image

Betaalvereniging Nederland kritisch over plannen voor digitale euro

donderdag 5 september 2024, 09:31 door Redactie, 32 reacties

Betaalvereniging Nederland is kritisch over de laatste plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de invoering van een digitale euro. "Voor betaaldienstverleners kan de komst van een digitale euro grote gevolgen hebben. De wetgeving omvat verplichtingen voor het aanbieden van digitale eurobetalingen door betaaldienstverleners tegen gereguleerde en mogelijk zelfs niet-kostendekkende tarieven", zo stelt de organisatie in het jaarverslag over 2023 (pdf).

Volgens Betaalvereniging Nederland zal de introductie van de digitale euro invloed hebben op de marktpositie van bestaande betaaloplossingen. "Die bestaande betaaloplossingen zullen te maken kunnen krijgen met substitutie door de digitale euro en bijbehorende negatieve schaaleffecten. Oplossingen die nog in ontwikkeling zijn, treffen in de digitale euro een extra concurrent." Daarnaast stelt de organisatie dat de digitale euro niet alleen invloed heeft binnen het betaaldomein, maar dat het uitgeven van digitale euro’s ook de financiële stabiliteit van de banksector beïnvloedt en de manier waarop banken financiering aan kunnen trekken.

In het jaarverslag over 2022 was Betaalvereniging Nederland minder kritisch. Directeur Gijs Boudewijn laat tegenover De Telegraaf weten dat er nu meer bekend over de plannen is. "Een digitale euro had ook de vorm kunnen krijgen van een euro die je op een pasje kan laden en - ook offline - kunt overmaken aan iemand anders. Dat leek ons een nuttige toevoeging op biljetten en munten", merkt Boudewijn op.

Hij voegt toe dat in de nu bekende plannen banken worden verplicht om alle rekeninghouders naast de normale betaalrekening, een rekening voor digitale euro’s aan te bieden en worden winkels verplicht betaling in digitale euro’s te accepteren. Verder laat Boudewijn weten dat in Nederland, waar veel digitale betalingen plaatsvinden, de digitale euro nauwelijks iets toevoegt. "Terwijl het wel extra kosten oplevert, die de consument terug zal zien in het bedrag dat hij maandelijks kwijt is aan zijn bank."

Reacties (32)
05-09-2024, 09:58 door Anoniem
Soms kan het voordelig zijn,dan hoef je niet meer voor je bankpassen te betalen jaarlijks,vroeger was dat ook gratis. Dan betaalde je geloof ik alleen als je rood stond debetrente. Ik vind dat de bankpassen zoals vroeger ook gewoon weer gratis moeten worden. Banken verdienen genoeg geld aan rentes vangen en zo.
05-09-2024, 10:26 door Anoniem
Zo te horen zijn ze bang hun machtspositie kwijt te raken.
05-09-2024, 10:29 door Anoniem
Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
05-09-2024, 11:11 door Anoniem
Betaalvereniging Nederland is kritisch over de laatste plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de invoering van een digitale euro.

Dat is begrijpelijk, want een van de doelen die je meestal hoort van "de digitale Euro" is het buitenspel zetten van toko's als "Betaalvereniging Nederland", met het argument dat consumenten niet zouden moeten zijn overgeleverd aan een dergelijke kliek.
Dat het hier in Nederland iets soepeler loopt en beter voor elkaar is dan in andere EU landen dat is natuurlijk wrang voor hen, maar dat is het nou eenmaal om in een EU te zitten. Alles wordt gelijk gestreken, in het ene geval een verbetering en in het andere geval een verslechtering, dat zien we op alle gebieden waar de EU zich mee bemoeit.
05-09-2024, 11:11 door Anoniem
Wat is de toegevoegde waarde aan het al bestaande elektronisch bankieren van dit financiële 'speeltje' feitelijk? Ik ben naar het schijnt voor de ECB dus een oliedomme consument die hoewel al zijn betalingen online worden afgehandeld via mijn digitaal opererende bankrekening nog iets mist. Ik heb al gezocht achter alle stoelen en banken, onder het vloerkleed etc. en ik mis niks! Ga toch de boom in ECB met je digitale euro! Op mijn bankpasje is de euro al digitaal of zie ik soms een ritssluiting op dat ding om de euro's eruit te schudden? Heeft dat ding geen digitale PIN-code en ga zo digitaal maar door?
Werkelijk schunnig is dat banken straks de verplicht gestelde 'digitale euro' ook nog moeten gaan doorberekenen aan alle klanten, dus ook degenen die deze kul afwijzen.
05-09-2024, 11:12 door Anoniem
Oh?
Zou de opvolger van de Mifare-Classic en alle Mifare-classic-compatible dan werkelijk zo betrouwbaar zijn in de verre toekomst, waar A.I. en Quantum computing gemeengoed gaan worden?

