image

Den Haag niet akkoord met achterblijven ambtenaren wegens staatsgeheimen

maandag 19 augustus 2024, 13:33 door Redactie, 11 reacties

De gemeente Den Haag is niet akkoord met het plan van minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) om wegens de toegang tot staatsgeheimen een aantal ambtenaren van het ministerie van Algemene Zaken op het Binnenhof achter te laten. Dat heeft de Haagse burgemeester Van Zanen vandaag bekendgemaakt (pdf).

De gemeente Den Haag wil vanwege de brandveiligheid van het Binnenhof dat premier Schoof en zijn ambtenaren van Algemene Zaken vertrekken naar een tijdelijk onderkomen in één van de ministerietorens aan de Haagse Turfmarkt. Volgens Keijzer is het nodig dat tot zeventig ambtenaren per dag op het Binnenhof achterblijven, omdat de computers met toegang tot staatsgeheimen niet op de tijdelijke locatie beschikbaar zijn.

"In de tijdelijke huisvesting van het ministerie aan de Turfmarkt kan niet per direct worden beschikt over alle benodigde voorzieningen. In het bijzonder zullen de ict-voorzieningen die noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden met de hoogst gerubriceerde informatie pas eind van het jaar beschikbaar komen aan de Turfmarkt", aldus Keijzer eerder deze maand. "Slechts wanneer en voor zover medewerkers concrete taken uitvoeren waarvoor de hoogst beveiligde ict-voorzieningen noodzakelijk zijn, of wanneer andere veiligheidsoverwegingen daartoe nopen, voeren zij die nog uit aan het Binnenhof."

"Hoewel wij ons realiseren dat het opleggen van een last onder dwangsom de nodige consequenties heeft voor de werkprocessen van het Ministerie van AZ, geven de ingediende zienswijzen ons, mede gelet op de brief van de brandweer van 15 augustus 2024, geen aanleiding om af te zien van ons voornemen", schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad (pdf). "Wij blijven bij ons standpunt dat de belangen van het Ministerie van AZ en het Rijksvastgoedbedrijf niet zwaarwegend genoeg zijn om, in weerwil van de door de brandweer geconstateerde (brand)veiligheidsrisico’s, te berusten in een voortdurend gebruik van het Binnenhofcomplex."

Het ministerie heeft nu tot 18 september de tijd om alle ambtenaren naar de nieuwe locatie te verhuizen. Hierna gaat de gemeente handhaven en zal een dwangsom van 100.000 euro per week opleggen, met een maximum van 1 miljoen euro. De Haagse partij Hart voor Den Haag stelde de burgemeester onlangs nog schriftelijke vragen over de verhuizing. "Zijn er plannen om te investeren in het verbeteren van alternatieve locaties die zowel de veiligheid van staatsgeheimen als de persoonlijke veiligheid van de premier en de medewerkers van AZ kunnen waarborgen?" Van Zanen heeft die vragen nog niet beantwoord (pdf).

Reacties (11)
19-08-2024, 15:06 door Anoniem
Daar heeft Den Haag dan wel iets over te zeggen, maar ze kunnen er niets aan doen. Staatsbelangen gaan voor.

Een dwangsom gaat dit niet oplossen. Misschien kan Rutte even terugkomen om zijn rotzooi op te ruimen.

Laatst kwam een Jack Ryan film uit 1994 weer eens op tv: daarin zegt admiraal Greer tegen Ryan dat hij "ik heb er geen herinnering aan" kan gebruiken als manier om van lastige vragen van het congres af te komen.
19-08-2024, 23:01 door Anoniem
De geheimen schijnen nogal veel opgevraagd te worden als er 70 ambtenaren voor moeten achterblijven.

