikt en wordt gecontroleerd
door gekozen volksvertegenwoordigers. daar hoort ook de overtuiging bij dat het in ieders
belang is dat er onafhankelijke rechters, journalisten en wetenschappers zijn.


Als je agent van de AIVD bent, kan je dat niet meer onafhankelijk noemen. En artikel 10 (privacy) is ook een grondrecht, die wordt hier even niet genoemd in de opsomming.
15-08-2024, 12:37 door Anoniem
Door Anoniem: Wordt het nieuws dan beïnvloed door deze mensen ofzo met behulp van nepinformatie vanuit de AIVD? Ik geloof niet dat ik het helemaal begrijp...
Bedoel je zoals een intrigant? Dat zou kunnen ja...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Intrigant
15-08-2024, 12:39 door Anoniem
Bron: Wikipedia.

"Een intrigant is iemand die gebruikmaakt van intriges om op slinkse wijze zijn doel te bereiken. Dit betekent dat hij doelbewust verdeeldheid zaait of conflicten en ruzies veroorzaakt. De motivatie en methoden van de intrigant kunnen uiteenlopen, maar in vrijwel alle gevallen zal de intrigant ervoor zorgen zelf niet rechtstreeks bij een conflict betrokken te raken.

De motivatie van een intrigant kan politiek gericht zijn, of als middel om eigen ambities te verwezenlijken. De Romeinen kenden het verschijnsel al en spraken over divide et impera (verdeel en heers). Door een machtsblok te ondermijnen door onderlinge conflicten, kan de intrigant zijn machtspositie (of die van zijn opdrachtgever) gaandeweg verbeteren. Het kan voorkomen dat een groepering of zelfs een staat de rol van politiek intrigant op zich neemt en bepaalde bevolkingsgroepen of verschillende staten tegen elkaar uitspeelt.

Een intrigant kan in plaats van ambitie echter ook door negatieve emoties worden gemotiveerd, bijvoorbeeld door een minderwaardigheidscomplex. Iemand die zich niet op zijn gemak voelt in zijn sociale omgeving kan als het ware wraak nemen door de tevredenheid van anderen te verstoren. Een bijkomend effect is dat de intrigant, die tenslotte geen standpunt inneemt in de door hemzelf veroorzaakte conflicten, van anderen aandacht krijgt en in vertrouwen wordt genomen. Hieraan kan de intrigant een gevoel van acceptatie ontlenen.

Als de sociale intrigant wordt 'ontmaskerd', neemt hij over het algemeen geen verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar vertoont onderdanig gedrag en probeert afleidingsmanoeuvres te gebruiken.

Op het internet, met name in nieuwsgroepen en webfora, worden intriganten ook wel trolls genoemd.

Een agent provocateur is een professionele intrigant, die criminele organisaties infiltreert in dienst van (een van) de opsporingsdiensten."
15-08-2024, 13:13 door Bitje-scheef
Door Anoniem: Wordt het nieuws dan beïnvloed door deze mensen ofzo met behulp van nepinformatie vanuit de AIVD? Ik geloof niet dat ik het helemaal begrijp...

Die journalisten komen nog wel eens op plekken, of krijgen informatie onder hun neus, waar de AIVD niet komt of te horen krijgen. Dan is zo'n journalist die een tip geeft wel handig.

Is ook wel bijzonder dat we hier geloven dat bepaalde media alleen maar nepnieuws verspreid. Ik heb van die wappie beweringen echt 98% direct kunnen weerleggen, 2% was terecht of in het voordeel van de twijfel van de complottheorie.

Gisteren nog iemands post gelezen die beweerde dat het CBS de rapportages manipuleerde om de regering tevreden te houden, volgende week heeft hij/zij natuurlijk iets anders om twijfel mee te zaaien. De zero-trust society.
Vragen om bronnen en voorbeelden, dan wordt het stil.
15-08-2024, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem: Wordt het nieuws dan beïnvloed door deze mensen ofzo met behulp van nepinformatie vanuit de AIVD? Ik geloof niet dat ik het helemaal begrijp...
Lees dit eens:
https://bomenenbos.substack.com/p/nctv-richtte-een-censuurdienst-op
Je hebt geen idee hoe een een illusie leven.
De NCTV is er voor jou en voor mij
15-08-2024, 14:09 door Anoniem
Door Anoniem: Bron: Wikipedia.