Doet mij toch echt denken aan de OV-chipkaart waar je offline een bedrag op kon schrijven.
Om dat tegen te gaan werden alle lezers aan een netwerk gekoppeld, en centraal bijgehouden welk saldo op een pas stond.

Zouden ze dat ook met dat pasje gaan doen?
Maar wat is dan nog het verschil tussen plastic geld en digitale euro's...?
Antwoord zal wel in het privacy domein liggen:
alles wordt vast veel beter voor iedereen, vooral voor zij die meer gelijk zijn aan de andere gelijken.
05-09-2024, 11:41 door Anoniem
Dan zijn er straks twee munten in de EU, de gewone en de digitale.
Het wordt dus alleen maar ingewikkelder en moeilijker, zowel voor de consument als de leveranciers.
Typisch EU, zie ook de plastic flesjes en aangehechte dopjes.
05-09-2024, 12:36 door Anoniem
Door Anoniem: Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
Is dit zo? Heb je hier toevallig ook een bron van, of is dit fingerspitzen gefuhl?

Door Anoniem: Wat is de toegevoegde waarde aan het al bestaande elektronisch bankieren van dit financiële 'speeltje' feitelijk? Ik ben naar het schijnt voor de ECB dus een oliedomme consument die hoewel al zijn betalingen online worden afgehandeld via mijn digitaal opererende bankrekening nog iets mist. Ik heb al gezocht achter alle stoelen en banken, onder het vloerkleed etc. en ik mis niks! Ga toch de boom in ECB met je digitale euro! Op mijn bankpasje is de euro al digitaal of zie ik soms een ritssluiting op dat ding om de euro's eruit te schudden? Heeft dat ding geen digitale PIN-code en ga zo digitaal maar door?
Werkelijk schunnig is dat banken straks de verplicht gestelde 'digitale euro' ook nog moeten gaan doorberekenen aan alle klanten, dus ook degenen die deze kul afwijzen.
Omdat momenteel alle pinpassen een afhankelijk hebben van Amerikaanse bedrijven, zoals bijvoorbeeld VISA of Mastercard.

Ik hoor hier vaak op deze site, dat we ons minder afhankelijk moeten maken van Amerikaanse en dit is dus een gevolg hierop.
Het huidige betaal systeem in winkels is volledig afhankelijk van Amerikaanse techniek.

Door Anoniem: Dan zijn er straks twee munten in de EU, de gewone en de digitale.
Het wordt dus alleen maar ingewikkelder en moeilijker, zowel voor de consument als de leveranciers.
Typisch EU, zie ook de plastic flesjes en aangehechte dopjes.
Totat je er achterkomt dat bijvoorbeeld Maestro, waarmee je nu waarschijnlijk betaald in een winkel of contact geld mee opneemt, een Amerikaans bedrijf is.
05-09-2024, 12:46 door Anoniem
Hij voegt toe dat in de nu bekende plannen banken worden verplicht om alle rekeninghouders naast de normale betaalrekening, een rekening voor digitale euro’s aan te bieden en worden winkels verplicht betaling in digitale euro’s te accepteren.

1) Helemaal tegen nog meer gedigitaliseer zonder garantie op veiligheid en behoudende privacy.
Aangezien de digitale ontwikkelingen een kat en muis spel is alszijnde 'nieuwe beveiling' versus 'gehácked' , zal die veiligheid er ook nooit komen,
Privacy is helemaal niet te waarborgen en politiek ongewenst, want deze munt is eigenlijk/natuurlijk verzonnen om totale controle te krijgen, fraude tegen te gaan en daar staat privacy haaks op.