WSat een lachertje!
20-08-2024, 07:41 door Anoniem
Helemaal mee eens, hadden ze er maar voor moeten zorgen dat ze de planning beter hadden gedaan. Het was al lang bekend dat ze moesten verhuizen en dat ze daarvoor een fysieke kabel moeten trekken, of aanschuiven bij een ministerie waar die aansluiting er al is (weet er uit mijn hooft een aantal).
Het zijn waarschijnlijk weer de ambtenaren die door hun regeldrift, alles zo klein mogelijk maken en vooruitschuifgedrag dingen weer eens niet geregeld hebben... wel weer typisch iets voor de overheid. Als ambtenaren nu eens dingen doen die nuttig zijn in plaats van hun "persoonlijke" projecten en proberen zo min mogelijk te doen en wetgeving minimalistisch mogelijk uit te leggen zodat ze zo min mogelijk werk hoeven te verrichten zouden ze misschien eindelijk iets nuttig kunnen doen.
20-08-2024, 08:42 door Bitje-scheef - Bijgewerkt: 20-08-2024, 08:44
Daar heeft Den Haag dan wel iets over te zeggen, maar ze kunnen er niets aan doen. Staatsbelangen gaan voor.

Een dwangsom gaat dit niet oplossen. Misschien kan Rutte even terugkomen om zijn rotzooi op te ruimen.

Nee. Veiligheid heeft de gemeente wel wat over te zeggen. AZ wist al sinds de start van de verbouwing dat ze tijdelijk weg moesten.

Rutte wordt één of andere mythe kennelijk.
20-08-2024, 08:51 door Anoniem
Een dorpje bood dapper weerstand.
20-08-2024, 08:54 door Anoniem
"Hoewel wij ons realiseren dat het opleggen van een last onder dwangsom de nodige consequenties heeft voor de werkprocessen van het Ministerie van AZ, geven de ingediende zienswijzen ons, mede gelet op de brief van de brandweer van 15 augustus 2024, geen aanleiding om af te zien van ons voornemen", schrijft Van Zanen in een brief aan de gemeenteraad
&
Het ministerie heeft nu tot 18 september de tijd om alle ambtenaren naar de nieuwe locatie te verhuizen. Hierna gaat de gemeente handhaven en zal een dwangsom van 100.000 euro per week opleggen, met een maximum van 1 miljoen euro.


Een miljoentje dwangsom meer op een begroting van nú al 2 miljard voor de binnenhof-renovatie (https://www.bnr.nl/nieuws/nieuws-politiek/10544926/renovatie-binnenhof-kost-2-miljard-fors-meer-dan-begroot) is natuurlijk penauts om daarmee dus een dikke middelvinger te steken naar het schrijven van Van Zanen!
Weer goed gepland van onze overheid om nalatig te zijn om veiligere lijnen alvorens deze renovatie te laten installeren op de Turfmarkt.
Er moeten eerst 70 ambtenaren door brand overmeestert worden voordat het hardnekkige kwartje bij Keijzer valt, want het beheren en toegang hebben tot deze staatsgeheimen is belangrijkerderder!
20-08-2024, 09:37 door Anoniem
De leiding van AZ ging er, al jaren, altijd prat op dat er geen vizie was.
20-08-2024, 10:34 door Anoniem
Wat er aan vooraf ging:

https://www.security.nl/posting/853674/Defensiespecialist%3A+staatsgeheimen+Binnenhof+vereisen+aparte+verbinding

https://www.security.nl/posting/853585/Minister+wil+dat+deel+ambtenaren+achterblijft+op+Binnenhof+om+staatsgeheimen

Uit de brief van 12 augustus van Keijzer aan de Tweede Kamer blijkt al dat de mogelijkheden om tot een compromis met Gemeente Den Haag te komen beperkt waren. Daarna duikt ene defensiespecialist met zijn mening op in berichtgeving.

Uit de brief van 12 augustus:

"Krachtenveld
De insteek van AZ en het RVB is om samen met de gemeente Den Haag tot een
oplossing te komen, waarbij AZ en het RVB willen voorkomen dat de gemeente zal
besluiten tot het opleggen van de last onder dwangsom. Uit informeel contact met
de gemeente is duidelijk geworden dat op basis van de voorgestelde maatregelen
de gemeente nog geen groen licht geeft voor afzien van handhaven. Dit vraagt om
een nader gesprek met de burgemeester, wat zou kunnen leiden tot aanpassing
van de zienswijze. Daarnaast vindt maandagochtend een gesprek plaats met de
gemeente op ambtelijk niveau voor een mondelinge toelichting op de zienswijze.
Zoals eerder gesteld zit het grootste knelpunt in de belangentegenstelling tussen
staatsveiligheid/AZ en brandveiligheid/gemeente en lijkt de ruimte voor
compromis beperkt. AZ doet met de belofte tot versnelde uithuizing van het
merendeel van haar medewerkers voor eind september een handreiking.
Uitvoering
-
Communicatie:
------------------------------
Informatie die niet openbaar gemaakt kan worden.
"

Discussie hier gaat blijkbaar vooral die laatste zin in de kamerbrief van Keijzer.

