image

Nederlandse banken: jongeren onderschatten pakkans van een geldezel

donderdag 19 september 2024, 10:38 door Redactie, 12 reacties

Jongeren onderschatten de pakkans van een geldezel, maar een geldezel is makkelijk opgespoord, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Geldezels, ook wel katvangers genoemd, stellen hun rekening ter beschikking van criminelen of maken geld dat via misdrijven is verkregen over naar criminelen. In veel gevallen gaat het hierbij om cybercrime. Volgens opsporingsdiensten spelen katvangers een zeer belangrijke rol bij allerlei vormen van fraude en oplichting.

"Veel jongeren beseffen niet dat het geld in veel gevallen regelrecht afkomstig is van slachtoffers van online fraude en dat geldezels aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade. Dus je denkt makkelijk 50 euro te verdienen, maar moet vervolgens nog jaren duizenden euro’s terugbetalen", zegt Marco Doeland van de NVB. Hij voegt toe dat de jongeren de pakkans onderschatten. "Als het slachtoffer van de fraude zich meldt bij de bank of politie, dan kan de bank direct zien naar wie het geld is overgemaakt. Dan loop je dus altijd tegen de lamp."

De NVB liet onderzoek onder 258 Nederlanders van 18 tot en met 25 jaar uitvoeren. Van de deelnemers denkt zeventig procent dat de pakkans niet groot is. Ook is men onbekend met de gevolgen. "Het is schokkend dat zoveel jongeren het risico zo laag inschatten. Als wij onderzoek doen na een aangifte van fraude of omdat we een fraudeur op het spoor zijn, komen we heel snel bij de geldezel uit. Dat is een kwestie van ‘follow the money’. Dan is de pakkans 100 procent", zegt Iris Koster van de Politie Midden-Nederland.

Katvangers kunnen voor een periode van acht jaar in het Incidentenregister (IVR) en Extern Verwijzingsregister (EVR) worden geregistreerd. Het IVR is een zwarte lijst binnen de betreffende bank en is alleen voor het eigen bankpersoneel toegankelijk. Een registratie in het IVR heeft in beginsel dan ook alleen gevolgen voor de relatie met de betreffende bank. Eén van de gevolgen kan zijn dat de bank de overeenkomsten met de klant beëindigt en die als fraudeur wordt aangemerkt.

Een registratie in het EVR is voor alle banken zichtbaar. Wie op deze zwarte lijst staat kan geen creditcard aanvragen of (betaal)rekening, lening of hypotheek afsluiten. Verder kan de lopende bankrelatie worden beëindigd, wat inhoudt dat de bankrekening, het verleende krediet, de creditcard of de lopende verzekering wordt opgezegd.

Reacties (12)
19-09-2024, 11:25 door Anoniem
Daarom worden ze ook geld"ezels" genoemd... Ik ben vast niet de enige die dit gaat zeggen...
19-09-2024, 11:28 door Anoniem
Tja, dan wordt het een bewindvoerder, die men zelf mag betalen, niet zo leuk lijkt me...
19-09-2024, 12:25 door Anoniem
Daarom worden ze ook geld"ezels" genoemd...
19-09-2024, 12:31 door Anoniem
We hebben een groeiend reservoir van jongeren zonder respect voor het 'mijn en dijn'. Het grootste deel is zuinig bedeeld met intelligentie, wie hier beter op scoort regelt de scams en het ronselwerk en blijft wat meer buiten schot.
Dit is de kern van het probleem, want als online fraude morgen gestopt kon worden bedenken ze meteen wat anders.
19-09-2024, 12:40 door Briolet
Jongeren onderschatten de pakkans van een geldezel, maar een geldezel is makkelijk opgespoord, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Dat is omdat ze de dommen jongeren uitzoeken. Als je zelf zou nadenken, had je je afgevraagd waarom ze de geldezels nodig hebben en die kosten daarvan niet in eigen zak steken.
19-09-2024, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: We hebben een groeiend reservoir van jongeren zonder respect voor het 'mijn en dijn'. Het grootste deel is zuinig bedeeld met intelligentie, wie hier beter op scoort regelt de scams en het ronselwerk en blijft wat meer buiten schot.
Dit is de kern van het probleem, want als online fraude morgen gestopt kon worden bedenken ze meteen wat anders.

Er is altijd een reservoir van lieden zonder gek veel moreel compas die bereid zijn een kans te wagen op 'snel geld' _zolang ze het idee hebben dat ze ermee weg kunnen komen_ .

De _perceptie_ van pakkans - en daarna in een situatie zitten met "shit die jij niet wilt hebben" is wat er moet zijn.

Voor een deel is dat 'publieke berichten' - (en wie weet een soap verhaallijn, ofzo iets) .

En voor een zeker deel echte pakkans - en echte shit - zodat in genoeg kringen rondgaat "foute shit, daar begin ik niet aan, je zag toch wat er met Mo gebeurde die dat ook probeerde" .
19-09-2024, 14:27 door Anoniem
Door: Ned. Ver. v. Banken: 7 op 10 jongeren onbekend met grote pakkans geldezels
Tja, maar of dat problematisch is...

Ik ben onbekend met de pakkans van rijden onder invloed.
Wil niet zeggen dat er ook maar enig risico bestaat dat ik mijzelf ga toestaan mij daar schuldig aan te maken.
19-09-2024, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem:
Door: Ned. Ver. v. Banken: 7 op 10 jongeren onbekend met grote pakkans geldezels
Tja, maar of dat problematisch is...