2) Waarom moeten banken het beheer hebben, alles wordt door banken al (meerendeels gedwongen/opgelegd) gedigitaliseerd met dat fantastische internetbankieren waar men geacht wordt zelf verantwoordelijk te zijn voor de gratis bijwerking: oplichterij. Zorg dan dat deze (nogmaals) Niet-gewenste digitale vervanger (wat we eigenlijk dus al zogoed als digitaal hebben) totaal in eigen beheer is.

3) Contant geld is nooit, en bijkbaar wordt dat ook nooit meer , als verplicht te accepteren betaalmiddel in de wet vastgelegd. Rekenighouders krijgen verplicht een Niet-gewenste rekening voor de onegewenste pl€uro, iedere ondernemer is verplicht deze Niet-gewenste munt te accepteren.
Hoe lang nog dat ik verplicht ben deze Niet-gewenste munt op mijn door de strot gedouwde, Niet-gewenste rekening te accepteren heb !?

Ook al heb ik een hekel aan de machtspositie in het bankwezen in de huidige financiele wereld, ik hoop dat ze hier zo dwars in gaan liggen dat deze niet-nieuwe, privacy-onvriendelijke digitale whatever-munt er niet gaat komen!
05-09-2024, 13:01 door Anoniem
Er zou maar één reden moeten zijn waarom Betaalvereniging Nederland dit niet wenselijk acht, dat is privacy.
Maar dat is helaas niet zo, Betaalvereniging Nederland is bang dat hun leden inkomsten gaan verliezen en daar maken zij zich nu dus al druk over.
Dat is behoorlijk pijnlijk.
05-09-2024, 13:22 door Anoniem
Gecombineerd met de plannen van een digitale identiteit is dat een regelrechte ramp voor onze vrijheid en democratie.
Plannen WEF omtrent de digitale identiteit:
https://assets.weforum.org/editor/7evFMfKW0fXMKYd8FmjYQKOJMQ2r3iNW2r2VMNy55rM.png
05-09-2024, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Gecombineerd met de plannen van een digitale identiteit is dat een regelrechte ramp voor onze vrijheid en democratie.
Plannen WEF omtrent de digitale identiteit:
https://assets.weforum.org/editor/7evFMfKW0fXMKYd8FmjYQKOJMQ2r3iNW2r2VMNy55rM.png
Excuseer.
De digitale Euro is een ramp in combinatie met de digitale identiteit bedoelde ik, niet de kritiek daarop.
05-09-2024, 15:45 door waterlelie
Als banken kritisch zijn op deze betaalmogelijkheid, dan is de consument de grote winnaar.
05-09-2024, 15:49 door Anoniem
Middenstanders zijn ruim 150 euro per maand kwijt aan alleen al SEPA-transactiekosten, steeds meer middenstanders in mijn omgeving vragen juist om cash. Het is ook een overkill om elke transactie digitaal te doen, dat slaat nergens op, alsof je voor elke transactie apart geld zou PINnen uit een geldautomaat. Ik zou zeggen: gewoon weer de PIN-kosten doorberekenen aan consumenten, dan gaan steeds meer mensen met cash betalen. Waarom zijn we daar ooit mee gestopt?

We lopen in dit land trouwens wel enorm achter met de rest van Europa, daar hebben ze nog banken, medewerkers en winkels met bordjes "CASH ONLY". Zouden meer mensen moeten doen.
05-09-2024, 15:58 door Anoniem
"Een digitale euro had ook de vorm kunnen krijgen van een euro die je op een pasje kan laden en - ook offline - kunt overmaken aan iemand anders. Dat leek ons een nuttige toevoeging op biljetten en munten"
Daar heeft men een paar duizend jaar geleden iets op gevonden, genaamd biljetten en munten. Het voegt niets toe behalve massasurveillance.
05-09-2024, 16:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
Is dit zo? Heb je hier toevallig ook een bron van, of is dit fingerspitzen gefuhl?
Fingerspitzengefühl ? Bordjes bij de ingang van winkels: "alleen pinnen".
Of dacht jij dat de EU Nederland gaat verplichten om een acceptatieplicht voor contant geld in winkels in te voeren ?
Of dat Nederland dit uit zichzelf gaat veranderen ? Ha! Nooit op je digitale schreden terugkeren is het nationale devies.
05-09-2024, 17:14 door Anoniem
Banken (lid van deze vereniging) zijn alleen maar bang dat ze inkomsten mislopen als de EU een gratis rekening gaat aanbieden. Ze hebben al het maximum verlaagd naar € 1000 en nu willen ze het nog manker laten lopen.
05-09-2024, 19:06 door Anoniem
Door Anoniem: Middenstanders zijn ruim 150 euro per maand kwijt aan alleen al SEPA-transactiekosten, steeds meer middenstanders in mijn omgeving vragen juist om cash. Het is ook een overkill om elke transactie digitaal te doen, dat slaat nergens op, alsof je voor elke transactie apart geld zou PINnen uit een geldautomaat. Ik zou zeggen: gewoon weer de PIN-kosten doorberekenen aan consumenten, dan gaan steeds meer mensen met cash betalen. Waarom zijn we daar ooit mee gestopt?