Brandweer Den Haag heeft de zienswijze van minister en RVG verworpen, maar dat door informele contacten bij de Gemeente al voor het indienen van de zienswijze duidelijk. Ben overigens wel benieuwd naar de inhoudelijke reactie van de brandweer op de zienswijze.
20-08-2024, 14:47 door Anoniem
Ben toch wel erg verbaast ... of toch weer niet!
Vermoedelijk is IV/ICT niet goed belegd met te weinig mandaat, of heeft een hoge leidinggevende niet goed geluisterd naar zijn IV/ICT deskundigen. Ik maak mij wel zorgen om deze knulligheid ... Dit is een beginnersfout

Huidige problemen hadden makkelijk voorkomen kunnen worden:
- Men dient altijd een uitwijk locatie te hebben in dit soort situaties. En dan bedoel ik een locatie waar IV/ICT volledig functioneert (pc's, software, infra etc..) en ambtenaren, incl. MP ook kunnen werken. Eigenlijk zou je zelf 2 backup locaties moeten hebben, waarvan 1 buiten Den Haag.
- Verbouwing over Binnenhof is al jaren bekend, dus had men allang de voorbereidingen kunnen treffen om een geschikte nieuwe locatie te regelen, incl. 2 backup locaties...
20-08-2024, 18:10 door Anoniem
Door Bitje-scheef:
Daar heeft Den Haag dan wel iets over te zeggen, maar ze kunnen er niets aan doen. Staatsbelangen gaan voor.

Een dwangsom gaat dit niet oplossen. Misschien kan Rutte even terugkomen om zijn rotzooi op te ruimen.

Nee. Veiligheid heeft de gemeente wel wat over te zeggen. AZ wist al sinds de start van de verbouwing dat ze tijdelijk weg moesten.

Rutte wordt één of andere mythe kennelijk.

Lezen, ver genoeg en het ook nog begrijpen is best moeilijk, hè?

Uiteraard gaat Rutte niet terugkomen om zijn rotzooi op te ruimen, echter, de situatie heeft zich onder zijn auspiciën voorgesleept. Het was zijn ministerie.

De gemeente heeft er iets over te zeggen, zoals ik schreef en jij niet begreep, maar de inspectietaak van de gemeente gaat niet boven het landsbelang.
21-08-2024, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Bitje-scheef:
Daar heeft Den Haag dan wel iets over te zeggen, maar ze kunnen er niets aan doen. Staatsbelangen gaan voor.

Een dwangsom gaat dit niet oplossen. Misschien kan Rutte even terugkomen om zijn rotzooi op te ruimen.

Nee. Veiligheid heeft de gemeente wel wat over te zeggen. AZ wist al sinds de start van de verbouwing dat ze tijdelijk weg moesten.

Rutte wordt één of andere mythe kennelijk.

Lezen, ver genoeg en het ook nog begrijpen is best moeilijk, hè?

Uiteraard gaat Rutte niet terugkomen om zijn rotzooi op te ruimen, echter, de situatie heeft zich onder zijn auspiciën voorgesleept. Het was zijn ministerie.

De gemeente heeft er iets over te zeggen, zoals ik schreef en jij niet begreep, maar de inspectietaak van de gemeente gaat niet boven het landsbelang.

Kijk eens naar satellietbeelden/foto's van het Binnenhof. Een grote bouwput. De Gemeente zal dwangsommen opleggen vanwege informatie van de brandweer over aanrijdtijden in geval van incident.

Misschien heeft Rutte nog een plofbare ion-lithium batterij in het schaakspel in het torentje verstopt, en de Burgemeester van Den Haag weet daarvan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.