"Een intrigant is iemand die gebruikmaakt van intriges om op slinkse wijze zijn doel te bereiken. Dit betekent dat hij doelbewust verdeeldheid zaait of conflicten en ruzies veroorzaakt. De motivatie en methoden van de intrigant kunnen uiteenlopen, maar in vrijwel alle gevallen zal de intrigant ervoor zorgen zelf niet rechtstreeks bij een conflict betrokken te raken.

De motivatie van een intrigant kan politiek gericht zijn, of als middel om eigen ambities te verwezenlijken. De Romeinen kenden het verschijnsel al en spraken over divide et impera (verdeel en heers). Door een machtsblok te ondermijnen door onderlinge conflicten, kan de intrigant zijn machtspositie (of die van zijn opdrachtgever) gaandeweg verbeteren. Het kan voorkomen dat een groepering of zelfs een staat de rol van politiek intrigant op zich neemt en bepaalde bevolkingsgroepen of verschillende staten tegen elkaar uitspeelt.

Een intrigant kan in plaats van ambitie echter ook door negatieve emoties worden gemotiveerd, bijvoorbeeld door een minderwaardigheidscomplex. Iemand die zich niet op zijn gemak voelt in zijn sociale omgeving kan als het ware wraak nemen door de tevredenheid van anderen te verstoren. Een bijkomend effect is dat de intrigant, die tenslotte geen standpunt inneemt in de door hemzelf veroorzaakte conflicten, van anderen aandacht krijgt en in vertrouwen wordt genomen. Hieraan kan de intrigant een gevoel van acceptatie ontlenen.

Als de sociale intrigant wordt 'ontmaskerd', neemt hij over het algemeen geen verantwoordelijkheid voor zijn daden, maar vertoont onderdanig gedrag en probeert afleidingsmanoeuvres te gebruiken.

Op het internet, met name in nieuwsgroepen en webfora, worden intriganten ook wel trolls genoemd.

Een agent provocateur is een professionele intrigant, die criminele organisaties infiltreert in dienst van (een van) de opsporingsdiensten."

Als het gaat om een agent uit het buitenland of criminele kringen, die zonder dekmantel of diplomatiek of vals paspoort opereert, een zogenaamde 'illegaal". Door het werk van sommige journalisten hebben we geen hallucinerend AI nodig om stukjes te schrijven of uitzendingen te maken. Misschien dat de FvD vragenstelller in deze context de vragen aan de minister bedoelde. Er zijn in Nederland nog veel dossiers met een luchtje, een beetje gedoseerd het publiek bedienen door gecontroleerd wat nieuwe feitjes te presenteren. Kijk wat er vandaag weer in het nieuws is over de NS.
15-08-2024, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wordt het nieuws dan beïnvloed door deze mensen ofzo met behulp van nepinformatie vanuit de AIVD? Ik geloof niet dat ik het helemaal begrijp...
Lees dit eens:
https://bomenenbos.substack.com/p/nctv-richtte-een-censuurdienst-op
Je hebt geen idee hoe een een illusie leven.
De NCTV is er voor jou en voor mij

NCTV valt onder verantwoordelijkheid van Justitie, en huidig verantwoordelijk bewindspersoon daar heeft een NAVO / militaire achtergrond.

https://www.parlement.com/id/vme1talatcuv/d_m_david_van_weel#p.loopbaan

Dan is er nog het gedoe over uitstel voor AZ met het verhuizen naar de Turfmarkt bij het ministerie van Justitie vanwege de staatsgeheimen verstopt in het torentje.