We lopen in dit land trouwens wel enorm achter met de rest van Europa, daar hebben ze nog banken, medewerkers en winkels met bordjes "CASH ONLY". Zouden meer mensen moeten doen.

Heb je enig idee hoe duur cash geld voor een ondernemer is?

De meeste hebben trouwens juist helemaal geen cash meer mee. Alleen een telefoon icm een ID/rijbewijs pasje. Ideaal.
De laatste keer dat ik echt cashgeld nodig heb gehad, is heel lang geleden.
05-09-2024, 19:08 door Anoniem
Door Anoniem:
We lopen in dit land trouwens wel enorm achter met de rest van Europa, daar hebben ze nog banken, medewerkers en winkels met bordjes "CASH ONLY". Zouden meer mensen moeten doen.
Vaak lopen we ook heel veel voor op andere landen.

Waar sommige overheidszaken in het buitenland weken kan duren, terwijl ik het hier digitaal zo kan regelen.
Best lastig met bedrijfsvergunningen aanvragen, huizen kopen of andere officele papieren.
05-09-2024, 19:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
Is dit zo? Heb je hier toevallig ook een bron van, of is dit fingerspitzen gefuhl?
Fingerspitzengefühl ? Bordjes bij de ingang van winkels: "alleen pinnen".
Of dacht jij dat de EU Nederland gaat verplichten om een acceptatieplicht voor contant geld in winkels in te voeren ?
Of dat Nederland dit uit zichzelf gaat veranderen ? Ha! Nooit op je digitale schreden terugkeren is het nationale devies.
Jij doet toch een claim dat winkels de digitale euro moeten accepteren? Ik ben niet helemaal op de hoogte van alle informatie hierover, dus vraag ik waaruit dit blijkt?

Contact geld verplichten is ook helemaal niet handig, brengt grote kosten en risico's met zich mee voor ondernemers. Gewoon de ondernemer dit zelf laten bepalen is veel verstandiger.
06-09-2024, 01:43 door Anoniem
Hoe lang kunnen we cash nog vertrouwen? De valsemunters worden steeds beter, de huidige superdollars zijn alleen door experts met behulp van speciale apparatuur van echter dollars te onderscheiden. Als eindgebruiker is dit niet meer mogelijk.
06-09-2024, 03:36 door johanw
Door Anoniem:
Heb je enig idee hoe duur cash geld voor een ondernemer is?

Alleen als hij het daarna op een bank wil storten.
06-09-2024, 06:28 door Anoniem
Het doel: een digitale wereld waarin alles te volgen is.
Het besluit is al lang genomen: de euro werd ons door de strot gedrukt. De digitale euro is niet anders. Alles om de burger te kunnen volgen.

Tekenend: cash hoeft niet iedereen te accepteren. De digitale euro wel. Het geeft feilloos weer waar de EUSSR heen wil.
06-09-2024, 08:14 door Tintin and Milou - Bijgewerkt: 06-09-2024, 08:15
Door johanw:
Door Anoniem:
Heb je enig idee hoe duur cash geld voor een ondernemer is?

