image

Bankmedewerker verkocht persoonsgegevens oudere klanten aan criminelen

woensdag 28 augustus 2024, 16:05 door Redactie, 7 reacties

Een medewerker van een niet nader genoemde bank heeft persoonsgegevens van oudere klanten verkocht aan criminelen, die de informatie vervolgens gebruikten voor het oplichten van slachtoffers en het stelen van meer dan 140.000 euro. De medewerker, die volgens de rechter gedurende een lange periode een grote hoeveelheid aan persoons- en rekeninggegevens overnam, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet ze een bedrag van 125.000 euro aan de bank terugbetalen.

De slachtoffers in deze zaak waren tussen de tussen de 78 en 95 jaar. Ze werden gebeld door oplichters die zich voordeden als bankmedewerker en stelden dat er iets mis was met de bankrekening. Vervolgens kwam een andere 'medewerker' langs die de pinpas ophaalde en pincode ontfutselde. De oplichters hadden de gegevens van deze slachtoffers via de bankmedewerker verkregen.

Op haar telefoon werden twaalf csv-bestanden aangetroffen met de namen: 65-2.csv, Regio.csv, Regio Arnhem.csv, DH en omgeving.csv, Ja.csv, New Spreadsheet.csv, Yooooo.csv, Beste lijst ooit van de plug herself.csv, New Spreadsheet 3.csv, New Spreadsheet 1 .csv, 65.csv en Ar en omgeving.csv. "De bestanden zijn bekeken en herkend als leads, zijnde bestanden met daarin persoonsgegevens zoals achternamen, geboortedatum en (spaar)rekeningnummers", aldus de rechter.

De verdachte verklaarde dat ze als bankmedewerkster gericht heeft gezocht naar oudere klanten in Noord-Nederland met als doel om (persoons)gegevens over te nemen en vervolgens te verkopen aan een medeverdachte. Hiervoor zou ze betaald krijgen, naar eigen zeggen werd haar duizend euro per week in het vooruitzicht gesteld. In totaal heeft zij maar vierduizend euro ontvangen. Verder verklaarde ze dat zij wist dat er met de door haar overgedragen gegevens slechte dingen zouden gebeuren en dat de medeverdachte hiermee geld zou verdienen.

Zeven slachtoffers die aangifte deden werden voor meer dan 140.000 euro bestolen. De rechter rekent het de verdachte zwaar aan dat zij als bankmedewerker gedurende langere periode moedwillig misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat in haar was gesteld om met vertrouwelijke (persoons)gegevens om te gaan. "De medeverdachten hebben met de door haar aangeleverde leads op georganiseerde en professionele wijze op grote schaal misbruik gemaakt van de goedheid en het gewekte vertrouwen van de door hen zorgvuldig uitgekozen kwetsbare slachtoffers, die allemaal 78 jaar of ouder waren", zo staat in het vonnis.

Reacties (7)
28-08-2024, 16:12 door Anoniem
toch niet bunq....
28-08-2024, 18:19 door Anoniem
Door Anoniem: toch niet bunq....
Hoewel ik niet dol ben op ongefundeerde verdachtmakingen heeft Bunq zich het laatste half jaar wel ernstig bewezen als laks op zijn best, dus ik ga hier met je mee.
28-08-2024, 19:18 door Anoniem
Door Anoniem: toch niet bunq....

De kans dat het een andere bank is is net zo groot.
Betrouwbaarheid is niet te peilen maar uiteindelijk vallen de zwakke schakels, zwakbegaafden noem ik ze ook wel, vaak toch door de mand en krijgen ze hun straf(blad).
28-08-2024, 21:04 door Anoniem
Wat wel weer aardig is, is dat systemen geen privacy hebben. Die worden niet uit vonnissen gegumd. Dus dan vind je de meest waarschijnlijke bank alsnog.

https://www.agconnect.nl/carriere/automatisering-gids/rabobank-hanteert-grote-siebel-bezem
28-08-2024, 23:20 door Anoniem
Door Anoniem: Wat wel weer aardig is, is dat systemen geen privacy hebben. Die worden niet uit vonnissen gegumd. Dus dan vind je de meest waarschijnlijke bank alsnog.

https://www.agconnect.nl/carriere/automatisering-gids/rabobank-hanteert-grote-siebel-bezem

Een artikel uit 2006 betekent niet meteen dat er in de afgelopen 18 jaar geen overstap geweest is naar een ander CRM bij de Rabo.

Verder betekent het pas echt wat als je (ook) kunt achterhalen dat alle andere banken _geen_ Siebel gebruiken. (en de Rabo nog steeds wel)
29-08-2024, 12:23 door Anoniem
Heb te vaak dingen gezien toen ik bij banken een opdracht deed waar de honden geen brood van lusten. Bij 1 grootbank zelfs dingen op informatiebeveiliging gezien dat ik voor mijzelf besloot nooit een account bij deze bank te nemen.
Men zegt dat je banken moet vertrouwen...maar in veel gevallen wantrouw ik ze meer dan dat ik ze vertrouw. Het is dat je een bank nodig hebt......
Gisteren, 19:20 door Anoniem
Dus gluren controleren we maar niet, Minister?

Je moet dit minstens in kaart hebben om excessen zoals met deze dame in kaart te brengen en hierop te acteren.

Dus monitoren en controleren en acteren

Ronduit walgelijk wat ze deed.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.