image

Ierse privacytoezichthouder start onderzoek naar AI-model Google

donderdag 12 september 2024, 13:25 door Redactie, 4 reacties

De Ierse privacytoezichthouder DPC is een onderzoek gestart naar het AI-model van Google, zo heeft de autoriteit vandaag aangekondigd. Er wordt specifiek gekeken of Google, voordat het voor de ontwikkeling van het AI-model persoonsgegevens van Europese burgers verwerkte, wel een DPIA heeft uitgevoerd. Met een Data Protection Impact Assessment (DPIA) worden vooraf de privacyrisico's die bij het verwerken van gegevens komen kijken in kaart gebracht, zodat er dan maatregelen kunnen worden getroffen om die te beperken.

"Een Data Protection Impact Assessment, waar verplicht, is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de fundamentele rechten en vrijheden van individuen worden overwogen en beschermd wanneer de verwerking van persoonsgegevens waarschijnlijk zal leiden tot een hoog risico", aldus de Ierse privacytoezichthouder. De AVG verplicht afhankelijk van de gegevensverwerking het uitvoeren van een DPIA.

"Wanneer een soort verwerking, in het bijzonder een verwerking waarbij nieuwe technologieën worden gebruikt, gelet op de aard, de omvang, de context en de doeleinden daarvan waarschijnlijk een hoog risico inhoudt voor de rechten en vrijheden van natuurlijke personen voert de verwerkingsverantwoordelijke vóór de verwerking een beoordeling uit van het effect van de beoogde verwerkingsactiviteiten op de bescherming van persoonsgegevens", aldus de wettekst. Het onderzoek van de DPC is onderdeel van een breder onderzoek waarbij Europese privacytoezichthouders kijken naar de verwerking van persoonsgegevens voor de ontwikkeling van AI-modellen.

Reacties (4)
Vandaag, 13:32 door Anoniem
Jup. Daarom gebruik ik die zooi alleen offline, ook op de telefoon.
Ik adviseer anderen hetzelfde te doen als je privacy je lief is.
Vandaag, 14:23 door Anoniem
Heeft Google toevallig een deel van zijn activiteiten onder gebrachte ergens op het Isle of Man? Ik kon het met Google even niet vinden. Kan interessante juridische procedure worden. AI model van Google heb ik merkwaardige door het bedrijf gesponsorde advertenties op Youtube zien laten rondvliegen.
Vandaag, 15:04 door _R0N_
Door Anoniem: Jup. Daarom gebruik ik die zooi alleen offline, ook op de telefoon.
Ik adviseer anderen hetzelfde te doen als je privacy je lief is.

Precies, zeker in werkomgevingen gewoon zelf een server met Ollama opzetten.
Vandaag, 16:29 door Anoniem
De Ierse tandeloze waakhond nog wel, dan moet er wel heel wat aan de hand zijn.

Meestal houdt deze waakhond zich gedeisd,
omdat Ierland haar Wirschaftswunder aan Big Tech Monopolies te danken heeft.

Samenvattend kan worden gesteld dat het onderzoek een belangrijke kans biedt
voor verbetering van de privacybescherming in de context van AI
en dat het positieve veranderingen kan teweegbrengen in de manier
waarop bedrijven omgaan met persoonsgegevens in de toekomst.

Maar of het ook dergelijke effecten zal hebben, is nog maar de vraag.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.