Alleen als hij het daarna op een bank wil storten.
* Wisselgeld aanschaffen is duur. Zeker muntgeld. Je moet dit ook of zelf halen of laten bezorgen.
* Cashflow technisch wil je vaak storten, dus brengt de extra kosten met zich mee.
* Je moet het geld bewaren, waarvoor je dus een goede en veilige kluis voor aanschaffen en plaatsen. Toen ik in een supermarkt werkte, hadden we een kluis van denk ik 1.5m * 1.5m * 1.5m op kantoor staan. Zal het nodige gekost hebben.
* Verzekering voor de kluis/opslag van geld.
* Afhankelijk van je omzet, wil je met (tien)duizenden euro's zelf over straat gaan, per dag/per week/per keer, of huur je hiervoor een bedrijf in?
* Kassa moet opgemaakt worden. Wat tijd en dus geld kost. Hoeveel werk dit is, hangt weer af van het aantal kassen en met de hoeveelheid cash geld dat er betaald wordt.
* Kasverschillen. Vroeger telde men netjes terug, nu krijg je het geld gewoon in 1 keer in je handen.
* Cashgeld wat verdwijnt door diefstal personeel.
* Overval risico's zijn groot tegenwoordig. Wat een grote impact heeft op je bedrijf, personeel en omzet.

Nu heb je met digitaal betalen natuurlijk ook kosten, maar overval risico is er eigenlijk niet. Diefstal heb je niet, je hoeft geen kluis meer te hebben. Geld staat veel sneller op je rekening.

Toen ik in de supermarkt werkte, gulden en cheque tijdperk, hadden we per dag 30-80k omzet met in 6 kassa's bij volledige bezetting. Ik was iedere zaterdag zeker 4 uur bezig met geld tellen (kluis/kassa's), we bestelde iedere week 1500 guldens aan kleingeld, waarvan ik niet exact meer de kosten weet, maar ik weet dat het toen al duur was.
We brachten toen nog zelf het geld naar de bank, en gingen regelmatig met 40k even snel met 2 man in de auto.
Iets wat je nu nooit meer zou doen.
Kluis nam een flink aanwezig op kantoor en er zal vast een flinke verzekering op gezeten hebben denk ik.

Wat was PIN toen ideaal, doen dat begon.
06-09-2024, 10:48 door Anoniem
Wat ik mis in de discussie over de digitale euro is de toepassing van privacy-beschermende protocolloen zoals de oeroude Digicash of de moderne Gnu Taler.
06-09-2024, 11:22 door Anoniem
Door Tintin and Milou:
Door johanw:
Door Anoniem:
Heb je enig idee hoe duur cash geld voor een ondernemer is?

Alleen als hij het daarna op een bank wil storten.
* Wisselgeld aanschaffen is duur. Zeker muntgeld. Je moet dit ook of zelf halen of laten bezorgen.
*knipje*