Ik ben onbekend met de pakkans van rijden onder invloed.
Wil niet zeggen dat er ook maar enig risico bestaat dat ik mijzelf ga toestaan mij daar schuldig aan te maken.

Mooi hoor dat je graag deelt dat jij vanzelf al erg netjes bent.
(of ontzettend bang bent en elke pakkans hoog inschat) .

Als je eens op borrels komt , is de uitspraak "nee joh, ik neem er geen (meer), ze staan tegenwoordig _overal_ te controleren" echt niet zo zeldzaam.

Is het dan een 'sociaal excuus' de controle en zou de spreker het anders toch ook niet gedaan hebben - maar zegt ie het liever zo om geen saaie sjaak te lijken . Wie zal het zeggen.
Of is het letterlijke afweging dat "iets meer dan max 2" best kan voor deze ervaren rijder/drinker en het alleen de pakkans is die 'm weerhoudt .

Ik steek voor een hoop mensen _geen_ hand in het vuur dat ze zich "netjes" gedragen als ze zouden weten dat de pakkans nul is.

Ja kijk, als ik _echt_ met een handje langs de vangrail moet rijden, dat doe ik niet. Maar als het nog gaat ....

Ik blijf erbij - voor een zeker percentage mensen is een geschatte pakkans (en slechte gevolgen) noodzakelijk om ze van foute dingen te weerhouden.
19-09-2024, 19:27 door Anoniem
Het idee van een "ezel" of "katvanger" is toch juist dat je de misdaad laat begaan door iemand die toch niets te verliezen heeft, en die dan doelbewust gestraft gaat laten worden?
Volgens mij ging dit oorspronkelijk om bijvoorbeeld de tenaamstelling van een auto. Een dakloze drugsverslaafde had dan 20 auto's op zijn naam staan en de berijders konden rustig te hard en door rood rijden, bekeuringen kwamen allemaal bij die katvanger terecht en die had toch geen geld en kwam nooit op het adres waar alle bekeuringen heen gestuurd werden.

Dus een "goede" geldezel is ook iemand van dat kaliber, geen scholier ofzo.
19-09-2024, 22:22 door Anoniem
Door Anoniem: Het idee van een "ezel" of "katvanger" is toch juist dat je de misdaad laat begaan door iemand die toch niets te verliezen heeft, en die dan doelbewust gestraft gaat laten worden?
Volgens mij ging dit oorspronkelijk om bijvoorbeeld de tenaamstelling van een auto. Een dakloze drugsverslaafde had dan 20 auto's op zijn naam staan en de berijders konden rustig te hard en door rood rijden, bekeuringen kwamen allemaal bij die katvanger terecht en die had toch geen geld en kwam nooit op het adres waar alle bekeuringen heen gestuurd werden.

Dus een "goede" geldezel is ook iemand van dat kaliber, geen scholier ofzo.

Wat maakt het uit voor de daders ? Iedereen die het wil doen ,kan doen- en zich "netjes aan de afspraak" houdt (namelijk cash pinnen, 90% afdragen 10% loon, o.i.d.) voldoet .
Als die gepakt wordt neem je een nieuwe.

Ik schat zo dat een dakloze junk _geen_ goede money mule is - zie jij dat slag 1000 of 2000 euro pinnen en dan 90% afdragen ? .
Plus dat ze uberhaupt een rekening moeten hebben waar geld op kan binnenkomen en afgepind kan worden.
(iemand die onder bewind staat is echt ongeschikt).

Scholiertje is waarschijnlijk net slim genoeg om wel bang te zijn voor de consequenties als ie de dader naait en er met het hele bedrag "vandoor" (waar naar toe ?) gaat .
Junks zijn notoir onbetrouwbaar - dat ze later verrot geslagen worden boeit ze niet als er nu een fix gehaald kan worden.

Op basis van mediaberichten lijkt het erop _dat_ de typische mules scholieren/jongeren zijn . Dus ook al denk jij dat een andere populatie "beter geschikt" is , blijkbaar niet (of niet genoeg beschikbaar , of teveel ongeschikt).
20-09-2024, 07:51 door Anoniem
Pakkans is in principe 100 % vanaf het moment dat iemand aangifte doet.
20-09-2024, 09:12 door Anoniem
Wekelijks lees ik vaker dat kifid de banken wéér gelijk geeft en de geleden schade niet hoeft te vergoeden, meestal vanwege groffe nalatigheid van de slachtoffer.

Waarom lees ik geen vervolgverhalen dat de politie/OM het verdere onderzoek overneemt*, als nodig ism met buitenlandse opsporingsdiensten, om zodoende bij die geldEzels uit te komen?
Ook al is het buitgemaakte geld inmiddels alweer doogesluisd, laat die ezel(s) de totaal geleden schade maar terugbetalen. Voorgeschoten -in leningvorm met hóge rente- door de overheid zodat de slachtoffer niet zelf het geld terug moet zien te krijgen.
En de overheid er door de (absurd hóge) rente geen kosten aan kwijt is.

Als dat nou wat vaker te lezen is (in plaats alleen het teleurstellende bank/kifid verhaal), worden er wat minder ezels overgehaald om als katvanger wat bij denken te kunnen buitmaken.

*of 'over heeft genomen' met het eind-'resultaat' (=ezel is aangehouden/gearresteerd). Aangezien de politie geen inzicht zal geven in lopende zaken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.