image

Persoonlijke gegevens 900.000 Britse patiënten gelekt op internet

dinsdag 17 september 2024, 09:25 door Redactie, 4 reacties

De persoonlijke gegevens van meer dan negenhonderdduizend Britse patiënten, waaronder zaken als seksueel overdraagbare aandoeningen en kanker, zijn gelekt op internet. De gegevens werden begin juni gestolen bij een ransomware-aanval op Synnovis, een laboratorium dat bloedtests voor ziekenhuizen en zorgorganisaties in Londen verwerkt. Twee Londense ziekenhuizen die met Synnovis samenwerken moesten vanwege de aanval meer dan tienduizend afspraken verzetten.

De gestolen gegevens werden door de criminelen achter de Qilin-ransomware gepubliceerd en bestaan uit verzoeken om afspraken, alsmede informatie over medische aandoeningen, maar ook zaken als namen, geboortedatums en contactgegevens. De Britse gezondheidszorg NHS en Synnovis hebben nog niet laten weten hoeveel mensen door de aanval zijn getroffen, maar CaseMatrix laat tegenover The Record weten dat het om meer dan negenhonderdduizend patiënten gaat. Synnovis meldde vorige week dat de meeste systemen inmiddels zijn hersteld.

Reacties (4)
17-09-2024, 09:42 door Anoniem
[s] Oh, doen de Britten ook mee met het EHDS!?[/s[
17-09-2024, 12:50 door Anoniem
En dan te bedenken dat ons incompetente kabinet een opt-out wil om al die persoonlijke troep online te zetten.
Het is wachten op een ramp.
17-09-2024, 13:49 door Erik van Straten
Synnovis meldde vorige week niet dat de meeste patiënten inmiddels zijn hersteld.
En dat niet alleen van hun medische aandoening.
17-09-2024, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem: En dan te bedenken dat ons incompetente kabinet een opt-out wil om al die persoonlijke troep online te zetten.
Het is wachten op een ramp.

Het is een misvatting dat gegevens met een opt-out-systeem meteen 'online' voor iedereen beschikbaar worden. Het idee is juist dat gegevens alleen op een gecontroleerde manier tussen zorgverleners worden gedeeld om de zorg te verbeteren. Natuurlijk begrijp ik dat dit niet betekent dat er geen risico's zijn: zelfs als gegevens niet breed worden gedeeld, kunnen er nog steeds inbraken op databases plaatsvinden en informatie gestolen worden. Daarom is het cruciaal dat er sterke beveiligingsmaatregelen zijn, ongeacht of het om een opt-in of opt-out-systeem gaat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.