https://www.security.nl/posting/853585/Minister+wil+dat+deel+ambtenaren+achterblijft+op+Binnenhof+om+staatsgeheimenIk zie het al voor me: Dick Schoof naarstig op zoek naar kleine briefjes verstopt in het oude voegwerk. Al kunnen de meesten wel bedenken dat dit anders zit.
15-08-2024, 14:25 door Anoniem
@anoniem van 12:37, 13:13 en 13:23: Bedankt voor de info, ik zal me er in verdiepen, ik ben best benieuwd!
15-08-2024, 16:24 door karma4 - Bijgewerkt: 15-08-2024, 16:26
Het is de verkeerde vraag welke journalisten door MIVD AIVD benader zijn.
Veel interessanter welke journalisten zich vrijwillig als of niet tegen betaling zich door buitenlandse machten laten gebruiken.
Daar zou ik graag openheid van zaken in zien.
Dat hier Fvd politici als strijders voor vrijheid neergezet worden is op zich al heel verwonderlijk
15-08-2024, 17:51 door Anoniem
Door karma4: Het is de verkeerde vraag welke journalisten door MIVD AIVD benader zijn.
Veel interessanter welke journalisten zich vrijwillig als of niet tegen betaling zich door buitenlandse machten laten gebruiken.
Daar zou ik graag openheid van zaken in zien.
Dat hier Fvd politici als strijders voor vrijheid neergezet worden is op zich al heel verwonderlijk
Wat een gezwam. Verdachtmakingen heet zoiets. Kom gewoon met feiteof een andere gedachte die hout snijdt.. En zet mensen niet weg om de partij maar bestrijd gedachtes met gedachtes Dus ik wil zeggen: wees zuiver en voer de strijd zuiver.
Dat journalisten gebruikt worden cq zich laten misbruiken is natuurlijk absurd. Het is in strijd met zuivere journalistiek. De NCTV en de AIVD hebben schijt aan de regels. Die regels (wetten) worden achteraf gemaakt om hun misstappen goedkeureing te verlenen. Zoals met de avondklok. De inlichtingendiensten zijn met ons bezig , wij burgers, op een verkeerde manier.
https://bomenenbos.substack.com/p/inlichtingendiensten-wilden-toegang
15-08-2024, 20:38 door Anoniem
Voor de veiligheid van agenten doen wij geen uitspraken over aantallen.

Want uit dat getal kan de identiteit van 1 of meer agenten herleidt worden?

Agenten 86 en 99, agent 007, agenten 212 en 327.
Allemaal zeer bekend. (Voor de insiders)
16-08-2024, 09:46 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Het FvD-Kamerlid had ook gevraagd om een lijst met de namen van journalisten die voor de inlichtingendiensten werkzaam zijn, maar die willen de bewindslieden niet geven.

Jammer joh. Geen bonus van Poetin dit jaar.

Een volstrekt kansloze vraag natuurlijk, en dat weet hij ook. Maar goed, voor de buhne kan hij zeggen dat hij er alles aan gedaan heeft om de informatie boven tafel te krijgen. Wat een niveau weer.
16-08-2024, 10:06 door Bitje-scheef
Wat een gezwam. Verdachtmakingen heet zoiets. Kom gewoon met feiten of een andere gedachte die hout snijdt.. En zet mensen niet weg om de partij maar bestrijd gedachtes met gedachtes Dus ik wil zeggen: wees zuiver en voer de strijd zuiver.

Is dat niet was ze juist aan FVD hadden gevraagd? Maar die nooit openheid van zaken geeft, ook niet als dit wettelijk verplicht was. Er zijn nogal wat donaties aan die partij die een een "typische" afkomst hebben.

Waarom vraag je een lijst met namen van mensen (journalisten)op die samenwerken met geheime diensten?
Dat is vragen om moeilijkheden voor die mensen en diensten.