Wat was PIN toen ideaal, doen dat begon.
Wat denk jij wat dadelijk gaat gebeuren wanneer contant uitgefaseerd is? Inderdaad.
Dat nog afgezien van de privacy van jouw klant, als fatsoenlijk bedrijf vind je dat sowieso extreem belangrijk.
06-09-2024, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe lang kunnen we cash nog vertrouwen? De valsemunters worden steeds beter, de huidige superdollars zijn alleen door experts met behulp van speciale apparatuur van echter dollars te onderscheiden. Als eindgebruiker is dit niet meer mogelijk.
Dat is het kleinste probleem. Hoe lang kunnen we dollars überhaupt nog vertrouwen? De waarde van de dollar is volkomen kunstmatig sinds hij is losgekoppeld van de waarde van goud. Die zweeft dus in de lucht.
Dat is pas echt beangstigend.
06-09-2024, 12:12 door Anoniem
Door johanw:
Door Anoniem:
Heb je enig idee hoe duur cash geld voor een ondernemer is?
Alleen als hij het daarna op een bank wil storten.
(nieuwe anoniem)
Muntgeld moet hij ook kopen (laat de onredelijkheid daarvan even doordringen).
Banken ontmoedigen het gebruik van contant geld door ondernemers door het duur te maken. Dat is echter geen onbeïnvloedbaar natuurverschijnsel hoezeer banken ook hun best doen op het daar op te laten lijken.
Wij zouden als samenleving dat hele geldsysteem van banken eens onder de loep moeten nemen en dat hele geld verdienen van particuliere banken aan geld eruit moeten gooien.
De grondslagen van ons geldsysteem deugen voor geen meter.
06-09-2024, 12:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
Is dit zo? Heb je hier toevallig ook een bron van, of is dit fingerspitzen gefuhl?
Fingerspitzengefühl ? Bordjes bij de ingang van winkels: "alleen pinnen".
Of dacht jij dat de EU Nederland gaat verplichten om een acceptatieplicht voor contant geld in winkels in te voeren ?
Of dat Nederland dit uit zichzelf gaat veranderen ? Ha! Nooit op je digitale schreden terugkeren is het nationale devies.
Jij doet toch een claim dat winkels de digitale euro moeten accepteren? Ik ben niet helemaal op de hoogte van alle informatie hierover, dus vraag ik waaruit dit blijkt?
Uit onderstaande link:
What would a digital euro be?
A digital euro would be a digital form of cash: an electronic means of retail payment issued by us, the European Central Bank. As a form of public money, it would be available free of charge to everyone in the euro area, for any digital payments.
Eén van de genoemde key features:
Universally accepted
You would be able to use digital euro with any shops and merchants in the euro area that accept digital payments. (Dus overal waar gepind kan worden. Elders wordt gesproken over: overal waar cash geaccepteerd wordt.)
En:
Like banknotes and coins, a digital euro would be a public good, meaning everyone in the euro area would be able to pay in digital euro free of charge. (Dit kan alleen maar als het overal geaccepteerd wordt) (eigen vet- en schuindruk)

https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/features/html/index.en.html

Mocht je je verder willen verdiepen in de digitale euro dan kan ik je de 542 links naar resultaten op deze website aanbevelen, die mijn zoekterm "digitale euro" opleverde. Er is op deze website een enorme hoeveelheid materiaal te vinden over de digitale euro en de digitale identiteit (die worden gekoppeld), vanuit diverse invalshoeken.
Contact geld verplichten is ook helemaal niet handig, brengt grote kosten en risico's met zich mee voor ondernemers. Gewoon de ondernemer dit zelf laten bepalen is veel verstandiger.
Over risico's: ondernemers die geen contant geld meer accepteren hebben op deze manier zelf (ongewild) het excuus aangereikt om (fysieke) politiebescherming en -toezicht in de openbare ruimte af te bouwen.
Over kosten: àlles gaat gepaard met kosten.
De kosten voor de digitale euro zullen bij de banken gemaakt worden. Die zullen deze kosten doorberekenen aan zowel ondernemers als particuliere klanten.
Voor zover ik weet bestaan er nog geen (publiekelijk toegankelijke) ramingen voor de kosten van deze hele operatie.
Over de verplichting voor ondernemers: het accepteren van de digitale euro zal niet overgelaten worden aan de keuze van de individuele ondernemer. De digitale euro moet het digitale alternatief worden voor de fysieke euro, overal. Dit betekent dat elke ondernemer mee moet doen omdat anders die alternatieve structuur niet robuust genoeg opgebouwd wordt. Zeker niet omdat de digitale euro geen toegevoegde waarde heeft voor de burger en uit vrije wil er nauwelijks wat van de grond komt.
Gisteren, 16:25 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Tintin and Milou:
Door johanw:
Door Anoniem:
Heb je enig idee hoe duur cash geld voor een ondernemer is?

Alleen als hij het daarna op een bank wil storten.
* Wisselgeld aanschaffen is duur. Zeker muntgeld. Je moet dit ook of zelf halen of laten bezorgen.
*knipje*

Wat was PIN toen ideaal, doen dat begon.
Wat denk jij wat dadelijk gaat gebeuren wanneer contant uitgefaseerd is? Inderdaad.
Dat nog afgezien van de privacy van jouw klant, als fatsoenlijk bedrijf vind je dat sowieso extreem belangrijk.
Wie zegt dat contact geld uitgefaseerd gaat worden?

