image

Zorgnetwerk VS schikt zaak over datalek door ransomware voor 65 miljoen

donderdag 12 september 2024, 12:30 door Redactie, 0 reacties

Een Amerikaans zorgnetwerk heeft een zaak die was aangespannen wegens een gevoelig datalek dat door ransomware werd veroorzaakt voor 65 miljoen dollar geschikt. Het Lehigh Valley Health Network bestaat uit meerdere ziekenhuizen, klinieken en zorgcentra. Begin vorig jaar werd het zorgnetwerk getroffen door de criminelen achter de ALPHV-ransomware, ook bekend als BlackCat. De aanvallers wisten allerlei gevoelige data buit te maken.

Het zorgnetwerk weigerde het gevraagde losgeld te betalen, waarop de ransomwaregroep besloot om naaktfoto's van Amerikaanse borstkankerpatiënten te publiceren. Volgens het LVHN had de aanval geen gevolgen voor de operationele activiteiten en was die beperkt tot één praktijk. Daarbij wisten de aanvallers wel toegang te krijgen tot een systeem dat wordt gebruikt voor de opslag van afbeeldingen van kankerpatiënten die radiotherapie ondergaan en andere gevoelige informatie.

Naast de foto's ging het ook om namen, adresgegevens, telefoonnummers, medische en behandelgegevens, zorgverzekeringsinformatie, e-mailadressen, rijbewijsnummer, social-securitynummer en bankgegevens. Van meer dan 130.000 patiënten en medewerkers zouden gegevens zijn gestolen. Na het datalek besloten verschillende patiënten het zorgnetwerk aan te klagen, omdat het geen adequate beveiligingsmaatregelen had getroffen om patiëntgegevens te beschermen.

Het advocatenkantoor dat de zaak tegen het zorgnetwerk aanspande laat nu weten dat er een schikking is getroffen. Deelnemers aan de zaak krijgen bedragen variërend van 50 dollar tot 70.000 dollar, afhankelijk van de impact van het datalek. Het hoogste bedrag is voor patiënten van wie de naaktfoto's werden gestolen. Alle patiënten en medewerkers die door het zorgnetwerk werden ingelicht worden als deelnemer van de rechtszaak beschouwd en zullen compensatie ontvangen. De rechter moet de schikking nog wel goedkeuren.

Nog geen reacties
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.