De FVD is erg pro-Russisch in doen en laten, dus dat is behoorlijk opvallend. Ik denk dat het lijstje binnen 5 minuten in de mailbox van Poetin zou zitten bij bekendmaking..
16-08-2024, 11:38 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Wat een gezwam. Verdachtmakingen heet zoiets. Kom gewoon met feiten of een andere gedachte die hout snijdt.. En zet mensen niet weg om de partij maar bestrijd gedachtes met gedachtes Dus ik wil zeggen: wees zuiver en voer de strijd zuiver.

Is dat niet was ze juist aan FVD hadden gevraagd? Maar die nooit openheid van zaken geeft, ook niet als dit wettelijk verplicht was. Er zijn nogal wat donaties aan die partij die een een "typische" afkomst hebben.

Waarom vraag je een lijst met namen van mensen (journalisten)op die samenwerken met geheime diensten?
Dat is vragen om moeilijkheden voor die mensen en diensten.

De FVD is erg pro-Russisch in doen en laten, dus dat is behoorlijk opvallend. Ik denk dat het lijstje binnen 5 minuten in de mailbox van Poetin zou zitten bij bekendmaking..

Iets met whataboutism? Als afleiding van het werkelijke probleem dat we steeds meer in een marxistische controle staat gedrongen worden waar de EU (Extreem Undemocratic) een natte droom van heeft?
Zijn de linksen goed in, lastige vragen beantwoorden met een vingerwijzing naar anderen. Vooral niet op de inhoud ingaan want die hebben ze niet.
16-08-2024, 13:44 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Wat een gezwam. Verdachtmakingen heet zoiets. Kom gewoon met feiten of een andere gedachte die hout snijdt.. En zet mensen niet weg om de partij maar bestrijd gedachtes met gedachtes Dus ik wil zeggen: wees zuiver en voer de strijd zuiver.

Is dat niet was ze juist aan FVD hadden gevraagd? Maar die nooit openheid van zaken geeft, ook niet als dit wettelijk verplicht was. Er zijn nogal wat donaties aan die partij die een een "typische" afkomst hebben.

Waarom vraag je een lijst met namen van mensen (journalisten)op die samenwerken met geheime diensten?
Dat is vragen om moeilijkheden voor die mensen en diensten.

De FVD is erg pro-Russisch in doen en laten, dus dat is behoorlijk opvallend. Ik denk dat het lijstje binnen 5 minuten in de mailbox van Poetin zou zitten bij bekendmaking..

Namen van journalisten die aivd-mivd medewerkers zijn natuurlijk allang bekend op ambassades, als ze snugger zijn de NL en BE media volgen, maar daar ga ik wel vanuit. Die brieven dit uiteraard door naar hun eigen hoofdkwartieren met de diplomatieke post.

Het gaat om journalisten op puur Nederlands-Belgische dossiers: moord Pim Fortuyn, Koningshuis, Bende van Nijvel of onlangs docudrama over Eric Sabben en de Dubai connectie. Het was in de BVD tijd al geen geheim dat elke (adjunct) hoofdredacteur óf banden had, of op zijn vingers gekeken werd door eindredacteur Binnenland of voorname tipgever/ingezonden brievenschrijver.

Betrokken journalisten komen niet in de problemen, zijn ingekapseld in een al decennia oud gebruik van de media door de politiek. Ik begrijp dat een parlementariër dit zo nu en dan door het stellen van vragen onder de aandacht brengt, maar zelfs de vragensteller verwacht volgens mij geen serieus antwoord. Dat is net zoiets als Geenstijl tegenwoordig de NPO als nieuwsbron opvoert, zonder commentaar op de boodschapper.
16-08-2024, 18:30 door Anoniem
Maar hoe betrouwbaar zijn de CTIVD en de TIB eigenlijk?
17-08-2024, 08:18 door Anoniem
Het enige dat ik weet is dat die geheime diensten bestaat uit een stel onvolwassen kleuters, we zijn beter af zonder, ze doen het volk meer kwaad dan goed, Snowden lichtte goed uit dat wij, als volk tegenwoordig meer onder vuur staan dan de vijand.
Geheime diensten zijn geen vriend, ze zijn onze vijand, anders zouden ze zichzelf niet in die positie plaatsen.
De sleepwet, tsk.. En nu in willen ze in onze privéberichtjes kijken (CSS) en als intrigant spelen door zoch met het nieuws te bemoeien.
Dat zijn burgerzaken, we zijn geen terroristen, de geheime dienst wel, die zaaien terreur.
However, there is always a bigger fish.
17-08-2024, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Maar hoe betrouwbaar zijn de CTIVD en de TIB eigenlijk?

