image

Deense minister wil versleutelde chatdiensten via geoblocking blokkeren

maandag 26 augustus 2024, 15:00 door Redactie, 19 reacties

De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard wil versleutelde chatdiensten zoals WhatsApp en Signal via geoblocking blokkeren, zodat criminelen er geen gebruik van kunnen maken. Ook moet er binnen Europees verband worden samengewerkt om politie toegang tot versleutelde data te geven. De Deense hoogleraar en cybersecurity-expert Jens Myrup Pedersen slaat alarm.

Vorige week kondigden de Deense en Zweedse minister van Justitie maatregelen aan om bendegeweld in beide landen tegen te gaan. Zo willen ze onder andere het gebruik van chatdiensten en andere digitale kanalen voor het ronselen van kinderen tegengaan. Zo pleitte de Zweedse minister Gunnar Strömmer voor een "gezamenlijke greep" op de digitale kanalen waar criminele netwerken vooral minderjarigen rekruteren.

Een aantal maanden geleden wilde Hummelgaard al weten of politie WhatsApp-accounts in beslag kan nemen voor het onderzoeken van een verdachte of het oplossen van misdrijven. Nu zou de justitieminister versleutelde chatdiensten in Denemarken willen blokkeren, bijvoorbeeld door middel van geoblocking. Daarnaast stelde Hummelgaard dat hij niet begreep waarom zoveel politici in Denemarken tegen chatcontrole zijn, waarbij alle berichten die burgers versturen geïnspecteerd worden. Versleutelde diensten zijn volgens de justitieminister 'een grote juridische hoofdpijn'.

"Het verbieden van versleutelde chatdiensten is een extreme en disproportionele intrusie in onze privacy. Het heeft als gevolg dat overheden alle communicatie kunnen volgen, van mensenrechtenbewegingen, politieke partijen, etc.", aldus Pedersen op X. Tegenover het Deense Version2 waarschuwt hij voor de gevolgen van het blokkeren of het verzwakken van versleutelde chatdiensten.

Zo zouden journalisten niet meer vrij met bronnen kunnen communiceren en komt ook de bronbescherming, alsmede die van klokkenluiders, op de tocht te staan. Een maatregel als geoblocking zou eenvoudig zijn te omzeilen. Ook vreest de hoogleraar dat als chatcontrole werkelijkheid wordt, de autoriteiten het gebruiken om op allerlei onwelgevallige zaken te controleren, wat tot een 'hellend vlak' leidt.

Reacties (19)
Gisteren, 15:21 door Anoniem
Misschien moeten we ook maar een camera in zijn badkamer plaatsen zodat we zeker weten dat daar geen criminele activiteiten plaatsvinden.
Gisteren, 15:22 door Reinder
Er staat een vergissing in de eerste zin, dat zou natuurlijk moeten zijn "De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard wil versleutelde chatdiensten zoals WhatsApp en Signal via geoblocking blokkeren, zodat mensen, waaronder criminele mensen, er geen gebruik van kunnen maken."

Via geoblocking alleen en uitsluitend criminelen de toegang ontzeggen is natuurlijk waanzin; als je van tevoren al precies weet wie de crimineel is en waar die zich bevindt dan heb je geen geoblocking nodig maar een arrestatieteam. Het probleem (volgens sommige ministers althans) van versleutelde diensten is dat opsporingsdiensten niet kunnen zien of bepaalde inhoud of conversaties crimineel zijn. Het onderscheid maken tussen crimineel verkeer en niet-crimineel verkeer is precies het probleem; als je dat wil oplossen door middel van geoblocks dan is het onvermijdelijk dat je beide vormen van verkeer moet blokkeren.
Gisteren, 15:34 door Anoniem
Zucht… Weer een gevaarlijk naïeve bewindspersoon die niet begrijpt waarom men tegen chat controle is.

Dus voor de duidelijkheid: Nee, chat controle lost het probleem niet op, het verschuift het alleen maar verder de schaduw in. Criminelen zullen namelijk massaal overstappen naar alternatieve chat systemen, die nog krachtiger versleuteld zijn met betere beveiligingen en anonimiteit. Die bestaan al en de dreiging van chat controle zal de vraag doen toenemen. Dan zal justitie nog verder in het duister tasten en meer moeite hebben om criminelen op te sporen.