Ik hoor dit vaak als argument, meer geen overheid heeft het hier ooit overgehad. Sterker nog, de overheid wil dit niet eens.
Gisteren, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
Is dit zo? Heb je hier toevallig ook een bron van, of is dit fingerspitzen gefuhl?
Fingerspitzengefühl ? Bordjes bij de ingang van winkels: "alleen pinnen".
Of dacht jij dat de EU Nederland gaat verplichten om een acceptatieplicht voor contant geld in winkels in te voeren ?
Of dat Nederland dit uit zichzelf gaat veranderen ? Ha! Nooit op je digitale schreden terugkeren is het nationale devies.
Jij doet toch een claim dat winkels de digitale euro moeten accepteren? Ik ben niet helemaal op de hoogte van alle informatie hierover, dus vraag ik waaruit dit blijkt?
Uit onderstaande link:
What would a digital euro be?
A digital euro would be a digital form of cash: an electronic means of retail payment issued by us, the European Central Bank. As a form of public money, it would be available free of charge to everyone in the euro area, for any digital payments.
Eén van de genoemde key features:
Universally accepted
You would be able to use digital euro with any shops and merchants in the euro area that accept digital payments. (Dus overal waar gepind kan worden. Elders wordt gesproken over: overal waar cash geaccepteerd wordt.)
Ik zie hier nog steeds niet dat het dus verplicht is of wordt. Jij heeft hier een mooie eigen draai aan.

En:
Like banknotes and coins, a digital euro would be a public good, meaning everyone in the euro area would be able to pay in digital euro free of charge. (Dit kan alleen maar als het overal geaccepteerd wordt) (eigen vet- en schuindruk)
Ik lees ook hier weer niet dat het verplicht is of gaat worden.

Weet je zeker dat je dit goed gelezen en begrepen hebt?
Gisteren, 18:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Winkels worden verplicht om digitale euro's te accepteren, contant geld echter niet.
Dat zegt wat mij betreft alles.
Is dit zo? Heb je hier toevallig ook een bron van, of is dit fingerspitzen gefuhl?
Fingerspitzengefühl ? Bordjes bij de ingang van winkels: "alleen pinnen".
Of dacht jij dat de EU Nederland gaat verplichten om een acceptatieplicht voor contant geld in winkels in te voeren ?
Of dat Nederland dit uit zichzelf gaat veranderen ? Ha! Nooit op je digitale schreden terugkeren is het nationale devies.
Jij doet toch een claim dat winkels de digitale euro moeten accepteren? Ik ben niet helemaal op de hoogte van alle informatie hierover, dus vraag ik waaruit dit blijkt?
Uit onderstaande link:
What would a digital euro be?
A digital euro would be a digital form of cash: an electronic means of retail payment issued by us, the European Central Bank. As a form of public money, it would be available free of charge to everyone in the euro area, for any digital payments.
Eén van de genoemde key features:
Universally accepted
You would be able to use digital euro with any shops and merchants in the euro area that accept digital payments. (Dus overal waar gepind kan worden. Elders wordt gesproken over: overal waar cash geaccepteerd wordt.)
Ik zie hier nog steeds niet dat het dus verplicht is of wordt. Jij heeft hier een mooie eigen draai aan.
Wat is de definitie van "universeel" volgens jou?
En wat is het inhoudelijke verschil tussen 'would' en 'will'?
En:
Like banknotes and coins, a digital euro would be a public good, meaning everyone in the euro area would be able to pay in digital euro free of charge. (Dit kan alleen maar als het overal geaccepteerd wordt) (eigen vet- en schuindruk)
Ik lees ook hier weer niet dat het verplicht is of gaat worden.
Zie boven.
Weet je zeker dat je dit goed gelezen en begrepen hebt?
Ik wel, maar jij?
Deze dan?
Uit: https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/faqs/html/ecb.faq_digital_euro.nl.html:

"Om ervoor te zorgen dat een digitale euro in het hele eurogebied bruikbaar en toegankelijk is, voorziet het conceptwetgevingsvoorstel van de Europese Commissie in verplichte aanvaarding door winkeliers en verplichte distributie dooronder toezicht staande intermediairs aan hun klanten." (eigen vetdruk).

Of uit:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52023PC0369:
"Like cash, a retail CBDC would be an official form of central bank money directly accessible to the general public, endowed with the status of legal tender." (eigen vetdruk)
Wat is volgens jou de definitie van 'legal tender'?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.