Zie het grotere geheel: wat zijn de lijnen van NCTV (onder verantwoordelijkheid van Justitie, met hier tegenwoordig een oud-militair als verantwoordelijk minister) met CTIVD en TIB enerzijds, en NVJ en voorlichters en journalisten anderzijds. Dat geheel van carrières binnen dergelijke organisaties, en het bronnengebruik. ("Hoi, ken je me nog?" en dan een gespoofed telefoonnummer en email gebruik)

Oud-leden over de TIB:
https://www.security.nl/posting/793443/Voormalige+TIB-leden+uiten+grote+zorgen+over+Tijdelijke+wet+cyberoperaties

CTIVD's laatste rapport ging over het niet informeren van burgers(!) over onderzoeksobject zijn geweest van de MIVD.

https://www.ctivd.nl/over-ctivd/documenten/brieven/2024/07/22/index

De NVJ maakt zich tevens zorgen over het "unwitting" inzetten van journalisten door diensten (zie de link in dit bovenstaande artikel) Dit zou de CTIVD behoren te monitoren of dit geheel aan de gestelde eisen over de werkwijze voldoet. Een journalist als lokaas om bronnen uit 'het milieu' te lokken, en dat kunnen natuurlijk ook oud-agenten zijn. Geo politieke landschap is immers sinds 2020 aan het revisioneren.

Een vereiste karaktertrek van een journalist is nieuwsgierigheid, maar deze kwetsbaarheid in personal make up kan worden uitgebuit. Maar eenmaal binnengeharkt voor een van de diensten, prima inzetbaar, vrijwillig -vanwege politieke overtuiging- of via toeslagen/bonussysteem.

In 2011 was er de kwestie rond AIVD-journalist Paul.
https://www.nvj.nl/nieuws/%E2%80%98aivd-berokkent-schade-journalistiek%E2%80%99

Waarbij je je kunt afvragen wat Paul aan het monitoren was: het links-activisme, of de diepere laag, zit er bij het links activisme nog kennis over de oudere BVD dossiers, die uit de jaren '70-'00, en hoe deze te draaien of werven voor de dienst zelf.

De kamervragen over deze kwestie kwamen toen de SP.
17-08-2024, 17:59 door Anoniem
Door Anoniem: zit er bij het links activisme nog kennis over de oudere BVD dossiers?

Het Buro Jansen & Janssen in Amsterdam is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een kollektief dat al sinds 1984, publiceert over repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.

https://www.burojansen.nl
18-08-2024, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: zit er bij het links activisme nog kennis over de oudere BVD dossiers?

Het Buro Jansen & Janssen in Amsterdam is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een kollektief dat al sinds 1984, publiceert over repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.

https://www.burojansen.nl

Hadden nauwe banden met de terroristische groep Rara en het vroege hacktivisme van de jaren '90. Ook bij hun speelde de discussie of een organisatie wel onafhankelijk kan zijn, zodra die subsidie of gedoogsteun krijgt. Wat onlangs ook speelde in de kwestie Volkskrant-HCSS van o.a. de Wijk. Buro Jansen is een alternatief lokaas, als de stap naar een journalist voor een klokkenluider te groot is, ze hebben contacten binnen het bestuur en met journalisten, dus medewerkers zijn ook kwetsbaar benaderd te worden door binnen- of buitenlandse diensten.

Bruning van de NVJ noemt de onduidelijke manier van benaderen van journalisten door diensten. Zou fijn zijn als Bruning zou omschrijven wat die onduidelijke manier van benaderen inhoudt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.