Ondertussen wordt het wettelijk recht op privacy en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ernstig geschonden als vrije en onschuldige burgers massaal afgeluisterd kunnen worden. Om nog maar te zwijgen over de beveiliging van hun persoonlijke zaken. Mensen zullen hun gedrag aanpassen, wanneer ze weten dat ze afgeluisterd worden. Bovendien zullen politici en inlichtingendiensten de verleiding niet kunnen weerstaan om de vertrouwelijke en intieme details van journalisten, mensenrechtenactivisten, klokkenluiders en dissidenten te verzamelen.
Gisteren, 15:35 door Anoniem
Ik voel een encryptie methode aankomen die gewoon in je keyboard terecht komt binnen WA/SI.
https://www.dcode.fr/symbols-ciphers
Stukje AI er overheen en er staat leesbare tekst, die geen hond begrijpt, behalve de zender/ontvanger.
Het enigma voor whatsapp of zo iets...
Gisteren, 15:41 door Anoniem
We moeten overheden verbieden zodat er geen criminelen gebruik van kunnen maken.
Gisteren, 15:43 door Anoniem
Grappig dat dan juist alleen criminelen daaromheen werken, snugger is die gast niet...
Gisteren, 15:44 door Anoniem
Lol! Uiteraard weer "kinderen" als drogreden.
Gisteren, 15:58 door Anoniem
De eersten die streng gecontroleerd en 24/7 gemonitord moeten worden, zijn degenen die dit soort voorstellen indienen.
Poltici en politie voorop. Met hun familie er meteen achteraan.
Blijkbaar hebben ze toch niets te verbergen 0:-)

Misschien dat ze dan snappen wat ze over de hele bevolking dreigen uit te spreiden.
Gisteren, 16:01 door Anoniem
Door Anoniem: Ik voel een encryptie methode aankomen die gewoon in je keyboard terecht komt binnen WA/SI.
https://www.dcode.fr/symbols-ciphers
Stukje AI er overheen en er staat leesbare tekst, die geen hond begrijpt, behalve de zender/ontvanger.
Het enigma voor whatsapp of zo iets...
Hier zijn twee apps die dat ondersteunen:
https://f-droid.org/en/packages/com.amnesica.kryptey/
https://f-droid.org/en/packages/io.oversec.one/
Gisteren, 16:05 door Anoniem
Yup! Ze zijn er nog steeds op uit om al onze privéberichtjes te lezen waarvan 99.99999% van de gebruikers onschuldig zijn.
Schuldig voordat onschuldig bevonden volmwantrouwen van overheden naar haar volkje.
Doet me denken aan een geweldsrelatie...
Gisteren, 16:08 door Anoniem
We moeten een landelijk mesh-netwerk opbouwen om te voorkomen dat de Nederlandse overheid ook aan de haal gaat met het internet, dan sluiten we ze, als volk zijnde buiten.
Als meer mensen Briar messenger gebruiken is er een grotere mesh-dekking, dan is dat chatprobleem alvast opgelost.
Gisteren, 16:14 door Anoniem
Het liefste zou Peter Hummelgaard zijn hele maatschappij onder militaire controle zetten als een politiestaat.
Uit welke donkere grotten komen die lui toch gekropen, hier in Nederland kennen we ook een paar...
In plaats van naar andere oplossingen te kijken (die er zat zijn) zullen en moeten ze persé versleuteling onderuit halen, versleuteling garandeerd privacy, maar ze zeggen zelf dat ze dat niet snappen...
Gisteren, 16:18 door Anoniem
Peter Hummelgaard en zijn Norsefire-partij.
INGSOC-in alle huiskamers een camera in het geval van huiselijk geweld al zijn 99.999% van de huiseigenaren onschuldig, privacy is bijzaak.
Gisteren, 16:53 door Anoniem
Tjah, dat krijg je met technisch onkundige en/of slecht geinformeerde overheid en juristen. Het gevolg van een WA/TG ban (wat dit is feitelijk) zal leiden dat criminelen nog dieper in de encryptie duiken via een P2P achtig iets met nog minder mogelijkheden om gesprekken te volgen. Denk aan een encrypted DNS dienst oid om TXT te relayen. Dan moet je DNS gaat slopen en dan gaat het hele internet stuk.
Gisteren, 17:44 door Anoniem
Tja en als je in Nederland woont en een Nederlandse kennis bijvoorbeeld via whatsapp in Denemarken apt die daar woont wat dan?.
Dan zou het als die Deense minister zijn zin krijgt ook niet meer mogelijk zijn op deze manier contact met iemand te leggen.
Misschien enkel dan via VPN zodat ze in Denemarken denken dat je in Nederland zit.
Het is toch waanzin wat die man wil?,Denemarken is toch EU lid,dus ze moeten zich op communicatiegebied wel aan de Eu regels blijven houden,en niet zomaar een eigen communicatie wet instellen op gebied van Chatdiensten. Dat is dan in strijd met de EU wetgeving als ze daarvan afwijken.
Gisteren, 17:45 door Wim ten Brink
Dit zijn gewoon hele domme voorstellen. Want als deze diensten "afgeluisterd" kunnen worden dan zullen de slimmere criminelen gewoon maatregelen nemen. Zo is het mogelijk om gewoon je bericht te encrypten en dan omzetten naar Base64 om deze dan door te sturen. De ontvanger kan het dan weer decoderen en lezen. Wat je daarvoor nodig hebt? Een asymmetrische sleutel. De ontvanger onthoudt de private key en deelt de public key met iedereen. Dan kan iedereen berichten encrypten en naar de ontvanger sturen en de ontvanger is de enige die het dan kan lezen.
En al die berichtendiensten zijn in staat om Base64 berichten te versturen.
Wat justitie wil is gewoon de domme boeven vangen die hier niet bij stil staan. Alleen, door de vele aandacht die dit krijgt gaan ook de domme boeven slimmer denken. Je dwingt dan criminelen om slimmer te worden.
---
En weet je, het is heel simpel om dit in b.v. C# met .NET te doen. Met deze code heb je al een asyncrone sleutel:

using System.Security.Cryptography;

RSA rsa = RSA.Create();
rsa.KeySize = 2048; // Adjust key size as needed
rsa.GenerateKey();
Die sleutel kun je op je eigen systeem opslaan in een bestandje, wat je diep in je systeem kunt verbergen. En de publieke sleutel gaat als Base64 de wereld in. En dan kan iedereen jou berichten sturen die alleen jij kan lezen. En jij kan berichten ondertekenen zodat iedereen weet dat alleen jij dat geschreven hebt. Als jij je bericht dan ondertekent en encrypt met de publieke sleutel van iemand anders, dan weet die persoon dat jij dat bericht hebt geschreven en die persoon is de enige die het kan lezen...
---
En dat is het probleem met encryptie: het is tegenwoordig een hele simpele techniek om te gebruiken. Ieder crimineel netwerk kan in een uurtje hun eigen, beveiligde berichtendienst opzetten. En via een API van Messenger, WhatsApp of welke andere berichtendienst dan ook die berichten versturen en ontvangen... En een domme Deense minister denkt dat dit te bestrijden is...
Gisteren, 18:43 door Anoniem
De EU is een totalitaire staat in wording. Grote woorden maar helaas de realiteit want alleen de staat is hier nog heilig.
Problemen worden niet opgelost, ciminelen worden niet aangepakt en illegalen worden niet uitgezet.
Nee men laat alles etteren en uit de hand lopen en vervolgens worden alle vrijheden opgeheven zodat het systeem zo lang mogelijk topdown aangestuurd kan blijven functioneren.
Ze zijn niet bang voor de crimelen maar voor het doorbreken van de waarheid dat dit continent al lang hopeloos verloren is.
Het systeem moet worden beschermd tegen u allen.
Dus facial recognition op iedere straathoek en chat control en digitale IDs voor al het Internet verkeer.
Criminelen worden er niet mee gepakt. Het doel is zo lang mogelijk tegengeluid inperken en de publieke opinie in het bedwang houden.
Gisteren, 18:46 door Cash is Koning - Bijgewerkt: Gisteren, 18:48
De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard wil versleutelde chatdiensten zoals WhatsApp en Signal via geoblocking blokkeren, zodat criminelen er geen gebruik van kunnen maken.
Sinds kort is er in onze buurt een WhatsApp buurtpreventiebord geplaatst door onze gemeente.
Doel van het bord van onze gemeente : preventie criminaliteit.
Gisteren, 19:14 door Anoniem
Typisch een gevalletje van tallerken til dit hoved. (bord voor je kop)
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.